Környezetszennyezés

Hamarosan, néhány hét múlva, Nagypéntek előtt néhány nappal öko nap lesz abban az iskolában ahová a gyermekem is jár. Ez egy nagyon szép kezdeményezés, illetve inkább már hagyomány, mivel az intézmény elnyerte már az  Ökoiskola címet is. Bizonyára terítékre kerül a környezetszennyezés és még sok más fontos dolog amiről beszélni kell. Eljátszottam a gondolattal, mi lenne akkor, ha a lelkünk szennyezettségi fokát is mérni lehetne. Valahogy idevágna erre a napra erről is beszélni az iskolások előtt, még akkor is ha lenne jó pár diák aki már az első néhány mondat után grimaszokat vágna. Mondhatni egy "pofavizittel" az első durva mérés, a sacc már meglenne. Még jobban lehet ezt a lelki szennyeződést mérni verbális megnyilvánulásaink alapján.

45A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, a gonosz ember pedig a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.(Lukács evangéliuma 6. fejezet)

A környezetszennyezés elleni egyik védelmi lehetőség, hogy a meglévő szemetet összeszedjük és hulladékégetőben amennyire lehet környezetkímélő módon elégetjük.


Persze lehet úgy is védekezni, hogy nem termelünk annyi szemetet, de ha már megvan a hulladék akkor talán jobb elégetni mint magunk alá temetni ...

Van egy érdekes rész a Bibliában ami hittudósoknak katolikus versus protestáns biztosan nagy csörtéket okozott már, de mivel én nem vagyok teológus így ez a veszély nem fenyeget.

6Én ültettem, Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést. 7Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja. 8Aki ültet és aki öntöz: egyek, és mindegyik a maga jutalmát kapja majd fáradozásához méltóan. 9Mert mi Isten szolgálatában állunk, ti pedig Isten szántóföldje, Isten épülete vagytok. 10Az Istentől nekem adott kegyelem szerint, mint bölcs építőmester, alapot vetettem, de más épít rá. Vigyázzon azonban mindenki, hogyan épít rá. 11Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, aki Jézus Krisztus. 12Azt pedig, hogy ki mit épít erre az alapra: aranyat, ezüstöt, drágakövet, fát, szénát vagy szalmát, 13az a nap fogja világossá tenni, mivel tűzben jelenik meg, és akkor mindenkinek a munkája nyilvánvalóvá lesz; és hogy kinek mit ér a munkája, azt a tűz fogja próbára tenni. 14Ha valakinek a munkája, amelyet ráépített, megmarad, jutalmat fog kapni; 15de ha valakinek a munkája megég, kárt vall. Ő maga megmenekül ugyan, de úgy, mint aki tűzön ment át. (Pál első levele a korinthusiakhoz 3. fejezet)

Én úgy értelmezem mindezt, hogy a szívünkben felgyülemlő szennyeződéseket Krisztus ki fogja égetni az utolsó napon amikor felhők közt jön el. Az a bizonyos agyagedény amiről a korábbi bejegyzésemben (Rómaiakhoz írt levél 9:21) említést tettem ki lesz égetve barátaim. Kiégetés nélkül nem lenne kész az edény, annyi bizonyos. Ha valaki nem hisz a názáreti Jézusban akkor ez az egész hasonlat nem érvényes.
Azok akik nem Jézusban (mint megváltóban) hisznek nem kiégetve, hanem összetörve lesznek. A legtöbb ószövetségi történetben Krisztus és az ő cselekedeteinek (múltbéli, jelenlegi és jövőbeli) előképe jelenik meg. Erre rengeteg példa van, pl. "Miért kérte Isten Ábrahámtól fia feláldozását? Az áldozat mint előkép; a történet párhuzama az Atya és a Fiú áldozatával." (forrás) Amikor ezeket a sorokat olvasod jól teszed, ha elfog az istenfélelem és átgondolod kicsoda a Krisztus.

 1Ezt mondta az ÚR: Menj el a fazekashoz, és vegyél tőle egy cserépkorsót! Azután végy magad mellé néhány embert a nép és a papok vénei közül, 2és menj ki a Ben-Hinnóm-völgybe, a fazekasok kapujának bejáratához, és hirdesd ott azokat az igéket, amelyeket én mondok neked! 3Ezt mondd: Halljátok az ÚR igéjét, Júda királyai és Jeruzsálem lakói! Így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Én olyan veszedelmet hozok erre a helyre, hogy belecsendül a füle annak, aki csak hallja!
4Mert elhagytak engem, ezt a helyet pedig idegenné tették számomra azzal, hogy más isteneknek tömjéneztek benne, akiket nem ismertek sem ők, sem őseik, sem Júda királyai. Sok ártatlan vért is ontottak ezen a helyen. 5Áldozóhalmokat is építettek Baalnak, hogy elégessék fiaikat égőáldozatul Baalnak, pedig ezt nem parancsoltam, nem rendeltem el, sőt eszembe sem jutott!
6Azért eljön az az idő – így szól az ÚR –, amikor nem Tófetnek nevezik többé ezt a helyet, sem Ben-Hinnóm-völgynek, hanem az Öldöklés völgyének. 7Meghiúsítom ezen a helyen Júda és Jeruzsálem terveit: kiszolgáltatom őket ellenségeiknek, akik az életükre törnek, hogy fegyverrel ejtsék el őket. Holttestüket pedig az ég madarainak és a föld állatainak adom eledelül. 8Ezt a várost pusztává és iszonyatossá teszem, és aki csak erre jár, megborzad, és iszonyat fogja el a várost ért mindenféle csapás miatt. 9Megetetem velük fiaik és leányaik húsát, egyik ember megeszi a másiknak a húsát az ostrom és a szorongatás idején, amikor majd szorongatják őket ellenségeik, akik az életükre törnek.
10Ezután törd össze a korsót azoknak a férfiaknak szeme láttára, akik veled mentek, 11és mondd nekik, hogy így szól a Seregek URa: Úgy összetöröm ezt a népet és ezt a várost, ahogyan összetörik a cserépedényt, úgyhogy nem lehet többé megjavítani. A Tófetben pedig temetni fognak, mert másutt nem lesz elég hely a temetkezéshez.
12Így cselekszem ezzel a hellyel és lakóival – így szól az ÚR. A Tófethez teszem hasonlóvá ezt a várost. 13Jeruzsálem házai és Júda királyainak palotái olyan tisztátalanok lesznek, mint az egész Tófet, mindazokkal a házakkal együtt, amelyeknek a tetején az ég minden seregének tömjéneztek, és italáldozatokat mutattak be más isteneknek. (Jeremiás próféta könyve 19. fejezet)

Most nehogy azt higgyük, hogy akkor egy Jézusban, mint megváltóban hívő ember bármit elkövethet, úgyis megmenekül.

"... az ördög sokszor becsempészi kakukktojásait egy-egy istenfélő fészekbe. A pokol kénköves bűze sem fogható a zápulásnak indult kegyesség szagához."

- Helmut Thielicke -

Nem azért menekül meg a Jézust Úrnak megvalló ember, mert bűntelen lenne, hanem mert elismeri vétekeit és elismeri teremtője dicsőségét és igazságát. Elfogadja az érte és helyette hozott áldozatot (Jézus szenvedett és meghalt értünk, magára vette a világ bűneit) és törekszik rá többféle módon, hogy a lelke elkezdjen formálódni Krisztus képére (az agyag a fazekas keze alatt). Mivel szépre kezd formálódni érdemes lesz kiégetni. Ismételten hangsúlyozom, hogy a mások (agykontroll, reiki, ázsiai démonikus vallások, ateista_materialista, stb.)  által formált és kiégetett, kiszárított edényeket pedig az Úr össze fogja törni, s a lélek is meghal majd. Lehet, hogy a nem Isten által formált edény is nagyon szép lesz, mint egy kis buddha szobor, vagy szuper lesz a chi-je, rendkívüli testi képességei lesznek, feltalál valami szuper dolgot, 10 nyelven beszél stb. De Isten azt mondja, hogy ha őt elutasítod pedig mindent megtett érted, a legnagyobb áldozatot is meghozta és akkor sem kell a kegyelme akkor ez van, az Ő országába nem mehetsz be.

"Nem látom semmi értelmét annak, hogy jobbnak mutassuk magunkat annál, mint amilyenek vagyunk.
Magam is küzdök a kegyelemmel ellentétes erők szorítása ellen, és bár neveltetésem szigorú elveit nem követem, a büszke, ítélkező, az Isten jóindulatát kiérdemelni vágyó viselkedés kísértésével naponta megvívom csatáimat."

- Philip Yancey -

Csinálhatjuk azt, hogy innen is egy kicsi, meg onnan is egy kicsi, egy kis bibliaolvasás, misére/istentiszteletre járás, közben egy kis horoszkóp, egy kis számmisztika, egy kis látogatás a Krisna-völgybe vagy egy indiai guru lelki gyakorlatára, egy kis Slipknot hallgatás, mert azt szeretem, vagy füvezem, iszom, tartós élettársi kapcsolatra rendezkedem be, csalom a férjemet, feleségemet  stb.

Lehet azon vitatkozni, hogy mi az amit szabad csinálni és mi az amit nem. Közelítsd meg spirituális szempontból. Kinek hódolsz a tevékenységeddel? Istennek, valaki másnak vagy önmagadnak? Isten helyén a szívükben mindig lakik valaki, mert kínozna a tátongó üresség. Fel tudnád ezt a tevékenységet ajánlani Istennek tetsző áldozatul?

14Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez? 15Vagy mi azonosság van Krisztus és Beliál között? Vagy milyen közösség van hívő és hitetlen között? 16Hogyan fér össze Isten temploma a bálványokkal? Mert mi az élő Isten temploma vagyunk, ahogyan Isten mondta: „Közöttük fogok lakni és járni, Istenük leszek, és ők az én népem lesznek. 17Ezért tehát menjetek ki közülük, és váljatok külön tőlük, így szól az Úr, tisztátalant ne érintsetek, és én magamhoz fogadlak titeket, 18Atyátokká leszek, ti pedig fiaimmá és leányaimmá lesztek, így szól a mindenható Úr.” (Pál második levele a korinthusiakhoz 6. fejezet)


Ha ismered Istent, de eltávolodtál tőle, ő most is csak egy imádságnyi távolságra van. Nagy különbség van az engedelmességre törekvés és a hamis kegyesség között. Egyik sem tökéletes Isten nézőpontjából, de mégis... ugye érezzük a különbséget?

Vannak olyan új hullámos felekezetek akik háttérbe szorítják az istenfélelmet és csak a love-ról beszélnek. szeressünk mindenkit semmi sem számít. A mi Urunk nem ilyen. Ismerd meg őt igazán és akkor helyére kerül a szíved! Nem arról van szó, hogy ne szeresd felebarátodat! De nem azonosulhatsz vele. Szeretem azt a személyt, pont ezért szeretném, ha megváltozna, de nem kezdem el én követni az ő cselekedeteit, mert szeretem (!?). Én Krisztust akarom követni, tedd te is! Ha a barátod Krisztust követi azonosulhatsz vele, mert akkor tulajdonképpen mindketten Krisztussal akartok azonosulni.

Sok keresztyén úgy él, hogy szinte semmiben nem különbözik a többi embertől. Ezért sokan megvetik és elutasítják Jézus Krisztus tanításait. Pedig nem abban van a hiba, hanem az áruló tanítványokban. Van olyan gyerekkori barátom aki tudom, hogy sok dolog miatt haragszik a keresztyénekre, és bizony joggal teszi ezt. Elnézést, de művelt, többdiplomás világlátott embereket nem lehet hülyeségekkel megetetni. A sok álkeresztyén hamisság amit felismernek elrejti előlük a világosságot. Ezért próbálok én itt világítani. Bocsánat, de tény, hogy sok hülye van akik miatt itt tartunk. Főleg amikor többen hatalom, pénzszerzés, politikai célból bújnak papi, igehirdetői köntösbe az egész világon, pl. ennek az USA-ban, ha már az elején környezetszennyezésről beszéltünk, óriási füstkibocsátása van.  Abban reménykedem, hogy sem a gyerekkori barátom, sem sokan mások nem maradnak örökké ebben az ördögi csapdában és megkeresik a válaszokat maguknak Isten kijelentésében, a Bibliában. Léteznek olyan hívő emberek, közösségek ahol ez nem így megy, ahol törekszünk az Istennel szembeni engedelmességre, bár nem vagyunk tökéletesek.

A 44. zsoltárral búcsúzom:

1A karmesternek: Kórah fiainak tanítókölteménye. 
2Isten, saját fülünkkel hallottuk, elbeszélték nekünk apáink, mit vittél véghez napjaikban, a régi időkben. 
3Kezeddel népeket űztél el, őket pedig a helyükre plántáltad. Nemzeteket zúztál össze, őket pedig a helyükre küldted. 
4Mert nem a maguk fegyverével vették birtokba az országot, és nem a saját karjuk segítette meg őket, hanem a te jobbod és a te karod, a te orcád világossága, mert kedvelted őket. 
5Te vagy királyom, ó, Isten! Parancsodra megszabadul Jákób. 
6Általad verjük le ellenségeinket, neved segítségével tiporjuk el támadóinkat. 
7Mert én nem az íjamban bízom, nem a fegyverem segít meg engem. 
8Te segítesz meg ellenségeinkkel szemben, gyűlölőinket te szégyeníted meg. 
9Istent dicsérjük mindennap, neved magasztaljuk örökké. (Szela.) 
10Mégis elvetettél, megszégyenítettél minket, nem vonultál ki seregeinkkel. 
11Megfutamítottál az ellenség előtt, gyűlölőink kifosztottak bennünket. 
12Odadobtál minket, mint vágójuhokat, és szétszórtál a népek közé. 
13Potom áron adtad el népedet, nem szabtál magas vételárat érte. 
14Gyalázatossá tettél szomszédaink előtt, gúnyol és csúfol környezetünk. 
15Szóbeszéd tárgyává tettél a népek között, fejüket csóválják miattunk a nemzetek. 
16Mindennap szidalmaznak engem, szégyen borítja arcomat 
17a gyalázók és a káromlók szava miatt, az ellenség és a bosszúálló miatt. 
18Bár mindez ránk szakadt, nem feledtünk el téged, nem szegtük meg szövetségedet. 
19Szívünk nem szakadt el tőled, lépteink sem tértek le ösvényedről. 
20Pedig a sakálok tanyájára űztél minket, és a halál árnyékát borítottad ránk. 
21Ha elfeledtük volna Istenünk nevét, és idegen istenhez emeltük volna fel kezünket, 
22nem vette volna-e észre Isten? Hiszen ő ismeri a szívnek titkait. 
23Miattad gyilkolnak minket naponta, vágójuhoknak tekintenek. 
24Serkenj fel! Miért alszol, Uram? Ébredj föl, ne taszíts el végképp! 
25Miért rejted el orcádat, miért felejted el nyomorúságunkat és ínségünket? 
26Lelkünk a porba hanyatlott, testünk a földhöz tapadt. 
27Siess segítségünkre! Válts meg minket irgalmadból! 
(A zsoltárok könyve 44. zsoltár)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet