Meghívó a menyegzőre

Közeledik a tavasz, kezd újjáéledni minden. Ilyenkor mindig ez a figyelmeztetés jut eszembe a Názáreti Jézustól.

7Ne csodálkozz, hogy ezt mondtam neked: Újonnan kell születnetek. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 3. fejezet)

A szülés, a születés nehéz dolog, ezt egyetlen édesanyának sem kell ecsetelnem tovább, azt gondolom. Még mi férfiak is tudjuk ezt. Az újjászületés és a születés között a legszembetűnőbb különbség nem az, hogy az egyik könnyebb lenne, mint a másik. Pedig megszületni nem volt nehéz, nem is emlékeszünk rá, ez csak a szülőanyánknak volt komoly próbatétel. A legszembeötlőbb különbség az, hogy újjászületésben már a saját döntésünk is benne van. Szabó J. Róbert lelkipásztor szokta volt mondani, hogy "nem akarja tovább feszíteni ezt a képet", de ezt most muszáj kicsit tovább feszítenem. A születést világrajövetelnek is szokták nevezni, ami szerintem nagyon találó. Az újjászületés is valami ilyesmi, és míg a születéskor a szülőcsatornán kell átverekednünk magunkat, addig az újjászületéskor is komoly küzdelmeket kell folytatnunk. Jézus újjászületésre hív, no de hogyan csináljuk ezt? Nem fogunk visszabújni az édesanyánk hasába ez biztos. Mégis, egy új világba kellene valahogy átjutnunk. Mint, mindig, a Bibliában megvannak a válaszok.

 13Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik bemennek azon. 14Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014)Máté evangéliuma 7. fejezet)


Ez az újjászületés tehát elég nehéz feladatnak néz ki. Kb. olyan lehetetlen, mint anyánk hasából újra megszületni. Mégis sok keresztyén ember van. Hogy lehet ez? Mi szükséges tehát hozzá? Amint már fentebb említettem, a mi döntésünk elengedhetetlen, de önmagában kevésnek bizonyulhat. Kell hozzá az áldott orvos, aki segít az újabb világrajövetelben.

 6Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 14. fejezet)

Erről van szó, az Úr Jézus az, aki el tud hívni bennünket.

49Jézus megállt, és ezt mondta: Hívjátok ide! Odahívták a vakot, és ezt mondták neki: Bízzál! Kelj fel! Hív téged! (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Márk evangéliuma 10. fejezet)

Mennyivel lehetett könnyebb a vak Bartimeusnak bízni, mint nekem, neked kedves olvasó? Elárulom, semmivel sem volt könnyebb, de nem volt veszteni valója. Vak volt, emberi léptékkel nézve semmi esély a gyógyulásra. Emberi léptékkel nézve neked mennyi esélyed van rá, hogy ne igyál többet, leszokj a cigiről, kigyógyulj a depresszióból, a gyűlölködésből, káromkodásból, ne gondolj többet az öngyilkosságra, ne legyél tovább a pénz, a szex vagy egyéb szenvedély rabja? Tudom én is, nem sok.
"tágas és széles az az út amely a kárhozatba visz ..."
Én mégis azt mondom, bízzál, kelj fel! (Ő, Jézus) hív téged!

A döntésed kell, a többit ő intézi majd. De a döntésed nélkül igaz az alábbi kijelentése Pál apostolnak:

14Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak.(Pál első levele a korinthusiakhoz 22. fejezet Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))

Semmilyen extra képesség nem szükségeltetik hozzá, bármilyen kifogást is találsz, az nem Istentől van, hanem az Ő és a mi ellenségünktől. Ismerjük a történetet? Ádámnak és Évának azt hazudta, hogy ha esznek a fáról nem fognak meghalni. De meghaltak. Most azt hazudja talán neked is, hogy nincs újjászületés.

44Ti atyátoktól, az ördögtől valók vagytok, és atyátok kívánságait akarjátok teljesíteni. Embergyilkos volt kezdettől fogva, és nem állt meg az igazságban, mert nincs benne igazság. Amikor a hazugságot szólja, a magáéból szól, mert hazug, és a hazugság atyja.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 8. fejezet)

 De jelentem van újjászületés! Én és sok-sok ember a környezetemben el tudja ezt mondani, konkrét példákon, bizonyságtételeken keresztül.

1Igazat mondok Krisztusban, nem hazudok, lelkiismeretem tanúskodik mellettem a Szentlélek által. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezet)

Hangsúlyozom, nincs nem megfelelő ember az Istentől kapott elhívásra, csak nem megfelelő döntés.

1,26 Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál első levele a korinthusiakhoz 1. fejezet)


Lehet, hogy ezernyi embertől hallod azt, hogy értéktelen, jelentéktelen, "semmitérő" vagy és magadat is annak tartod, mert ócska munkád van, lepusztult lakásod, nem kapsz szeretetet szinte senkitől. Isten mégis szeret téged, ő nem teremtett selejtet.


„A hegyek és a dombok megrendülhetnek, de a szeretetem feléd sosem szűnik meg." (Ézsaiás 54:10, GNT fordítás)

Van a másik véglet is, gazdag vagy, szép és erős és menni fog még így ez egy darabig, de nem tart örökké.

1Gondolj Teremtődre ifjúságod idején, míg el nem jönnek a rossz napok, és el nem érkeznek azok az évek, melyekről ezt mondod: nem szeretem őket! ... 6Végül elszakad az ezüstkötél, összetörik az aranypohár, a korsó eltörik a forrásnál, és a kerék belezuhan a kútba. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) A prédikátor könyve 12. fejezet)

Bárki is próbál hülyeségekkel eltántorítani, ne hallgass rá, nem a javadat akarja. Ez az egyetlen dolog az életben amit úgy kaphatsz meg, hogy ingyen van.

17A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen! (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) A jelenések könyve 22. fejezet)



A Lélek a belső késztetésed, a menyasszony pedig az egyház. Ők ketten tudnak hívni téged. Ebből én, mivel az egyház tagja vagyok másodikként hívlak téged. Ha már megvan a belső késztetésed, akkor már csak az akarat kell. Döntést kell hoznod. Ez az ami rajtad áll.

Imádkozom  azért, hogy mindenki aki elolvassa a bejegyzésemet jól döntsön. Ha pedig már döntött, ragaszkodjon az elhatározásához. Ez a "Meghívó a menyegzőre."

Úgy legyen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet