Viharban élni



Több olyan hatás és tapasztalat ért az utóbbi néhány napban ami eszembe juttatott néhány bibliai tanítást. Ezek különös módon álltak össze most bennem, hogy reménység szerint másokat is tanítsanak.


Van akinek a családjával kapcsolatban, van akinek a vállalkozásával kapcsolatban vannak tervei, de legtöbbször borúlátóan, reménytelenül nyilatkoznak meg róla. Lehet, hogy a gazdasági helyzet, a politikai és gazdasági elemzők, a napi hírek, barátok, ismerősök, családtagok véleménye és érdeke, ezer meg ezer evilági tényező bombázza és rombolja a jövőképünket, a bátorságunkat, az életminőségünket. Idegesek, feszültek vagyunk, frusztráltak. Valahogy elmaradnak az áldások. Ássunk jó mélyre! Mi az evilági szó jelentése a Názáreti Jézusban hívő ember számára?

1Titeket is életre keltett, akik halottak voltatok vétkeitek és bűneitek miatt, 2amelyekben egykor éltetek e világ életmódja szerint; igazodva a levegő birodalmának fejedelméhez, ahhoz a lélekhez, amely most az engedetlenség fiaiban működik. 3Egykor mi is mindnyájan közöttük éltünk testünk kívánságaival, követtük a test és az érzékek hajlamait, és a harag fiai voltunk természetünknél fogva, éppen úgy, mint a többiek. 4De Isten, gazdag lévén irgalomban, az ő nagy szeretetéért, amellyel minket szeretett, 5hogy minket is, akik halottak voltunk a vétkek miatt, életre keltett Krisztussal együtt – kegyelemből van üdvösségetek! – 6és vele együtt feltámasztott, és a mennyei világba ültetett Krisztus Jézusban, 7hogy megmutassa az eljövendő világban kegyelmének mérhetetlen gazdagságát irántunk való jóságából Krisztus Jézusban. 8Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; 9nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék.10Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk. (Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezet)

Fentiekből kitűnik, hogy az ebben a világban uralkodó fejedelem befolyásáról van itt szó, ami romboló, engedetlenséget szül (Istennel szemben), önzést (testünk kívánságai mindig magunkról szólnak), és mindenkire vonatkozik, vonatkozott. Aki már hisz Jézusban és az ő megváltó hatalmában az kikerül az evilági körből. A hitünk nem konstans, nem egy állandó mértékű dolog. Növekednünk kell benne és lehetnek hullámvölgyek.

1A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés. (A zsidókhoz írt levél 11. fejezet)

Borúlátással és reménytelenséggel kezdtem ezt a bejegyzést. Nevezhetjük ellenszélnek is. Vagy hitetlenségnek. Alább olvassátok el mit mond Isten a szélről. Ebben a szövegkörnyezetben ez most az ellenszélről szól nekünk.

1Osztogasd bő kézzel kenyeredet, mert idő múltával visszanyered azt! 2Oszd el hét- vagy nyolcfelé is, mert nem tudod, milyen csapás érheti a földet! 3Ha megtelnek a fellegek, esőt hullatnak a földre. Ha ledől a fa, akár délre, akár északra, ugyanazon a helyen marad, ahová ledőlt. 4Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. 5Ahogyan nem ismered a szél útját vagy a csontok formálódását a terhes asszony méhében, éppúgy nem ismered Isten munkáját, aki mindent alkotott. 6Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz. 7Édes a világosság, és jó látni szemünkkel a napot. 8Azért ha sok évig élhet az ember, örüljön mindig, de gondoljon arra, hogy sok sötét napja is lesz, és ami következik, az mind hiábavalóság! (A prédikátor könyve 11. fejezet)

Első lépés hinni, majd ezzel a hittel cselekedni is a kedvezőtlen körülmények ellenére is. Akkor is, ha ez valakinek nem tetszik. A szél, mint főszereplő most tovább vezeti gondolatmenetünket.

24Aki tehát hallja tőlem ezeket a beszédeket, és cselekszi azokat, hasonló a bölcs emberhez, aki kősziklára építette a házát. 25És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és nekirontottak annak a háznak, de nem dőlt össze, mert kősziklára volt alapozva. 26Aki pedig hallja tőlem ezeket a beszédeket, de nem cselekszi, hasonló a bolond emberhez, aki homokra építette a házát. 27És ömlött a zápor, és jöttek az árvizek, tomboltak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és az összedőlt, és teljesen elpusztult.( Máté evangéliuma 7. fejezet)

Oké, ez a mi részünk, de mi van azokkal akik folyamatosan kavarják az ellenszelet? Konkrét személyek, helyzetek, politika, gazdaság stb. Olvassátok el alábbiakat és folytatom. Ez egy teljes fejezet Jeremiástól.

Vigyázat nehéz szöveg!

1Ez szó szerint az a levél, amelyet Jeremiás próféta Jeruzsálemből küldött a foglyok közt megmaradt véneknek és papoknak, prófétáknak és az egész népnek, akiket fogságba vitt Nebukadneccar Jeruzsálemből Babilóniába, 2miután Jekonjá király, az anyakirálynő, a főemberek, Júda és Jeruzsálem vezetői, a mesteremberek és a várépítők elkerültek Jeruzsálemből. 3Elászá, Sáfán fia és Gemarjá, Hilkijjá fia által küldte el, akiket Cidkijjá, Júda királya küldött Nebukadneccar babilóniai királyhoz Babilonba: 4Így szól a Seregek URa, Izráel Istene valamennyi fogolyhoz, akiket fogságba vitettem Jeruzsálemből Babilóniába: 5Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét!6Házasodjatok, szülessenek fiaitok és leányaitok! Házasítsátok meg fiaitokat, és adjátok férjhez leányaitokat! Szüljenek azok fiúkat és lányokat! Szaporodjatok azon a helyen, és ne fogyjatok! 7Fáradozzatok annak a városnak a jólétén, ahová fogságba vitettelek titeket, és imádkozzatok érte az ÚRhoz, mert annak a jólététől függ a ti jólétetek is! 8Ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Ne engedjétek, hogy rászedjenek benneteket a próféták és a jósok, akik köztetek vannak, és ne hallgassatok az álomlátók álmaira! 9Mert hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben. Nem én küldtem őket! – így szól az ÚR. 10Ezt mondja az ÚR: Majd ha eltelik a babiloni hetven esztendő, akkor gondom lesz rátok, és valóra váltom azt a jót, amelyet megígértem, és visszahozlak benneteket erre a helyre. 11Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az ÚR –: jólétet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövő az, amelyet nektek szánok. 12Ha segítségül hívtok, és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket. 13Ha kerestek majd, megtaláltok engem, ha teljes szívből kutattok utánam. 14Megengedem majd, hogy megtaláljatok – így szól az ÚR –, és jóra fordítom sorsotokat: összegyűjtelek titeket minden nép közül; mindenhonnan, ahová csak szétszórtalak – így szól az ÚR –, és visszahozlak erre a helyre, ahonnan fogságba vitettelek titeket. 15Hiába mondtátok, hogy támasztott nektek az ÚR prófétákat Babilóniában is! 16Ezt mondja az ÚR a királynak, aki Dávid trónján ül, és az egész népnek, amely ebben a városban lakik, honfitársaitoknak, akik nem mentek veletek fogságba: 17Így szól a Seregek URa: Fegyvert, éhínséget és dögvészt bocsátok rájuk, és olyanná teszem őket, mint a rothadt fügék, amelyek ehetetlenül rosszak. 18Üldözni fogom őket fegyverrel, éhínséggel és dögvésszel. Elrettentő példává teszem őket a föld minden országa számára: átkaikban velük példálóznak, elborzadva fölszisszennek láttukra, és gyalázattal fogják emlegetni őket mindazok a népek, amelyek közé szétszórtam őket. 19Mert nem hallgattak a szavamra – így szól az ÚR –, pedig üzentem nekik szolgáim, a próféták által, méghozzá idejében üzentem, de nem engedelmeskedtek – így szól az ÚR.


20Halljátok meg az ÚR igéjét mindnyájan, ti foglyok, akiket Jeruzsálemből Babilóniába száműztem! 21Így szól a Seregek URa, Izráel Istene Ahábról, Kólájá fiáról és Cidkijjáról, Maaszéjá fiáról, akik hazugságot prófétálnak nektek az én nevemben: Nebukadneccar babilóniai király kezébe adom őket, és ő kivégezteti őket a szemetek láttára. 22Átkaikba foglalják őket a Babilóniában élő júdai foglyok, és ezt mondják: Olyanná tegyen téged az ÚR, mint Cidkijját és Ahábot, akiket lassú tűzön égetett meg Babilónia királya! 23Mert olyan dolgot követtek el, ami becstelenség Izráelben: paráználkodtak felebarátaik feleségével, és hazug igét hirdettek az én nevemben, amelyet nem parancsoltam nekik. Én tudom és tanúsítom ezt – így szól az ÚR. 24A nehelámi Semajának pedig mondd meg: 25Így szól a Seregek URa, Izráel Istene: Te leveleket küldtél a magad nevében Jeruzsálem egész népének és Cefanjá főpapnak, Maaszéjá fiának meg az egész papságnak, és ezt írtad: 26Az ÚR tett téged Jójádá főpap utódjává, hogy ügyelj az ÚR házában minden féleszű és prófétálgató emberre, és zárd kalodába, vagy verd vasra őket. 27Akkor miért nem fenyítetted meg az anátóti Jeremiást, aki nektek prófétálgat? 28Hiszen ilyen levelet küldött hozzánk Babilóniába: Hosszú lesz a fogság! Építsetek házakat, és lakjatok bennük! Ültessetek kerteket, és egyétek azok gyümölcsét! 29Cefanjá főpap azonban felolvasta ezt a levelet Jeremiás prófétának. 30Ekkor így szólt az ÚR igéje Jeremiáshoz: 31Küldd el ezt az üzenetet mindazoknak, akik fogságba mentek: Így szól az ÚR a nehelámi Semajáról: Mivel Semajá prófétált nektek, pedig nem én küldtem őt, és hazugsággal biztatott benneteket, 32azért ezt mondja az ÚR: Megbüntetem a nehelámi Semaját és ivadékait. Nem marad meg közülük senki e nép soraiban, és nem fogja élvezni azt a jót, amelyet népemmel teszek – így szól az ÚR –, mert szavaival el akarta téríteni őket az ÚRtól. (Jeremiás próféta könyve 29. fejezet)

Bizony nehéz szöveg. Megpróbálom kiemelni most számunkra a lényeget. A nép (amilyenek most mi is vagyunk) nehéz helyzetben volt, büntetésben, mert engedetlen volt Istennel szemben. Az engedetlenség okairól, okozójáról fentebb már írtam ez korszaktól független ránk is érvényes, Ádámnál és Évánál kezdődött. A Biblia projekt (youtube) egyik első videójában már ki van fejte az összes szereplő a kígyó (e világ fejedelme lett) mi emberek (Ádám, Éva) és Jézus (a sebezett győztes). Az éppen aktuális büntetéskor Babilon fogságában hamis dolgokra igyekeztek rávenni az embereket, hogy ne építsék a jövőjüket. Egy határ trágyadomb ott minden, akkor meg minek? De Isten azt üzente, hogy hosszú lesz a fogság és építsenek házakat, ültessenek kerteket. Bár a fogságban fenyegetettség van, legyenek gyermekeik.

Tehát kezdjetek új dolgokba! Ne hallgassatok a visszahúzó erőkre! Aki mindig mindenről lebeszél, hogy nem vagy rá képes, nincs rá szükséged az posványban akar tartani, vagy épp maga mellett önző módon. Nem a te érdekeidet nézi, csak a sajátját! Ne légy csupán rabszolga, még akkor sem ha jelenleg nem tudsz a fogva tartóidtól megszabadulni! A helyzeted, környezeted nem biztos, hogy azonnal megváltozik, lehet sokáig meglesz még. De dolgozz érte, tervezd és ne mondj le róla! A félelem, hogy nem sikerülhet nem Istentől való.

7Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.( Pál második levele Timóteushoz 1. fejezet)

Aki el akarja Isten vezetésétől téríteni az embereket, azokat majd Isten elintézi, őket nem fogja megmenteni. Értük nem hordozza Krisztus a keresztet. De nekünk akik hiszünk íme az ígéret!

14Ezt mondja az ÚR, megváltótok, Izráel Szentje: A ti érdeketekben küldök Babilonba, letöröm az összes zárat, a káldeusok pedig jajveszékelnek. 15Én, az ÚR vagyok a ti szentetek, Izráel teremtője, a ti királyotok. 16Ezt mondja az ÚR, aki utat készített a tengeren, ösvényt a hatalmas vízen át, 17aki hagyta, hogy kivonuljanak a harci kocsik és lovak, a hadsereg és a harcosok, és most ott feküsznek, nem kelnek föl többé, elaludtak, elhamvadtak, mint a mécses: 18Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! 19Mert én újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok? Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok. 20Még a mezei vadak is dicsőíteni fognak engem, a sakálok és a struccok is, mert vizet fakasztok a pusztában és folyókat a sivatagban, hogy inni adjak választott népemnek, 21a népnek, amelyet magamnak formáltam, hogy hirdesse dicséretemet.( Ézsaiás próféta könyve 43. fejezet)




Tehát a Káldeusok, Újbabilónia alapítói, akik szolgaságban tartották a népet megkapják majd ami jár. Nekünk pedig olyan áldást ígér Isten, amit el sem tudunk képzelni. Ehhez azonban hit kell.

23Amikor beszállt a hajóba, követték őt a tanítványai. 24És íme, nagy vihar támadt a tengeren, úgyhogy a hajót elborították a hullámok. Ő pedig aludt. 25Tanítványai odamentek hozzá, felébresztették, és ezt mondták: Uram, ments meg minket, elveszünk! 26De ő így szólt hozzájuk: Mit féltek, ti kicsinyhitűek? Ekkor felkelt, ráparancsolt a szelekre és a tengerre, és minden elcsendesült. 27Az emberek pedig elcsodálkoztak, és ezt mondták: Ki ez, hogy a szelek is, a tenger is engedelmeskednek neki? (Máté evangéliuma 8. fejezet)

Erre azért később rájöttek, hogy kicsoda ő:

15Ő megkérdezte tőlük: Hát ti kinek mondotok engem? 16Simon Péter így felelt: Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia. (Máté evangéliuma 16. fejezet)

Tehát ha bajban vagy szólj az Úrnak, aki a Krisztus ergo imádkozzál és ő segíteni fog.

Hiszek Uram! Légy segítségül az én hitetlenségemnek. (Márk evangéliuma 9. fejezet)

Cseri Kálmán írta: “A keresztyén hit állandóan harcban áll a hitetlenséggel. Mert miután Isten újrateremti bennünk ezt az elveszített érzékszervet, azután is megmarad még a velünk született ős-hitetlenségünk, ami állandóan támadja hitünket. A hitetlenség látni akar, a hit pedig bízik Isten tetteiben és ígéreteiben. Naponta újra fel kell vennünk a harcot a saját hitetlenségünk ellen, és döntenünk kell a hit mellett, Jézus mellett.”

Az elején a széllel sok magyarázatot igyekeztem adni, ez ellenszél volt. Az igazi szél azonban a Szentlélek, amelyet Jézus küldött nekünk miután mennybe ment. Ez a szél más, mint ami gátol ami szembe fúj.

"Legyen előtted mindig út,
Fújjon mindig hátad mögül a szél,
Az esõ puhán essen földjeidre,
A nap melegen süsse arcodat,
S míg újra találkozunk,
Hordozzon Téged tenyerén az Isten."

(Ősi ír áldás)

Köszönöm, hogy elolvastad.

Testvéri szeretettel: Farkas Csaba

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet