Lélekjelenlét


2018.06.10. Vasárnap. Előző este felkészültem az istentiszteletre mert a pásztorunk szolgálattal bízott meg. Volt egy önkéntes felvállalásom is, egy barátomat, aki aznap vízkeresztségben részesül, a köszöntések alkalmával egy igei áldással erősítem meg. Természetes, hogy az embernek ilyenkor jólfelkészültnek kell lennie. Az istentisztelet kezdő imáját megfogalmaztam és leírtam, az alapigét a Bibliából kellett felolvasnom.
6Isten ugyanis, aki ezt mondta: „Sötétségből világosság ragyogjon fel”, ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán. 7Ez a kincsünk pedig cserépedényekben van, hogy ezt a rendkívüli erőt Istennek tulajdonítsuk, és ne magunknak: 8Mindenütt szorongatnak minket, de nem szorítanak be, kétségeskedünk, de nem esünk kétségbe; 9üldözöttek vagyunk, de nem elhagyottak; letipornak, de el nem veszünk; 10Jézus halálát mindenkor testünkben hordozzuk, hogy Jézus élete is láthatóvá legyen testünkben. 11Mert életünk folyamán szüntelen a halál révén állunk Jézusért, hogy Jézus élete is láthatóvá legyen halandó testünkben. 2 Kor 4. fejezet 6-11
Amennyire én ezt belülről meg tudom ítélni az rendben volt, igyekeztem tiszta szívből közvetíteni.
Az alkalom második felében 3 felnőtt ember részesült keresztségben, ők tanúságot tettek Isten mellett az ókeresztyény egyház ránkhagyományozott szokásrendjének megfelelően. A pásztorunk kézrátétellel megáldotta őket úgy, ahogy azt az apostolok tették 2000 évvel ezelőtt. Erről ez az ige jut eszembe:
38Péter így válaszolt: Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg mindnyájan Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Apcsel 2. fejezet

Pontosítanék, miért is írom ezt ide. Nemcsak a vízkeresztség, hanem a lélekkeresztség miatt is.
6Ezért emlékeztetlek téged, hogy éleszd fel magadban Isten kegyelmi ajándékának tüzét, amely kézrátételem által van benned. Tim. 2. 1 fejezet
Összeállt bennem a kép újra és megerősített. Nagyon felemelő volt ennyi templom a templomban.
16Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? 17Ha valaki Isten templomát beszennyezi, azt elpusztítja Isten, mert Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok. Kor.1. 3. fejezet
 Egy korábbi írásomban már idéztem ezt az igét, de most megint ide kívánkozik.
25 És hintek reátok tiszta vizet, hogy megtisztuljatok, minden tisztátalanságtoktól és minden bálványaitoktól megtisztítlak titeket. 26 És adok néktek új szívet, és új lelket adok belétek, és elveszem a kõszívet testetekbõl, és adok néktek hússzívet. Ezékiel 36. fejezet
A víz fontos dolog, mert a sírás lehet örömkönny, a megbocsátás és a megtisztulás könnyei. itt bizony sokan sírtak, a három felnőtt megtérő és a gyülekezet tagjai. Víz kívül és víz belül. Nem gondolom, hogy tévednék, csak az ószövetség igéivel lehet Isten számunkra adott tanítása teljes.
Amikor sorra kerültem én is, kiléptem a barátomhoz és ő felpattant, megszorítottuk egymás kezét. Én készültem, de mégsem voltam elég felkészült. Megtanultam az áldást, előtte napokban még az autóban is elmondtam sokszor. Most mégsem akart mozdulni a nyelvem, elerőtlenedtem. Érdekes volt.  Belenéztem a barátom tekintetébe, olyan volt, mint egy szikla. Kerestem a szavakat, hogy is ... Amikor az emberfia... Aztán megjöttek a szavak és elmondtam, kifolytak belőlem. Valahogy ilyen érzés volt utólag.
31Amikor pedig az Emberfia eljön az ő dicsőségében, és vele az angyalok mind, akkor odaül dicsősége trónjára. 32Összegyűjtenek elé minden népet, ő pedig elválasztja őket egymástól, ahogyan a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. 33A juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja.
34Akkor így szól a király a jobb keze felől állókhoz: Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek az országot, amely készen áll számotokra a világ kezdete óta. Máté 25. fejezet, 31:34
Kissé elszakadtam a környezetemtől azt hiszem. Mi volt ez az erőtlenség? Itt az ember magába zuhanhatna, hogy milyen béna voltam. De a hívő számára megvan az ige ismerete. 
 9De ő ezt mondta nekem: Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz. Legszívesebben tehát az erőtlenségeimmel dicsekszem, hogy Krisztus ereje lakozzék bennem. 10Ezért Krisztusért örömöm telik erőtlenségekben, bántalmazásokban, nyomorúságokban, üldöztetésekben és szorongattatásokban, mert amikor erőtlen vagyok, akkor vagyok erős. Kor. 2. 12 fejezet
Ez az üzenet nagyon fontos a számomra. Ha valaki hallotta már Istent, annak nem lesz probléma amit most leírok. Mindenki más vélhetően bolondnak tart majd, de hát innen szép nyerni. Volt már rá példa, hogy imádság közben, ami egyszerűen megfogalmazva beszélgetés Istennel, hallottam ezt a szöveget. Belülről, de nem a saját gondolatom volt. Ha volt már ilyen érzése valakinek tudja miről beszélek. Aki ismeri ezt az igeszakaszt tudja, hogy Pál apostol itt nagyon komoly dologról beszél, valami olyan nyomorúságról ami egész életében végigkísérte. Nekem is van ilyen, és emiatt sokszor fordulok Istenhez. Ezen a beszélgetésen is így volt. konkrétan ez volt a válasz a bűnbánatra és erőtlenségem megvallására: "De elég neked az én kegyelmem."
Krisztus ereje a Szentlélek által lakozik bennünk és ez megtapasztalható. Olyan, mint a tűz, a láng, valóban. Tudományos deffiníciója: a láng izzásig hevített gáz alakú test.  Mi vagyunk a Szentlélek temploma, s mi erre a lélekalakra vagyunk szabva, az ő képmására lettünk megalkotva. Sokféleképpen tapasztalhatjuk meg, hogy a szentlélek bennünk lakozik.
Ezért emlékeztetlek téged kedves testvérem, hogy éleszd fel magadban Isten kegyelmi ajándékának tüzét, amely kézrátétel által van benned. Lehet, hogy gyermekorban kereszteltek meg, s áldottak meg téged. Úgy, mint például az apostolok cselekedeteiben olvassuk:
25Éjféltájban Pál és Szilász imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent, a foglyok pedig hallgatták őket. 26Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek. 27Amikor a börtönőr felriadt álmából, és meglátta, hogy nyitva vannak a börtönajtók, kivonta a kardját, és végezni akart magával, mert azt hitte, hogy megszöktek a foglyok. 28Pál azonban hangosan rákiáltott: Ne tégy kárt magadban, mert valamennyien itt vagyunk! 29Ekkor az világosságot kért, berohant, és remegve borult Pál és Szilász elé; 30majd kivezette őket, és ezt kérdezte: Uraim, mit kell cselekednem, hogy üdvözüljek? Ők pedig így válaszoltak: 31Higgy az Úr Jézusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házad népe. 32Ekkor hirdették az Isten igéjét neki és mindazoknak, akik a házában voltak. 33Ő pedig magához fogadta őket az éjszakának még abban az órájában, kimosta sebeiket, és azonnal megkeresztelkedett egész háza népével együtt. 34Azután házába vitte őket, asztalt terített nekik, és örvendezett, hogy egész háza népével együtt hisz az Istenben. Apcsel 16. fejezet 
Elképzelhetetlen, hogy ne lettek volna gyermekek a házban. Az természetes, hogy ezután tanították őket az evangélium alapján, ahogy értelmük növekedett.
Ha még nem keresztelkedtél meg, a döntés a tiéd.
16Aki hisz, és megkeresztelkedik, üdvözül, aki pedig nem hisz, elkárhozik. Márk 16. fejezet
Azonban ahogy a golgotán Krisztus mellett jobbra szenvedő latornál sem a keresztség,  hanem a hit volt a lényeg, ez az elsődleges. Ha hiszel és lehet, hogy perceid lesznek vissza az életedből Jézus ezt mondja:
42Majd így szólt (a lator): Jézus, emlékezzél meg rólam, amikor eljössz a te királyságodba! 43Jézus így felelt neki: Bizony mondom neked, ma velem leszel a paradicsomban.
Ha szeretnél valami több lenni ebben a világban, arra igazából Isten értékrendje szerint magadtól nem leszel képes. Ne hagyd az utolsó pillanatra a döntésedet, hátha nem adatik meg. Kérd tőle és ő megadja neked.Lehet, hogy kézrátételre sem lesz szükség, egyszerűen csak rád lehel, ahogy megtette ezt sokakkal a történelemben. Istent nem lehet szabályok és korlátok közé szorítani, hogyan munkál meg bennünket.
 Mindent, amit az Úr akar, megcselekszik(Zsolt. 135:6)
Nála semmi sem lehetetlen (Lk. 1:37).
Éppen ezért kérhetjük tőle bátran, hogy :
Taníts, Uram, meghajlani! Mint szélben az aranykalász, hajoljak meg, ha Lelked így reám fuvall, s porig aláz. S dacos szívem, ha ellenáll, midőn a Lélek rálehel, jöjj tűz gyanánt, s a dac s a gőg Lelked tüzében égjen el! (Lucy Anne Bennet)
Úgy legyen!
2018.06.11.
Farkas Csaba

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet