Amikor túlárad a kegyelem

Szeretettel köszöntöm minden régi és új olvasómat a "Mert hiszek" blogon. Karácsony közeledik, amely időszak a keresztények jelentős része számára fontos ünnep, azonban annyira eltorzult kép jelenik meg róla a mindennapokban, hogy szinte semmi köze nincs az igazsághoz. Épp ezért nem is a Karácsonyról szeretnék most elmés parafrázisokat írni, hanem inkább Isten kegyelméről. Azt hiszem, hogy érdemes Isten kegyelméről beszélni, erről a rendkívüli dologról gondolatokat közölni.



Alábbi bibliai rész került elém, s néhány nemrég megtörtént dolog ennek tanúsítására.

 12Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett. 13Mert a törvényig is volt bűn a világban, bár a bűn nem róható fel, ha nincs törvény. 14Mégis uralkodott a halál Ádámtól Mózesig azokon is, akik nem Ádám bűnéhez hasonlóan vétkeztek. Ő pedig előképe az eljövendőnek. 15De nem igaz az, hogy amilyen a vétek, olyan a kegyelmi ajándék is. Mert ha annak az egynek a bűne miatt sokan haltak meg, még inkább igaz, hogy Isten kegyelme és ajándéka kiáradt az egy ember, Jézus Krisztus kegyelme által sokakra. 16És az sem igaz, hogy a kegyelmi ajándék ugyanolyan, mint az első ember bűnbeesése. Az ítélet ugyanis egyetlen eset folytán vitt a kárhozatba, a kegyelmi ajándék viszont sokak elbukásából visz megigazulásra. 17Ha pedig az egynek elbukása miatt uralkodhatott a halál egyetlen ember által, akkor még inkább igaz, hogy azok, akik bőségesen kapják a kegyelem és az igazság ajándékát, uralkodni fognak az életben az egy Jézus Krisztus által.
18Ahogyan tehát egy ember bűne lett minden ember számára kárhozattá, úgy lett egynek az igazsága minden ember számára éltető megigazulássá. 19Mert ahogyan az egy ember engedetlensége által sokan lettek bűnösökké, úgy az egynek engedelmessége által is sokan lesznek igazakká. 20Közben pedig eljött a törvény, hogy megnövekedjék a bűn. De ahol megnövekedett a bűn, ott még bőségesebben kiáradt a kegyelem; 21hogy amiképpen uralkodott a bűn a halálban, úgy uralkodjék a kegyelem is az igazság által az örök életre Jézus Krisztus, a mi Urunk által.(Pál levele a rómaiakhoz 5. fejezet)


Nem könnyen emészthető szöveg, legalább hatszor-hétszer elolvastam, mert több mondatán rágódni kell egy kicsit. Először csak szemezgettem párat ami megragadt. "A bűn nem róható fel, ha nincs törvény... (13-14-es vers)" Milyen igaz, amikor az egyszeri ember Amerikában betette a macskáját a mikrohullámú sütőbe, hogy megszárítsa a bundáját nem számított rá, hogy a kis kedvenc nem éli túl, mivel nem volt feltüntetve a mikrohullám élőlényekre gyakorolt hatása a használati utasításon. De ettől még szegény Cirmix belehalt. Ádámnak szóltak, hogy ne egyenek a fáról, de inkább hitt a kígyónak, hogy az jó lesz nekik. A következmény halál, mindkét esetben. Márpedig akár megmondják előre, hogy amit teszünk annak mi lesz a következménye, akár nem, a negatív következményt követően már tudjuk, hogy vétkeztünk. Ha hülyeséget csinálunk akkor az Istentől elrendelt célunkat vétjük el, nem jól töltjük be a rendeltetésünket. Mindannyian csinálunk hülyeségeket, nincs kivétel. Számomra nagyon nehezen elképzelhető, hogy egy bűn nélküli világban élhetnénk, ahol nem lennénk rá képesek, hogy elbaltázzunk valamit, vagy szándékosan rosszat cselekedjünk. Pedig ez volt a kezdő felállás a Biblia szerint.


31És látta Isten, hogy minden, amit alkotott, igen jó. Így lett este, és lett reggel: hatodik nap.(Mózes első könyve 1. fejezet)


Mondhatja azt valaki, hogy ez kamu, én nem gondolom ezt, sőt hiszem, hogy ez így volt. Különben nem vágyna a legtöbb ember rá. Amit nem ismerünk, arra nem tudunk vágyakozni, az hiányzik leginkább amit egyszer már megtapasztaltunk, jó volt és elvesztettük azt.


Feltehető a kérdés, miért hisz még maroknyi ember Istenben és az ő kegyelmében? Elhiheted kedves olvasó, hogy bizonyítékok nélkül egyetlen ember sem tud hinni.

1A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.(A zsidókhoz írt levél 11. fejezet)


Sok dolog van a Nap alatt amit nem látunk és mégis létezik. Most hozhatnám példának az ateista professzor esetét az ifjú Albert Einsteinnel, ami tartalmilag jó példa, csak történelmileg vélhetően nem igaz. Maradjunk a mikrohullámnál, ami az érzékelésünkön kívül esik, szemmel nem látható, füllel nem hallható, kézzel nem tapintható, mégis létezik. Azért tetszik ez a példa, mert ismerek fejből egy igét a szentírásból:


9Hanem amint meg van írva: „Amit szem nem látott, fül nem hallott, és ember szíve meg sem sejtett, azt készítette el Isten az őt szeretőknek.”(Pál első levele a korinthusiakhoz 2. fejezet)

Jój, jó, de hol vannak a bizonyítékok? Mondhatják néhányan azok közül akik  rászánták magukat, hogy eddig elolvassák amit írtam (Ezúton is köszönöm nekik az érdeklődést és a bizalmat, remélve hogy nem lesz hiábavaló). Ha remélt dolgainkért hitből, bizalommal Isten felé fordulva imádkozunk akkor jönnek a megtapasztalások. Írtam már ezen a blogon gyógyulásokról, jól időzített vigasztaló üzenetekről, félálomban az ember fejében felbukkanó igehelyekről ami megnyugtató ígéretet adott egy megoldhatatlannak tűnő konfliktushelyzetben (János 10.14 egyszerű fordítás)


Ha türelemmel, kitartóan, hittel kérjük mennyei Atyánkat akkor történik meg a csoda, túlárad a kegyelem. Fentebb olvastuk, minél nagyobb a bűn, annál nagyobb a kegyelem (Pál levele a Rómaiakhoz 5:20) Isten nem szereti, ha hitelt veszünk fel amit aztán nem tudunk visszafizetni, vagy uzsorára megy ki a dolog. Ez rengeteg emberrel megesett a devizahiteles korszakban és volt aki nem tudta, volt aki soha nem is akarta visszafizetni. Voltak olyanok akik másokat húztak csőbe, hogy kezességet vállaljanak. Így halmoztak fel családok több tízmilliós visszafizethetetlen adósságokat. Sokan belerokkantak ebbe. De én ismerek olyat aki Istenhez kiáltott szorult helyzetében és megtért. Hívő lett. Nem azért, mert azonnal eltűntek volna az adósságai. Nem, nem. Hanem mert megállította őt az Úr szeretete, hogy kárt tegyen magában és a templomunkba küldte. Azóta is sok küzdelem van az életében, csakúgy, mint sok más hívő ember életében. De valami megváltozott. Már tud hinni és türelemmel kérni.

Az ószövetségi zsidó társadalomban volt egy szokás, vagyis inkább az Úr törvénye.

1Minden hetedik év végén engedd el az adósságokat! 2Az adósságelengedés módja pedig ez: minden hitelező engedje el azt a kölcsönt, amelyet a felebarátjának adott: ne hajtsa be azt felebarátjától, a testvérétől, mert adósságelengedést hirdettek az ÚRért.(Mózes ötödik könyve 15. fejezet)

Sok év telt el ennek a számomra kedves testvérnek az életében is feje felett az adósság hatalmas terhével, de talpa alatt Isten hatalmas tenyerével. Imádkoztunk érte többen a gyülekezetből szó szerint ezekkel a szavakkal: "Töröld el az adósságát Urunk, ezért könyörgünk neked!"
Nemrég kaptam ettől a kedves személytől egy messenger üzenetet. 


Ilyen az Úr túláradó kegyelme és ilyen egy ember példamutató hite. Ettől a világtól nem sokat kap, de Isten mindent megad helyette. Akkor is, ha soha sem tudott tökéletes lenni és lehet a jövőben sem lesz az. Ahogy ezt mi sem tudjuk megtenni. De hinni és ezzel a hittel élni, kegyelemből és az igazság felismeréséből fakadóan örök életre jutni Jézus Krisztus  által lehet, ez teljesen biztos.

És, hogy van egy csomó ember aki ezt nem hiszi? Pedig jobban tenné!

27Sőt azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket: 28és azokat választotta ki az Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek; és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket; 29hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. 30Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, 31hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.”(Pál első levele a korinthusiakhoz 1. fejezet)

Olvastátok, hogy ez a kedves testvér elsősorban mivel dicsekszik? "Az Úr meghallgatta imámat, az Úr szeret nagyon." Mert „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.”

 Van valakinek feléd adóssága, amit nem tud megadni és látod milyen nyomorult az az ember? Engedd el, mert letelt már az a hét év és adósságelengedést hirdettek az Úrért!

Így legyen áldott Karácsonyotok!




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma