Call me mayday!


Szeretném mai módon egyszerűen megfogalmazni azt, hogy mit is jelent Istenben hinni. Véleményem szerint azok a személyek, akik maguk ugyan nem hívő emberek, de egyáltalán eszükbe jut elgondolkozni a hit kérdésén általában zsákutcában találják magukat. Az egyik legtöbbször hangoztatott teória szerint Isten a hívő ember képzeletében él csupán. Szeretném ezt megcáfolni arra az alapvetésre építve, hogy a Biblia olyan írott könyvek gyűjteménye, amely egy több ezer éves történelmi korszakot ölel fel. A benne előkerülő személyek több más történelmi forrásból is egyértelműen bizonyíthatóan léteztek, főleg, ha a Biblia második részét az Újszövetséget tekintjük. Egyértelmű, hogy ahogy haladunk visszafelé az időben egyre kevesebb írott forrásunk van, csak az azóta is fennmaradt földrajzi nevek, ásatások, régészeti kutatások bizonyítékai segíthetnek.
Az egész érvelésemet az ember Jézusra fogom alapozni. Mégpedig azért őrá, mert az utolsó idők (Jézus születésétől a mostanáig eltelt időt értve ez alatt)  emberei számára rajta keresztül vezet vagy nem vezet az út Istenhez. Ez a két verzió van, nincs több. Emberi perspektívából nézve kicsoda a názáreti Jézus? Egy férfi aki a ma is létező izraeli városban Názáretben született. Persze akkoriban 2000 évvel ezelőtt csak egy porfészek volt, nem egy 70 ezer fős város. Régebben nagyon nagy divat volt a szülőhelyével azonosítani az embert, tehát, ha nem másként hívták, hanem így, akkor ott is született. 
Írt róla Josephus Flavius, Tacitus, ifj. Plinius, Szamoszlai Lükianosz. (forrás itt: Jézus a biblián kívül) Tehát az biztos, hogy az ember Jézus létezett. Nem ezen akarok lovagolni, csak a tényre építeni. Aki akarja elolvashatja a Jézusról alkotott véleményét ezeknek a történetíróknak. Most vegyük egy olyan személy véleményét aki római volt, befolyásos, gazdag és egyébként egy nem túlzottan remek ember... Pilátus az illető.

4Pilátus erre így szólt a főpapokhoz és a sokasághoz: Semmi bűnt nem találok ebben az emberben. (Lukács evangéliuma 23. fejezet)

Pilátus tehát igaz embernek találta Jézust, a korábbi független források pedig bölcsnek, tanítónak, meg persze varázslónak tartották, vagyis a történelmi források szerint sem kételkedett senki abban, hogy csodákat tett, csak abban a bizonyos kérdésben ami hívővé teszi az embert avagy sem. Kicsoda volt még Jézus? A Bibliában ezt így jegyezték le:

18„Íme, az én szolgám, akit kiválasztottam, akit én szeretek, akiben gyönyörködöm! Lelkemet adom neki, és ítéletet hirdet a népeknek. (Máté evangéliuma 12. fejezet)

7De felhő támadt, amely beárnyékolta őket, és hang hallatszott a felhőből: Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok! (Márk evangéliuma 9. fejezet)

A Bibliában az elejétől a végéig megjelenő Isten a fiának nevezi Jézust. Jézus pedig magát egy olyan személynek (aki történelmileg bizonyíthatóan létezett) akin keresztül fel lehet venni a kapcsolatot Istennel. Jézus mondja:

Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam. (János evangéliuma 14. fejezet)

Mert hinni Istenben mai modern fordításban azt jelenti, kapcsolatba kerülni Istennel. Egy kapcsolatban nem tudunk képzelődni, mivel a környezetünkből fogjuk kapni az üzeneteket, ingereket, érintéseket, sokféleképpen nevezhetjük. Egy egyszerű recept:

15Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem. (A zsoltárok könyve 50. zsoltár)

Lefordítsam ezt is mostani nyelvre? Hívj fel vészhelyzetben! Call me mayday! Mond el nekem mi bajod van őszintén és olyan segítséget kapsz, hogy onnantól kezdve ismerni és szeretni fogsz engem. Kapcsolatban leszünk. Lefordítva ezt üzeni Isten, ezt üzeni Jézus. Ez az egyetlen értelmes módja annak, hogy a levegőbe beszélhess, merthogy semmi sem kell hozzá, csak egy elhatározás.



Ma délután a szomszédom azt mondta, hogy ő csak abban tud hinni amit lát. Erről hitetlen Tamás pédája jut eszembe.

24Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívtak, nem volt velük, amikor megjelent Jézus. 25A többi tanítvány így szólt hozzá: Láttuk az Urat. Ő azonban ezt mondta nekik: Ha nem látom a kezén a szegek helyét, és nem érintem meg ujjammal a szegek helyét, és nem teszem a kezemet az oldalára, nem hiszem.
26Nyolc nap múlva ismét benn voltak a tanítványai, és Tamás is velük. Bár az ajtók zárva voltak, bement Jézus, megállt középen, és ezt mondta: Békesség nektek! 27Azután így szólt Tamáshoz: Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő! 28Tamás pedig így felelt: Én Uram és én Istenem! 29Jézus így szólt hozzá: Mivel látsz engem, hiszel: boldogok, akik nem látnak, és hisznek.(János evangéliuma 20. fejezet)

Imádkozni fogok érte, hogy a szomszédom is kimondhassa hamarosan: "Én Uram és én Istenem." Bizony nekünk is szól, hogy "Nyújtsd ide az ujjadat, és nézd meg a kezeimet, nyújtsd ide a kezedet, és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő!" Te megtennéd, ha Jézus megszólítana? Odanyújtanád a kezedet, hogy megérinthesd? Lehet, hogy hamarosan neked is lesz egy ilyen lehetőséged. Ne szalaszd el, amikor Krisztus arra szólít fel, hogy érintsd meg a testét. Most talán azt hiszed őrültséget beszélek.

27Ti pedig Krisztus teste vagytok, és egyenként annak tagjai.( Pál első levele a korinthusiakhoz 12. fejezet)

Mindannyian akik az egyház tagjai vagyunk, Krisztus testének tagjai vagyunk, mert ez az egyház a Biblia tanítása szerint. Érintsetek meg bennünket, lássátok és hallgassátok meg a bizonyságtételeinket Jézusról és az ő hatalmáról. Mi is hordozzuk az ő jeleit, s keresztre feszítettük magunkat a világnak, hogy újjászülethessünk. Ne legyetek hitetlenek, hanem legyetek hívők.

Úgy legyen!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma