Csodák és jelek a Jelenkorban

Ha a csodák és jelek kerülnek szóba egy beszélgetés során, akkor még keresztény körökben is sokszor kezdünk el tapogatózni valami mankó után. Isten csodája a természet, a gyerekeink, hogy egészségesek vagyunk stb. Véleményem szerint itt a teremtést, illetve a teremtés eredményét dicsérjük és keverjük a bibliai csoda fogalmával. Egyrészt ez olyan, mintha a sajtot dicsérnénk meg azért, mert igen finom - a családom és én egyébként nagy szeretjük a sajtot. Sajt! Sajt! Sajt! :) - és nem a sajtkészítőket. A teremtés egy részénél Ádám jelen volt, de neki ez nem volt annyira rendkívüli, mert neki még Isten jelenléte is természetes volt.
Most nézzük meg, hogy mit is ír a Biblia a csodákról, ehhez a szókeresővel rendelkező www.szentiras.hu nagy segítségünkre lesz.

 Az apostolok cselekedetei (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
8,13 Simon maga is hívő lett, majd miután megkeresztelkedett, Fülöp mellé szegődött, és amikor látta, hogy jelek és nagy csodák történnek, egészen elámult.
2,19 És csodákat teszek az égen fenn, és jeleket a földön lenn: vért, tüzet és füstoszlopot.
6,8 István pedig – kegyelemmel és erővel telve – nagy csodákat és jeleket tett a nép között.
7,36 Ő hozta ki őket, ő tett csodákat és jeleket Egyiptom földjén, a Vörös-tengeren és a pusztában negyven esztendeig.
14,3 Mégis hosszabb időt töltöttek ott, és bátran szóltak az Úrban bízva, aki bizonyságot tett kegyelmének igéje mellett, és megadta, hogy jeleket és csodákat vigyenek véghez.
2,22 Izráelita férfiak, halljátok meg ezeket az igéket! A názáreti Jézust, azt a férfiút, akit az Isten igazolt előttetek erőkkel, csodákkal és jelekkel, amelyeket általa tett az Isten közöttetek, ahogyan magatok is tudjátok,
4,30 nyújtsd ki a kezedet gyógyításra, hogy jelek és csodák történjenek a te szent Szolgád, Jézus neve által.
15,12 Ekkor elcsendesedett az egész gyűlés, és meghallgatták Pált és Barnabást, amint elbeszélték, milyen nagy jeleket és csodákat tett általuk Isten a pogányok között.

 Mózes ötödik könyve (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
26,8 És kihozott bennünket az ÚR Egyiptomból erős kézzel és kinyújtott karral, nagy és félelmetes tettek, jelek és csodák között.
4,34 Vagy volt-e olyan isten, amely megpróbált előállni és kiszabadítani egy népet egy másik nép közül próbatételekkel, jelekkel és csodákkal, harcok árán is, erős kézzel és kinyújtott karral, nagy és félelmetes tettekkel, ahogyan veletek megtette mindezt Istenetek, az ÚR Egyiptomban, a szemetek láttára?
6,22 Az ÚR nagy és veszedelmes jeleket és csodákat vitt véghez Egyiptomban a fáraón és egész háza népén a szemünk láttára.
7,19 a nagy próbatételekre, amelyeket saját szemeddel láttál, a jelekre és csodákra, az erős kézre és a kinyújtott karra, amellyel kihozott téged Istened, az ÚR. Ugyanígy fog elbánni Istened, az ÚR mindazokkal a népekkel, amelyektől félsz.
34,11 Mert őt küldte el az ÚR mindazoknak a jeleknek és csodáknak a véghezvitelére, amelyeket Egyiptom földjén tett a fáraóval, valamennyi udvari emberével és egész országával;
29,2 Saját szemetekkel láttátok a nagy próbatételeket, azokat a nagy jeleket és csodákat.

 Pál apostol levele a rómaiakhoz (Békés-Dalos Újszövetségi Szentírás)
15,18 Nem merek ugyanis beszélni, csak arról, amit Krisztus vitt végbe általam szóval és tettel a pogányok megtérítésére, jelek és csodák hatásával és a Szentlélek erejével.

Szinte végtelenül lehetne folytatni a sort, mivel a Biblia igen gazdag az ilyen események felsorolásában és leírásában. Amit el lehet erről mondani az az, hogy vagy Isten közvetlenül beavatkozott valamibe ami az általa teremtett természetes rendet felülírta vagy mindezt erővel felruházott követőire bízta. Mert az igaz, hogy 

2Az egek hirdetik Isten dicsőségét, kezének munkájáról beszél a menny. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) A zsoltárok könyve 19. zsoltár)

Azonban azok a csodák és jelek amelyek az első újszövetségi gyülekezetek létrejöttét kísérték nem a teremtésből fakadnak. Nem hangzott el senki szájából, hogy nézzétek Pálnak milyen szép csokor porontyot adott az Isten, milyen szépen zöldellnek a cédrusok az udvarán, térjetek meg! Pálnak tudtommal nem volt családja és vándorolt ide-oda, mert sátorkészítő volt.

42Ők pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban. 43Félelem támadt minden lélekben, és az apostolok által sok csoda és jel történt. 44Mindazok pedig, akik hittek, együtt voltak, és mindenük közös volt. 45Vagyonukat és javaikat eladták, szétosztották mindenkinek: ahogyan éppen szükség volt rá. 46Mindennap állhatatosan, egy szívvel, egy lélekkel voltak a templomban, és amikor házanként megtörték a kenyeret, örömmel és tiszta szívvel részesültek az ételben; 47dicsérték Istent, és kedvelte őket az egész nép. Az Úr pedig napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Az apostolok cselekedetei 2. fejezet)

Az újszövetség csodái alapvetően gyógyító jellegűek és szükséget betöltőek voltak. Az újszövetség csodái ma is ilyenek. Mert mi is az újszövetség letéteményesei vagyunk. Ha nem tudunk ilyesmiről beszámolni, vagy ha vki erről beszél nem hisszük el neki akkor valami baj van velünk, a hitünk hagyományőrzéssé szelídült. A hagyományőrzés az egyház fennmaradásának folytonosságának egyik pillére lehet, de önmagában nincs megtartó ereje. Tehát a kérdés most jogos lehet, hol vannak a Jelen kor fentebb fejtegetett csodái? Igyekeztem olyan eseményeket hozni ami jól leinformálható, még élő szereplői vannak.



A 20. századi történet főszereplője Angus Buchan. Ő egy dél-afrikai farmer akit Isten csodálatos módon elhívott, hogy szolgálja. Szolgálatát csodák és jelek kísérték. Minderről életrajzi könyvében és az ebből adaptált filmben is beszámol. A férfi hivatalos oldala itt található. A film magyar nyelven a nicelife oldalán ezen a linken megnézhető.Nincs különbség az ő szolgálatában bekövetkezett és a 2000 évvel ezelőtt bekövetkezett jelek és csodák között. Mindkét esetben a korra jellemző "hírcsatornán" készült beszámoló erről. A Biblia korában könyvet írtak róla, most is készült könyv, de film is. Ilyenkor a szkeptikusok mindig azzal jönnek, hogy mindez kitaláció és hazugság. Egy 2000 éves könyvnél ezt könnyebben el lehet adni, hogy elöljék, likvidálják, gyomírtózzák az Istent kereső emberek sarjadó hitét. De akkor amikor a szereplő még él, és azok közül is sokan akik a történet tanúi voltak, nem egy, nem tíz, hanem sok száz ember akkor sokkal nehezebb dolguk van Jézus Krisztus a megváltó ellenségeinek, akik mindannyiunk örök életére, s e földi életünk céljára és értelmére törnek.


A kép abból a beszámolóból ami a Covid-19 vírus járvány idejében készült. Imádkoztak és gyógyítottak.

Erről beszél többek között maga Jézus az alábbi részben a Bibliában. Ha még bírod olvasd el és alatta megbeszéljük.

Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 10. fejezet
A jó pásztor
101Bizony, bizony, mondom nektek: aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem másfelől hatol be, az tolvaj és rabló; 2de aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora. 3Neki ajtót nyit az őr, és a juhok hallgatnak a hangjára, a maga juhait pedig nevükön szólítja és kivezeti. 4Amikor a maga juhait mind kivezeti, előttük jár, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. 5Idegent pedig nem követnek, hanem elfutnak tőle, mert az idegenek hangját nem ismerik.
6Ezt a példázatot mondta nekik Jézus, de ők nem értették, mit jelent, amit mondott nekik. 7Jézus tehát így szólt hozzájuk: Bizony, bizony, mondom nektek: én vagyok a juhok ajtaja. 8Aki énelőttem jött, mind tolvaj és rabló, de a juhok nem is hallgattak rájuk. 9Én vagyok az ajtó: ha valaki rajtam át megy be, az megtartatik, bejár és kijár, és legelőre talál. 10A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.
11Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért. 12Aki béres és nem pásztor, akinek a juhok nem tulajdonai, az látva, hogy jön a farkas, elhagyja a juhokat, és elfut, a farkas pedig elragadja és szétkergeti őket. 13A béres azért fut el, mert csak béres, és nem törődik a juhokkal. 14Én vagyok a jó pásztor, én ismerem az enyéimet, és az enyéim ismernek engem, 15ahogyan az Atya ismer engem, én is úgy ismerem az Atyát, és én életemet adom a juhokért. 16Más juhaim is vannak nekem, amelyek nem ebből az akolból valók; azokat is vezetnem kell, és hallgatni fognak a hangomra, és akkor lesz egy nyáj, egy pásztor. 17Azért szeret engem az Atya, mert én odaadom az életemet, hogy azután újra visszavegyem. 18Senki sem veheti el tőlem: én magamtól adom oda. Hatalmam van arra, hogy odaadjam, és hatalmam van arra, hogy ismét visszavegyem: ezt a küldetést kaptam az én Atyámtól.

A tolvaj az aki mindent el akar venni először megtévesztéssel, aztán, ha nem megy akkor erőszakkal. Ezzel szemben Jézus a bibliai korban legjobban érthető példán keresztül magyarázza el kicsoda ő és mit tesz értünk. Nem tett és nem tenni fog. Ez folyamatos jelen idő.

Fentiek alapján tehát bizonyítható, hogy a Jelen korban is történnek bibliai jelek és csodák. Nagyon sok ilyen beszámoló dokumentált és elérhető az interneten keresztül is. Azonban tudni kell, hogy az ördög nem alszik és tud hasonlókat cselekedni, hogy megtévesszen bennünket. Erről is ír a Biblia.

23Akkor, ha valaki ezt mondja nektek: Íme, itt a Krisztus vagy amott – ne higgyétek el! 24Mert hamis krisztusok és hamis próféták támadnak majd, nagy jeleket és csodákat tesznek, hogy így megtévesszék, ha lehet, a választottakat is. (Máté evangéliuma 24. fejezet) 

Ezzel kapcsolatban Isten ugyanebben a a fejezetben éberségre biztat bennünket. Fentebb elmondta, hogy milyen is a tolvaj. A hamisságot fel lehet ismerni. Mindazért amit kapsz tőlük majd el akarnak venni tőled valamit. Jézus az élő Isten fia, a Szentlélek akit pártfogóul küldött nekünk nem ilyen. Megismerhető a Bibliából, hogy minden helyzetben felismerjétek őt és ellent tudjatok állni minden gonoszságnak.

Úgy legyen!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma