Barátaim, rómaiak!

A tegnapi napon érdekes beszélgetésbe elegyedtünk odahaza egy film kapcsán, ahol is a Jézus Krisztust keresztre feszítő rómaiak közül valaki Isten fiának követője lett. Felmerült a kérdés, vajon valóban megtörténhetett ez? Nem nyughattam, elő a Bibliát, megnéztem mind a négy evangéliumban a Jézus haláláról szóló részt az Egyszerű fordításban és a Magyar Bibliatársulat fordításában is. Most utóbbiból jönnek az igerészek:

 39Amikor pedig a százados, aki ott állt vele szemben, látta, hogy így lehelte ki a lelkét, ezt mondta: Bizony, ez az ember Isten Fia volt! (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Márk evangéliuma 15. fejezet)

54Amikor pedig a százados és akik vele őrizték Jézust, látták a földrengést és a történteket, nagyon megrémültek, és így szóltak: Bizony, Isten Fia volt ez!(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Máté evangéliuma 27. fejezet)

47Amikor a százados látta, hogy mi történt, dicsőítette Istent, és így szólt: Ez az ember valóban igaz volt. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Lukács evangéliuma 23. fejezet)

31Mivel péntek volt, a zsidók nem akarták, hogy a holttestek szombaton a kereszten maradjanak; az a szombat ugyanis nagy ünnepnap volt. Arra kérték tehát Pilátust, hogy törjék el a lábszárcsontjukat, és vegyék le őket. 32Ezért odamentek a katonák, és eltörték az egyik, majd a másik vele együtt megfeszített ember lábszárcsontját. 33Amikor pedig Jézushoz értek, mivel látták, hogy már halott, az ő lábszárcsontját nem törték el, 34hanem az egyik katona lándzsával átszúrta az oldalát, amelyből azonnal vér és víz jött ki. 35Aki pedig látta ezt, az tesz róla bizonyságot, és az ő bizonyságtétele igaz, és ő tudja, hogy igazat mond, hogy ti is higgyetek. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 19. fejezet)



Négy helyen jelennek meg a római katonák illetve a százados. Mit állítottak ezek az emberek látva ami történt? " Bizony, ez az ember Isten Fia volt!" "Bizony, Isten Fia volt ez!" "Ez az ember valóban igaz (és ártatlan EFO fordítás) volt"

Meggyőződtek róla, hogy Jézus tényleg Isten fia volt. És ennyi? Mi történt velük ezután? Visszamentek a római isteneket imádni? Ezt nem írja le a történet. Van az apostolok cselekedeteiben egy Kornéliusz nevű római százados aki hívő ember, de nincs rá utalás, hogy ő azonos lenne azzal aki keresztre feszítette Jézust. Nekem azonban személy szerint szemet szúrt egy apró részlet: "a százados ... dicsőítette Istent."

Mit is jelent ez a szó, dicsőíteni? Összeszedtem a netről amit lehet a fogalom tisztázása végett. "Isten imádata, hódolat, ujjongás a mindenható Isten előtt." Ez a magasztalás növekedést, gyarapodást jelent, engedelmességet, alázatos tiszteletet és hódolatot.(forrás) Aztán: Valamilyen személy lényének, méltóságának, tetteinek értékelő elismerése, általában Istenre vonatkozik. (forrás) 

Ez a beszélgetésünkben nem adott elég támpontot, mivel csak egy helyen jelenik meg, mi van ha rosszul fordították? Erre nekem a következő válaszaim vannak. Bár csak egy helyen jelenik meg, de egymástól független fordítók is ugyanígy írják le, Károli Gáspár, a Magyar Bilbiatársulat és az EFO fordítás is.

Az ige hamisságával kapcsolatban pedig vannak figyelmeztetések:

16A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre;(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál második levele Timóteushoz 3. fejezet)

 18Bizonyságot teszek pedig mindenkinek, a ki e könyv prófétálásának beszédeit hallja: Hogy ha valaki ezekhez hozzá tesz, e könyvben megírt csapásokat veti Isten arra; 19És ha valaki elvesz e prófétálás könyvének beszédeiből, az Isten annak részét eltörli az élet könyvéből, és a szent városból, és azokból, a mik e könyvben megírattak. (Károli Gáspár revideált fordítása János apostolnak mennyei jelenésekről való könyve 22. fejezet)

Arra lehet következtetni, hogy bizony a római katonák is megtérhettek, Krisztus követőkké válhattak, nincs kizárva. Ámde mondhatjuk, de ezek ölték meg Jézust! A százados hajtatta végre az ítéletet, talán még a szegeket is ő verte be. Ezek gyilkosok! Igen, azok. De ne legyünk tévedésben testvéreim, barátaim, kedves olvasók. Egyikünk sem különb náluk.

Isten előtt nincsen igaz ember


9Mi tehát az igazság? Különbek vagyunk? Egyáltalában nem! Hiszen előbb már kimondtuk azt az ítéletet, hogy zsidók is, görögök is mind bűnben vannak, 10amint meg van írva: „Nincsen igaz ember egy sem, 11nincsen, aki értse, nincsen, aki keresse Istent. 12Mind elhajlottak, valamennyien megromlottak, és nincsen, aki jót tegyen, nincs egyetlen egy sem. 13Nyitott sír a torkuk, nyelvükkel ámítanak, kígyóméreg az ajkukon; 14szájuk átokkal és keserűséggel van tele. 15Lábuk gyors a vérontásra, 16romlás és nyomorúság jár a nyomukban, 17és a békesség útját nem ismerik: 18Isten félelmével nem törődnek.” 19Tudjuk pedig, hogy amit a törvény mond, azt a törvény alatt élőknek mondja, hogy elnémuljon minden száj, és az egész világot Isten ítélje meg. 20Mert a törvény cselekedeteiből nem fog megigazulni egyetlen halandó sem őelőtte. Hiszen a törvényből csak a bűn felismerése adódik.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (1990) Pál levele a rómaiakhoz 3. fejezet)


Jézusnak miattunk kellett meghalnia, egyetemesen minden ember miatt. Ha úgy tetszik, bár ezen sokan fel fognak horkanni, de mindannyian Isten fiának gyilkosai vagyunk. Nem véletlenül mondja Pál, hogy:

3Mert ha valaki azt gondolja, hogy ő valami, jóllehet semmi, megcsalja önmagát.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál levele a galatákhoz 6. fejezet)

Nincs különbség közöttünk, bárki megtérhet, Jézus Krisztus követője lehet. Ő mondja:

„Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot.” Mert nem azért jöttem, hogy az igazakat hívjam, hanem a bűnösöket.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Máté evangéliuma 9. fejezet)

Tehát az az első lépés, hogy felismerjük, bűnösök vagyunk. Ezt nehéz lesz többeknek benyelni ugye? Alábbi alapján megvizsgálhatod magad, a diganózis garantált:

 9És tudjuk azt is, hogy a törvény nem az igaz ellen van, hanem a törvényszegők és az engedetlenek, a hitetlenek és a bűnösök, a szentségtelenek és a szentségtörők, az apa- és anyagyilkosok, az embergyilkosok, 10a paráznák, a fajtalanok, az emberrablók, a hazugok, a hamisan esküvők ellen, és mindaz ellen, ami ellenkezik az egészséges tanítással. 11Ez pedig a boldog Isten dicsőségéről szóló evangélium, amely énrám bízatott.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál első levele Timóteushoz 1. fejezet)

Ha durvább dolgot nem is tettél, már biztosan hazudtál életedben vagy egyéb dolgaid vannak amiket nem szeretnél napvilágra hozni. Érdekes, hogy a hitetlenségünket nem szoktuk véka alá rejteni, sőt van aki dicsekszik is vele.  Isten előtt azonban ez és bármi más is halálos bűn és őelőle semmit sem tudsz elrejteni. Nem akarok minden mondatom alátámasztására idézni a Szentírásból, de higgyétek el, mindezekre is tudnék.
Sokan félnek beismerni maguknak, hogy vannak bűneik. Sőt, ha unos-untalan valaki a fejükre olvassa a dolgokat amelyek hol igazak, hol nem, akkor inkább már dühösek és haragosak lesznek. A másik ember sohasem tud tökéletesen megítélni téged, mert ő maga sem tökéletes. Féltően szorítjuk magunkhoz a büszkeségünket mondván, "nekem aztán ezek után ne akarja aztán megmondani senki mi a helyes és mi nem, mit csinálok rosszul!"
De van ebből kiút, mert talán ezzel egyet tudtok ti is érteni kedves olvasók, hogy nem jó állandóan dühösnek lenni, mardosva belülről, mintha harapdálná valaki állandóan a szívedet. Ez a farkas sohasem lakik jól.
A félelem helyett békesség kell, a büszkeség helyett alázat.

18A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet; mert a félelem gyötrelemmel jár, aki pedig fél, nem lett tökéletessé a szeretetben. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János első levele 4. fejezet)

Kezd el szeretni azt a valakit akiről a barátaid és azt a valakit is akiről a kritizálóid beszélnek neked. Az a valaki te vagy. Ha Isten kéred, beszélsz hozzá (ergo imádkozol) hogy mutassa meg milyen is vagy valójában megteszi neked. Ezzel elismered, hogy bűnös vagy, bár még nem ismerted fel vélhetően minden hibádat és vétkedet. Ő lassan fog formálni, mint a fazekas az agyagot a korongon.



21Nincs-e hatalma a fazekasnak az agyagon, hogy ugyanabból az agyagból az egyik edényt nemes célra, a másikat pedig közönségesre formálja? (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezet)

avagy

16b Mondhatja-e a fazék a fazekasnak: Nem ért a dolgához?! (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Ézsaiás próféta könyve 29. fejezet)

Ennél tutibb recept nincsen. Úgy is kezdhetem volna ezt a bejegyzést ahogy sok-sok évvel ezelőtt egy szerepjáték klubban a szónoki képességekkel megáldott karakterem nevében elő szoktam lépni: "Barátaim, rómaiak!" Ha tehát a rómaiakkal tudsz csak azonosulni az üdvtörténetben nincs semmi elveszve. Ne várj azonnali tökéletességet magadtól, Isten úgy dolgozik, hogy ne törjön össze teljesen. Halálunk napjáig formálható ez az agyag, ha az élet vizét elkéritek tőle. Ingyen adja barátaim, ingyen adja.

Befejezésül, honnan tudhatod, hogy Jézus a barátod?

36Mit gondolsz, e három közül ki volt a felebarátja a rablók kezébe esett embernek? 37Ő így felelt: Az, aki irgalmas volt hozzá. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Lukács evangéliuma 10. fejezet)

Lehet, hogy napestig tudnám ezt folytatni, de itt most befejezem.

Áldjon meg téged az Úr és őrizzen meg téged!

Farkas Csaba





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Hű barátunk

Nem értik a kegyelmet