A részeges tanítómester

A Názáreti Jézust többek között azzal hozták hírbe, hogy részeges volt. Egyáltalán mi a helyzet az alkoholfogyasztással kapcsolatosan egy Jézust követő tanítvány számára?

19Eljött az Emberfia, eszik és iszik, és ezt mondják: Íme, falánk és részeges ember, vámszedők és bűnösök barátja! De cselekedetei által nyert igazolást a bölcsesség.”(Máté evangéliuma 11. fejezet)



Nem cáfolja meg az ige, hogy Jézus ne ivott volna bort. Erre jó példa a kánai menyegző is.

1A harmadik napon menyegző volt a galileai Kánában. Ott volt Jézus anyja. 2Meghívták Jézust és tanítványait is a menyegzőre. 3Amikor elfogyott a bor, Jézus anyja így szólt hozzá: „Nincs boruk.” 4Mire Jézus azt mondta: „Vajon énrám tartozik ez, vagy terád, asszony? Nem jött még el az én órám.” 5Anyja így szólt a szolgákhoz: „Bármit mond nektek, tegyétek meg.” 6Volt ott hat kőveder a zsidók tisztálkodási rendje szerint, amelyekbe egyenként két vagy három métréta fért. 7Jézus így szólt hozzájuk: „Töltsétek meg a vedreket vízzel.” És megtöltötték színültig. 8Aztán így szólt hozzájuk: „Most merítsetek, és vigyetek a násznagynak.” Ők vittek. 9Amikor a násznagy megízlelte a vizet, amely borrá lett, mivel nem tudta, honnan van, csak a szolgák tudták, akik a vizet merítették, odahívta a vőlegényt, 10és így szólt hozzá: „Minden ember a jó bort adja fel először, és amikor megittasodtak, akkor a silányabbat: te pedig ekkorra tartogattad a jó bort.” 11Ezt tette Jézus első jelként a galileai Kánában, így jelentette ki dicsőségét, és tanítványai hittek benne.(János evangéliuma 2. fejezet)

Azonban érdemes odafigyelni a részletekre. Az ige sehol sem említi, hogy Jézus megittasodott volna, csak általában a násznépről lehet ezt kikövetkeztetni. Sőt, nem is akart semmit sem tenni, csak anyja hite indította el benne, hogy csodát tegyen, mint ahogy a későbbi gyógyító, csodatévő cselekedeteinek is ez volt a mozgatórugója.
A Bibliában másutt is jelen van a mértékletes borfogyasztás jóváhagyása.

23Ezután ne csak vizet igyál, hanem – gyomrodra és gyakori gyengélkedésedre való tekintettel – élj egy kevés borral is.(Pál első levele Timóteushoz 5. fejezet)

Orvosságként jelenik meg az ital, de csak elhanyagolható mennyiségben. Természetes, hogy hamar rájön mindenki ennek kedélyjavító hatására is. Főleg akkor nyúlunk ehhez, ha enélkül nem vagyunk képesek örülni, boldognak lenni.

1Ezt gondoltam magamban: Megpróbálom, milyen az öröm, és élvezem a jót. De kitűnt, hogy ez is hiábavalóság. 2A nevetésre azt kellett mondanom, hogy esztelenség, az örömre pedig azt, hogy mit sem ér.3Majd azt gondoltam ki, hogy borral vidítom magam, de csak úgy, hogy eszemet a bölcsesség vezesse. Oktalan dolgokhoz fogok, hogy meglássam: jó-e az az embereknek, amit véghezvisznek az ég alatt egész életük során.(A prédikátor könyve 2. fejezet)

A mértéktelen ivás, még ha nem is nap, mint nap történik nem ez a kategória. Ezt igen szigorúan vették Mózes idejében.

18Ha valakinek engedetlen és konok fia van, nem hallgat sem apjának, sem anyjának a szavára, és még ha megfenyítik, akkor sem hallgat rájuk, 19ragadja meg őt apja és anyja, vigyék ki városuk véneihez a helység kapujába, 20és így szóljanak a város véneihez: Ez a fiú engedetlen és konok, nem hallgat a szavunkra, dorbézoló és részeges. 21Akkor városának összes férfija kövezze őt együtt halálra! Így takarítsd ki a gonoszt a magad köréből! Egész Izráel hallja meg ezt, és féljen!(Mózes ötödik könyve 21. fejezet)

Természetesen mi nem Mózes idejében élünk, de jó ha eszünkbe véssük, hogy nem Isten véleménye változott meg dolgot illetően, hanem a mienk. A társadalmunk közönyös és hagyja, hogy sokan így éljenek. Mint a többi bűnből úgy ebből is van menekülés. Meg kell hallgatni a szüleink, barátaink tanácsát, a lelkipásztorunk, illetve az olvasott vagy hallgatott ige (a Biblia egyes részei) intő beszédét. S, ha már meghallgattuk jó, ha meg is fogadjuk.

Nos akkor a legszégyenletesebb a dolog, ha hívők vagyunk.

9Levelemben már megírtam nektek, hogy nem szabad kapcsolatot tartani paráznákkal. 10De nem általában e világ paráznáival vagy nyerészkedőivel, harácsolóival vagy bálványimádóival, hiszen akkor ki kellene mennetek a világból. 11Most tehát azt írom nektek, hogy ne tartsatok kapcsolatot azzal, akit bár testvérnek neveznek, de parázna vagy nyerészkedő, bálványimádó vagy rágalmazó, részeges vagy harácsoló. Az ilyennel még együtt se egyetek! 12Mert mit tartozik rám, hogy a kívül levők felett ítélkezzem? Nem a belül levők felett ítélkeztek-e ti is? 13A kívül levőket pedig Isten fogja megítélni. Távolítsátok el azért a gonoszt magatok közül!(Pál első levele a korinthusiakhoz 5. fejezet)

A gyülekezet kiveti magából az ilyen embert, hogy, ha már többször megfedték és nem használt. Erről is van szó az Újszövetségi Szentírásban amely Jézus mai tanítványaira is vonatkozik, a korábbi megkövezés természetesen már nem. Hogy miért nem? Mert Jézus a világ megváltója, Isten fia átvette ezt a jogot azzal, hogy eljött erre a világra. Mind a kegyelem, amíg Őbenne vagyunk és Ő mibennünk, mind az ítélet immár az övé. Továbbra sem lehet büntetlenül csinálni semmi olyat, amit Isten összefoglalt a tízparancsolatban, maximum az eljárási rend változott. A ma emberének több idő adatik ebben az életben várakozni a halálsoron, de itt is megvan a kivégzés időpontja: Az Ítéletnap az.

18Aki hisz őbenne, az nem jut ítéletre, aki pedig nem hisz, már ítélet alatt van, mert nem hitt Isten egyszülött Fiának nevében.(János evangéliuma 3. fejezet)

Az biztos, hogy a hívő ember is elbukik időnként, de szándékosan és felelőtlenül nem megy bele újra és újra ugyanabba a hibába. Főleg, ha figyelmeztetik rá, letért a keskeny útról.

Az imádság meghallgatása (Lk 11,9-13)
7Kérjetek, és adatik nektek, keressetek, és találtok, zörgessetek, és megnyittatik nektek. 8Mert aki kér, mind kap, aki keres, talál, és a zörgetőnek megnyittatik. 9Vagy ki az közületek, aki fiának követ ad, amikor az kenyeret kér tőle, 10vagy amikor halat kér, kígyót ad neki? 11Ha tehát ti gonosz létetekre tudtok jó ajándékokat adni gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad jót a ti mennyei Atyátok azoknak, akik kérnek tőle?
Az aranyszabály (Lk 6,31)
12Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.
Szoros kapu, keskeny út (Lk 13,23-24)
13Menjetek be a szoros kapun! Mert tágas az a kapu, és széles az az út, amely a kárhozatba visz, és sokan vannak, akik bemennek azon. 14Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt.(Máté evangéliuma 7. fejezet)

A hívő életben nem lehet lustálkodni, hogy csak majd úgy maguktól javulnak a dolgok. Ha pedig még rá is játszunk a kitérőkre akkor hamar el fogjuk veszíteni a keskeny út ösvényét. Ha megszomorítod vele szeretteidet, hogy éjjel részegen érsz haza, ne csináld többet! Ha beteg vagy és gyógyszert szedsz ne igyál többet! Ha a barátaid féltenek, hogy elutazz egy alapos tivornyázásra szilveszterkor akkor hallgass rájuk!

Unatkozol és boldogtalan vagy? Azt tedd másokkal amit magadnak is kívánsz! Szeretnéd, hogy törődjenek veled? Kezdj el törődni másokkal. Mosnak rád, főznek rád, takarítanak rád? Kezdj el részt vállalni annak a háztartásnak a fenntartásában ahol élsz. Ha az egészsségi állapotod nem teszi lehetővé, hogy egy átlagember életét éld akkor komolyabb védőhálóra van szükséged és ismerned kell a határaidat! Beszélj nyíltan a problémádról a lelkipásztoroddal, kérj lelki beszélgetést tőle! Sokkal könnyebb küzdeni, ha van támogatód. Ne barátkozz olyanokkal akik a rosszba visznek.

Kemény munka lesz, fogj hozzá azonnal!

A kegyelem állapotában ne a bűnnek, hanem az igazságnak szolgáljunk
12Ne uralkodjék tehát a bűn a ti halandó testetekben, hogy engedelmeskedjetek kívánságainak.(Pál levele a rómaiakhoz 6. fejezet)
7Engedelmeskedjetek azért Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. 8Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. 9Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. 10Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.(Jakab levele 4. fejezet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma