Szeresd ellenségedet?


Kedvesek,
Nemrég választás volt és most biztos erről kellene vmi frappánsat írnom. Bizonyos szempontból érinteni fogom, de nem politikai szemszögből. Én azt tapasztaltam meg az utóbbi időben, hogy elhatalmasodott a gyűlölet és rendkívüli nyomás kezdett rám nehezedni.
Ismeritek ezt az igét?
 8Legyetek józanok, vigyázzatok, mert ellenségetek, az ördög mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el: 9álljatok neki ellen a hitben szilárdan, tudva, hogy ugyanazok a szenvedések telnek be testvéreiteken e világban. 10A minden kegyelem Istene pedig, aki elhívott titeket Krisztusban az ő örök dicsőségére, miután rövid ideig szenvedtetek, maga fog titeket felkészíteni, megszilárdítani, megerősíteni és megalapozni.
Sokszor nagyon nehéz ellenállni. sokszor azt érzem, hogy idegen földön vagyok. Erről ezt írja a 120. zsoltár.
Imádság idegen földön
1Zarándokének. Nyomorúságomban az ÚRhoz kiáltok, és ő meghallgat engem.
2URam, ments meg engem a hazug ajkaktól és a csalárd nyelvtől!
3Mit érdemelsz, mit fogsz majd kapni, te csalárd nyelv?
4A hős hegyes nyilait rekettye parazsával!
5Jaj nekem, mert Mesekben kell tartózkodnom, Kédár sátrai közt kell laknom!
6Régóta lakom már együtt a békesség gyűlölőivel.
7Én békét akarok, de amint megszólalok, ők mindjárt harcra készek. 
Itt a Mesek és Kédár sátrai jelenti az idegen földet. De nem a földrajzi helyen van a lényeg, hanem mint a zsoltáros is mondja, valakinek a sátrai között, idegen emberek között. És kik ezek az idegen emberek? A békesség gyűlölőinek nevezi őket a szentírás. Vannak ilyenek körülöttem is, vannak ilyenek körülöttetek is? Teljesen megdöbbentem nemrég, mert általam kereszténynek ismert emberek gyűlöletkampányban vettek részt. Politikai oldaltól függetlenül! Volt ilyen is, volt olyan is. Miért, hogyan? Elkeseredtem. Lehet bárkinek politikai véleménye, sőt legyen is. Amíg az a sajátja és nem a körülötte lévők ordításait veszi át. Nem kezd el kétes forrású dolgokat igazságként titulálva terjeszteni. Nem tudom ki van köztetek olyan, aki olyan emberek között dolgozik ahol Istent és az ő egyházi képviselőit nyíltan gyűlölik, káromkodnak, szélsőséges jobb illetve balodali történelmi személyeket éltetnek a szájukkal vagy a pólójukkal vagy a tetoválásukkal. Vizsgáld meg magad! Nem estél már bele a csapdájukba? Nem sötétlik előtted az oroszlán torka?

14A bűnösök ösvényére ne lépj, ne járj a gonoszok útján! 15Ne törődj vele, ne menj arra, kerüld el azt, és menj másfelé! 16Mert azok aludni sem tudnak, ha rosszat nem tehetnek, és elrabolja álmukat, ha nem vethetnek gáncsot.
Van bizony, hogy nagyon nehéz ezeket az embereket elkerülni. Lehetnek ők munkatársak, szomszédok, rokonok. Széles a paletta. Mit tegyünk ilyenkor?
Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, áldjátok azokat, akik átkoznak titeket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket és gyaláznak. (Máté evangéliuma 5:44)
Ez az egyik oldala Jézus tanításának.
24Ne tarts barátságot a haragos természetűvel, és ne járj együtt a heveskedővel, 25mert megszokod ösvényeit, és magadnak állítasz csapdát! (Példabeszédek)
Ez pedig a másik. Sok helyen van még ilyen figyelmeztetés az Igében. Lehet jót tenni azzal akit egyébként el kell kerülnöd? Lehet, de ez nem barátságot és közös életet jelent. A magánszférádba nem engedheted be az ilyen embereket, mert téged is átformálhatnak. Vagy ha benne vannak meg kell tanulnod távol tartani őket. Ez nagyon fájdalmas lehet, mint egy szülés, amit tudtommal a baba is megszenved. Az Istennel járás olyan, mint egy újjászületés, s ennek része sok öröm, de olykor sok fájdalom is. Ha kétségeid vannak, keresd Istennél a válaszokat. Ha erős bűntudat gyötör, mert olyanokat tartasz távol magadtól akiket a hivatalos társadalmi elvárások szerint szeretned, szolgálnod kellene, akinek engedelmeskedned kellene akkor fordulj Istenhez. A gyötrő bűntudat sokszor a vádlótól származik.
Vegyünk egy példát:
1Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes. 2„Tiszteld apádat és anyádat”: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, 3mégpedig ez: „hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.”
20Aki apját vagy anyját átkozza, annak mécsese a legnagyobb sötétben alszik ki. 
De az előbbi ige így folytatódik:
4Ti apák pedig ne ingereljétek gyermekeiteket, hanem neveljétek az Úr tanítása szerint fegyelemmel és intéssel.
Ha a szüleiddel van konfliktusod az a legnehezebb dolog az életben. Legtöbbször az a gond, hogy nem tudtak elengedni és támadják a házastársadat. Azonban az ige itt is eligazít.
7Ezért elhagyja az ember apját és anyját, 8és lesznek ketten egy testté, úgyhogy ők többé már nem két test, hanem egy. 9Amit tehát az Isten egybekötött, ember el ne válassza.”
Ha választásra kényszerítenek téged bármilyen furcsa is Isten szerint a házastársad az első és nem a szüleid. Ezt mondja Jézus, ezt mondta már Mózes is. A házasság erősebb és fontosabb kötelék a felnőtt ember életében, mint a szülő – gyermek kapcsolat. Hogy miért? 1. Mert Isten mondja és engedelmeskedni kell neki. Aki nem hívő ez kiveri nála a biztosítékot. De mondok egy egyszerűbb indoklást. 2. Már nem vagy gyermek.
És megint az Ige:
11Amikor gyermek voltam, úgy szóltam, mint gyermek, úgy éreztem, mint gyermek, úgy gondolkoztam, mint gyermek; amikor pedig férfivá lettem, elhagytam a gyermeki dolgokat. (Pál levele a Korinthusiakhoz)
Milyen érdekes, hogy pont a szeretet himnuszában van benne ez a rész. A szülőknek való engedelmesség gyermeki dolog. A tisztelet nem egyenlő az engedelmességgel. Ez nem csak a férfiaknak szól, hanem minden felnőttnek. Az asszonynak legyen első a férje, a férjnek pedig a felesége. Lehet, hogy életedben így vagy úgy már elrontottál ezt, azt, és nem az Isten tanítása szerint éltél. Ezen nem kell most bánkódnod. Főleg, ha az adott életszakaszban nem is ismerted Jézus tanításait. Isten akaratát olykor nagyon nehéz megértenünk és főleg elfogadnunk, engedelmeskednünk neki.
Ezért ez azt is jelenti, hogy nem mindig mindent fogsz jól csinálni. Az senkinek sem megy. Nekem sem aki igyekszem mindazt átadni ezekkel a sorokkal amit magam is tapasztalatból tudok, amire Isten tanít folyamatosan.
Ez egy nehéz téma, de remélem, hogy ha ilyesmiben vagy, vagy ilyesmivel szembesülsz segíteni fog. Fordulj bizalommal az Úrhoz, kérd az ő segítségét, csak egy imádságnyi távolságra van tőled!
Szeretettel,
Farkas Csaba



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet