Az imádság haszna



16Gyertek, halljátok, ti, istenfélők, mind, hadd mondjam el, mit tett velem! 
17Szám hozzá kiáltott, nyelvem őt magasztalta. 
18Ha álnok szándék lett volna szívemben, nem hallgatott volna meg az Úr. 
19De Isten meghallgatott, figyelt imádságom szavára. 
20Áldott legyen Isten, mert nem utasította el imádságomat, szeretetét nem vonta meg tőlem. (Zsoltárok könyve, 66. zsoltár)

Thomas Goodwin, The Return of Prayers című könyvében beszél arról, hogy "ha figyeltek arra, Isten hogyan felel imáitokra, meg fogjátok látni szíveteket, gondolataitokat, és természeteteket, és megtanuljátok helyesen értékelni azokat." Ez valóban így van, megtapasztaltuk. Több hívő ismerősöm, barátom és én is. Meggyőződtünk róla, hogy a szívünk igazán tiszta lehet, megtisztulhat a házasságtöréstől, ellenségeskedéstől, viszálykodástól, féltékenységtől, haragtól, önzéstől, széthúzástól, pártoskodástól, irigységtől, és ezekhez hasonlóktól, amikor Istent kérjük, Jézust hívjuk a szívünkbe, hogy ott cselekedjék. Csak ezért tudunk másokért is, akár értetek is kedves olvasók imádkozni. Az imádkozás történhet gondolatban vagy fennhangon; szavakkal, énekkel vagy szavak nélkül; tánccal vagy bármely más mozdulattal, gesztussal – vagy ezek bármely kombinációjával. Helyzettől, helyszíntől, kortól és felekezeti szokásoktól függ. Bátran kérjétek az Urat amikor betegek vannak a kezeitek között, utaztok, konfliktus van a környezetetekben hogy legyen veletek. Azzal, hogy meghallgat majd benneteket, megerősíti, hogy veletek van, megtisztítja a szíveteket. Jutalomképpen megkapjátok a szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, és önmegtartóztatás lelkét.
„Mikor azt látjuk, hogy Isten válaszol nekünk ez valóban magasztos dolog. Ha nem figyeltek az imáitokra adott feleletekre, akkor magatokat fosztjátok meg az áldásoktól és a vigasztalástól.” (Thomas Goodwin)
Hogyan felel a teremtőnk az áldásaiért, gyógyulásért, szeretteinkért és barátainkért, munkatársainkért elmondott imáinkra? Az abban való teljes meggyőződés, hogy  mindent megkapunk amit kérünk, lehetetlen. Furcsa lenne, ha minden amit egy gyermek kér a szüleitől, ők teljesítenék azt. A mi mennyei Atyánk gondolatai nem mindig esnek egybe a miénkkel, de azáltal hogy áldást és nem átkot kérünk másokra ő meg fogja jutalmazni szívünk kegyességre, külső és belső megnyilvánulásainkban megmutatott, iránta érzett tiszteletre és szeretetre törekvésünket. Ez a jutalom pedig öröm lesz, békesség lesz, türelem és szelídség lesz. Innen tudhatjátok meg, hogy akkor is meghallgatott benneteket, ha maga a kérés nem, vagy csak akkor következik be, akár évek múlva, amikor ti már el is feledkeztetek róla.
34Várjad az Urat, őrizd meg az ő útját; és fölmagasztal téged… Zsoltárok könyve, 37. zsoltár
Mint már fentebb, korábban említettem erről én és több ismerősöm, barátom is meg van győződve. Nem a levegőbe beszélünk. Megtapasztaltuk. Egyik alkalommal, miután a péntek reggeli áhítat ( a szó jelentése teljes önátadást jelent Istennel kapcsolatos dolgokban)  befejeződött a munkahelyünkön, az egyik kolléganőm azt mondta, hogy nagyon megnyugodott. Azért jött el reggel, mert komoly válsághelyzet adódott az életében. Modern megfogalmazással élve komoly stresszhelyzetben volt. Imádkozott érte és imádkoztunk mi is, a jelenlévők őérte. Gondolatban, fennhangon és énekelve is. A válsághelyzet azóta megoldódott, rá néhány hétre, de az imádság jutalma a hívő ember számára azonnal megvolt.

Általában is elmondható, világi körökben közhely, hogy aki templomba megy (és ott imádkozik is...) megnyugszik és békességet kap. Ezen kívülről is látható megállapítással bizony a nem hívő emberek is Isten erejéről tesznek tanúságot.

Egy korábbi, blogbejegyzésemben (Lélekjelenlét) már említettem, hogy van egy páli tüske, amit vélhetően hosszú távon hordoznom kell. Amikor ezért imádkoztam Isten felelt nekem és megnyugtatott. Türelmet kaptam tőle és hosszantűrést. Konkrét választ, hogy a probléma nem fog megszűnni.


Hosszasan sorolhatnék még példákat, de inkább arra biztatlak kedves olvasó, hogy te magad próbáld ki.

1Magasztaljátok az Urat, hívjátok segítségül az ő nevét, hirdessétek a népek között az ő cselekedeteit!
2Énekeljetek néki, zengedezzetek néki, beszéljétek el minden ő csodatételét.
3Dicsekedjetek az ő szent nevével; örvendezzen azoknak a szívök, a kik keresik az Urat.
4Kivánjátok az Urat és az ő erejét; keressétek az ő orczáját szüntelen.
5Emlékezzetek meg az ő csodáiról, a melyeket cselekedett; jeleiről és az ő szájának ítéleteiről. Zsoltárok könyve, 105 zsoltár

Isten, aki megigazít.Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezet 33. vers


Úgy legyen!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet