Vigasz a meddő édesanyáknak, édesapáknak


Kedvesek,

Tegnap feleségem örömmel újságolta, hogy egyik kolléganője leányának gyermeke fogant. A hölgynek papírja van arról, hogy nem lehet gyermeke. Valamikor a múltban imádkoztunk érte, bár már kicsit homályba vész, hogy mikor. De pénteki alkalmainkkor (össze szoktunk jönni néhányan beszélgetni) is volt már téma a meddő gyermekáldásra vágyókért való imádkozás és azok esete akik eldobják maguktól a megfogant gyermekeket. Talán furcsának tűnik a cím, "Vigasz a meddő édesanyáknak, édesapáknak". Hogy lehet édesanya, édesapa az, aki meddő? Az első mondatokban található a válasz. A meddőség nem Isten terve, a betegség nem az ő akarata. Akkor miért van? Mert mindannyiunk engedetlensége megrontotta ezt a világot, s benne minket is. Isten terve mindannyiunk számára az eredeti felállás szerint az volt, hogy a képmásai legyünk és részt vegyünk a teremtésben. Mert egy gyermek fogantatása teremtés. De közben jött a kígyó és őseink kissé eltolták a dolgot. Mivel mégis létezünk még ezen a bolygón, valaki, aki a legnagyobb, ki akarja ezt velünk közösen javítani.

"Menj hát be a szolgálóleányomhoz: talán az ő révén lesz fiam!"


Ismeritek Izmael történetét? Ha láttátok A szolgálóleány meséje című filmsorozatot, ez a modern "alkotás" is ebből merített. Az más kérdés, hogy az abban szereplő fanatikusoknak semmi köze a kereszténységhez. Inkább az eredeti történetre szeretném felhívni a figyelmet. Elnézést, hogy hosszabb, egybefüggő bibliai idézetekkel tarkítom a bejegyzéseimet, de nagyon hasznosak tudnak lenni, ha igyekszünk odafigyelni és megérteni azokat az olykor nehézkes nyelvezet ellenére is.

   Hágár és Izmael
161Száraj, Abrám felesége nem szült Abrámnak gyermeket. De volt Szárajnak egy egyiptomi szolgálóleánya, akinek Hágár volt a neve. 2Száraj ezt mondta Abrámnak: Íme, az ÚR bezárta méhemet, és így nem szülhetek. Menj hát be a szolgálóleányomhoz: talán az ő révén lesz fiam! És hallgatott Abrám Száraj szavára. 3Akkor Száraj, Abrám felesége fogta szolgálóleányát, az egyiptomi Hágárt, és férjéhez, Abrámhoz adta feleségül; Abrám akkor már tíz éve Kánaán földjén lakott.
4Abrám bement Hágárhoz, az pedig teherbe esett. Amikor látta, hogy terhes, úrnőjének nem volt többé becsülete előtte. 5Ezért Száraj ezt mondta Abrámnak: Miattad ért engem sérelem! Magam adtam öledbe a szolgálóleányomat, de látja, hogy teherbe esett, és nincs előtte becsületem. Ítéljen ügyünkben az ÚR! 6Abrám így felelt Szárajnak: Hiszen a te szolgálóleányod, a te kezedben van: csinálj vele, amit jónak látsz! Ettől fogva olyan rosszul bánt vele Száraj, hogy az elfutott tőle.
7Az ÚR angyala rátalált egy forrásnál a pusztában, annál a forrásnál, amely a Súrba vezető út mentén van, 8és ezt mondta: Hágár, Száraj szolgálóleánya! Honnan jössz, és hová mégy? Ő így felelt: Úrnőm elől, Száraj elől futok. 9Azt mondta neki az ÚR angyala: Térj vissza úrnődhöz, és alázkodj meg előtte! 10Ezt is mondta neki az ÚR angyala: Nagyon megsokasítom a te utódaidat, annyira, hogy meg sem lehet őket számolni.
11Majd ezt mondta neki az ÚR angyala: Íme, teherbe estél, és fiút fogsz szülni. Nevezd Izmaelnek, mert hallott az ÚR nyomorúságodról. 12Szilaj ember lesz ő, akár egy vadszamár. Kezet emel mindenkire, de őrá is mindenki; nem törődik testvéreivel, úgy választ táborhelyet magának.
13Azután Hágár így nevezte az URat, aki szólt hozzá: Te vagy a látás Istene. Mert ezt mondta: Én is láthattam itt, aki engem látott. 14Ezért nevezik azt a kutat Lahajrói-kútnak. Ott van most is Kádés és Bered között. 15Ezután fiút szült Hágár Abrámnak. Abrám Izmaelnek nevezte a fiát, akit Hágár szült. 16Abrám nyolcvanhat esztendős volt, amikor Hágár Izmaelt szülte Abrámnak.

Az Úr megújítja szövetségét Ábrahámmal
171Amikor Abrám kilencvenkilenc éves volt, megjelent Abrámnak az ÚR, és ezt mondta neki: Én vagyok a Mindenható Isten. Járj színem előtt, és légy feddhetetlen! 2Megajándékozlak szövetségemmel, és nagyon-nagyon megszaporítom utódaidat.
3Ekkor Abrám arcra borult, Isten pedig így szólt hozzá: 4Ez lesz az én szövetségem veled: Sok nép atyja leszel! 5Nem neveznek többé Abrámnak, hanem Ábrahám lesz a neved, mert sok nép atyjává teszlek. 6Nagyon-nagyon megszaporítom utódaidat, népeket támasztok belőled, királyok származnak tőled. 7Szövetségre lépek veled, sőt utódaiddal is, örök szövetségre minden nemzedékükkel. Mert Istened leszek, és utódaidnak is. 8Neked és utódaidnak adom a földet, ahol jövevény vagy, Kánaán egész földjét birtokul örökre, és Istenük leszek.
A körülmetélkedés a szövetség jele
9Majd ezt mondta Isten Ábrahámnak: Te pedig tartsd meg szövetségemet, meg utódaid is nemzedékről nemzedékre! 10Így tartsátok meg szövetségemet, amelyet veletek és utódaitokkal kötök: metéljenek körül nálatok minden férfit! 11Metéljétek körül szeméremtestetek bőrét, ez lesz a veletek kötött szövetségem jele. 12Nyolcnapos korában körül kell metélni nálatok minden fiúgyermeket nemzedékről nemzedékre, akár a házban született, akár pénzen vásárolták valami idegentől, aki nem a te utódaid közül való. 13Körül kell metélni azt is, aki a házban született, azt is, akit pénzen vásároltak. Ott lesz az én szövetségem a testeteken örök szövetségként. 14A körülmetéletlen férfit, akinek nem metélték körül szeméremteste bőrét, ki kell irtani az ilyen embert népe közül, mert elutasította szövetségemet.
Az Úr Izsákot ígéri Ábrahámnak
15Azután ezt mondta Isten Ábrahámnak: Szárajt, a feleségedet ne nevezd többé Szárajnak, hanem Sára legyen a neve! 16Mert megáldom őt, sőt fiút adok neked általa; megáldom őt, és népek támadnak belőle, népek királyai származnak tőle. 17Ábrahám ekkor arcra borult, de nevetett, ezt gondolta ugyanis magában: Százesztendős embernek lehet-e gyermeke? Vagy Sára kilencvenéves létére szülhet-e? 18És ezt mondta Ábrahám az Istennek: Bárcsak Izmael életét oltalmaznád!
19De Isten ezt mondta: Nem! Sára, a feleséged szül neked fiút, akit Izsáknak fogsz nevezni. Szövetségre lépek vele is, örök szövetségre, meg utódaival is. 20Izmael dolgában is meghallgatlak: megáldom őt, és nagyon-nagyon megszaporítom és megsokasítom utódait. Tizenkét fejedelmet fog nemzeni, és nagy néppé teszem. 21De szövetségre csak Izsákkal lépek, akit Sára egy esztendő múlva szül neked. 22Miután Isten mindezeket elmondta, eltávozott Ábrahámtól.
23Ezután fogta Ábrahám a fiát, Izmaelt meg a házában született vagy pénzen vásárolt összes szolgáját, Ábrahám háza népéből az összes férfit, és körülmetélte szeméremtestük bőrét még azon a napon, ahogyan meghagyta neki Isten. 24Ábrahám kilencvenkilenc esztendős volt, amikor szeméremteste bőrét körülmetélték. 25Fia, Izmael tizenhárom esztendős volt, amikor szeméremteste bőrét körülmetélték. 26Ugyanazon a napon metélték körül Ábrahámot, a fiát, Izmaelt 27és háza népéből az összes férfit. Mind a házban született, mind az idegentől pénzen vásárolt szolgákat körülmetélték vele együtt. (Mózes első könyve, 16-17 fejezet)


család, Istennel szövetségben (a szivárvány a szövetség jele)


Ugye mi mindent meg tudunk tenni egy gyermekért? Hágár volt az ismert történelem első "béranyája." A mai korban is a béranyaságtól kezdve sok mindent elkövetünk a fogantatásért vagy épp a fogantatás megszakításáért, nem törődve vele hogyan vesszük ezért semmibe Isten törvényeit. Isten azonban irgalmas és könyörületes, még a törvényen kívüli (házasságon kívül fogant), gyermekeket is megáldja, ha megbánjuk engedetlenségünket vele szemben. Ábrám és Száraj  nem hitt Isten ígéretében, mert túl soká kellett várniuk. Pedig előre megvolt az ígéret!

 3Nem adtál nekem utódot – mondta Abrám –, ezért egy házamnál született szolga lesz az örökösöm. 4Ám ekkor így szólt hozzá az ÚR: Nem ő lesz az örökösöd, hanem az lesz az örökösöd, aki tőled fog származni. ((Mózes első könyve, 15 fejezet)

A gyermeket Isten szinte elsőként említi áldásai között. Ha még nincs gyermeked, gyermeketek ne mondjatok le róla! Ezernyi oka lehet, miért nincs még, vagy nem kaptok soha sem, de vádolni ne vádoljátok magatokat, hanem bízzatok Istenben. Ha elkezdtek bízni a teremtőtökben akkor akár lesz gyermeketek akár nem, biztosak lehettek benne, hogy mindez a javatokat szolgálja.

28Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket örök elhatározása szerint elhívott.(Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezet)

Sokszor látni, hogy olyanok akiknek nem lehetett gyermeke örökbe fogadnak kicsinyeket és nagyon nehezen boldogulnak velük. Nemcsak testben, hanem lélekben sem álltak készen a szülői státuszra. Én azt javaslom mindenkinek, hogy először lélekben kezdjen el éretté válni, vagy, ha most ezeket a sorokat olvasod és magadra ismersz... igen, itt az ideje az érési folyamatnak. A recept nagyon egyszerű. Isten a mi mennyei édes atyánk. Ahogy ő viselkedik az övéivel úgy kell nekünk is bánni gyermekeinkkel. Ennek megismerésére a teljes szentírást ajánlom. Azért, mert a Biblián keresztül mutatkozik meg számunkra Isten. Lássunk konkrétumot:

541Ujjongj, meddő, aki nem szültél, vígan ujjongj! Örvendj, aki nem vajúdtál, mert több fia lesz az elhagyottnak, mint a férjes asszonynak! – mondja az ÚR. 2Tágas helyet keress a sátradnak, feszítsd ki sátorlapjaidat, ahogy csak lehet! Húzd meg jól a köteleidet, erősen verd le cövekeidet! 3Mert jobbra is, balra is terjeszkedni fogsz, utódaid elfoglalják a népek birtokát, és elpusztított városokat telepítenek be. 4Ne félj, mert nem vallasz szégyent, ne pironkodj, mert nem ér gyalázat! Ifjúkorod szégyenét is elfelejted, özvegységed gyalázatára többé nem emlékezel. 5Mert aki alkotott, az a férjed, akinek Seregek URa a neve, és aki megváltott, az Izráel Szentje, akit az egész föld Istenének hívnak. 6Mint elhagyott és fájó lelkű asszonyt, megszólít téged az ÚR, és mint ifjú menyasszonynak, ha megvetett volt is, ezt mondja Istened: 7Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. 8Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked – mondja megváltó URad. 9Mert úgy teszek, mint Nóé idejében: Ahogyan megesküdtem, hogy nem árasztja el Nóé özönvize többé a földet, úgy esküszöm meg most, hogy nem haragszom rád, és nem dorgállak meg többé. 10Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő URad. 11Ó, te nyomorult, vihartépte, vigasztalan! Íme, én drágakövekre építem falaidat, zafírokból rakom le alapodat. 12Rubinból készítem el bástyáid ormait, kapuidat briliánskövekből, falaidat körös-körül pedig gyémántokból. 13Fiaid mind az ÚR tanítványai lesznek, és nagy lesz fiaid békessége. 14Igazság által leszel erős, nem kell félned az elnyomástól: távol marad tőled, sem a rettentéstől: nem közelít hozzád. 15Ha rád támadnak is, nem tőlem lesz az. Aki rád támad, elesik veled szemben. 16Hiszen én teremtettem a kovácsot, aki a parazsat éleszti, és fegyvert készít munkájával, én teremtettem az öldöklőt is, hogy pusztítson. 17Célt téveszt minden fegyver, amit ellened kovácsoltak, meghazudtolsz minden nyelvet, mely törvénykezni mer veled. Ez az öröksége az ÚR szolgáinak, így szolgáltatok nekik igazságot – így szól az ÚR. (Ézsaiás próféta könyve 54. fejezet)

Ehhez Isten követőjévé kell válnod, s ő igazságot fog neked szolgáltatni. Nem én mondom ezt tehát, mintha nagyon okos lennék, mert nem vagyok az. Isten jelentette ki.

Imádkozom értetek, akik olvasni fogjátok, hogy növekedjetek hitben és az Isten bölcsességében való ismeretben, hogy meg tudjátok ítélni mi a jó, az Istennek kedves és tökéletes és azt kövessétek.

Nem könnyű, nem egy sétagalopp. Ha már sokat szenvedtél és változást akarsz tegyél meg egy lépést érte, majd még egyet és még egyet. Nagy nyereség az istenfélelem megelégedéssel. Ez azt jelenti, hogy meghajlik értelmed az erkölcsi törvény alkotója előtt, s ez egy természetfölötti erény (lexikon) amely rendezetté teszi lelkedben a szeretetet. Egyszerűbben fogalmazva, ha beengeded a szívedbe Jézust ő megelégít, jóllakat téged és nem fog tovább éhezni és szomjazni a lelked. Sokkal jobb lesz, mint előtte volt.

Tudjátok nem csak egy nő méhe lehet meddő, vagy egy férfi képessége, hanem a lelkünk is. Gyertek az Úr Jézushoz, a csodálatos orvoshoz, hogy minden tekintetben gyógyulást nyerjetek.

Azért írtam le mindezt, mert hiszek.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma