Mit kezdjünk egymással?

Azt tapasztalom, hogy az emberi életben a konfliktus alaphelyzet. Olyanok a kapcsolataink, mint egy regény. Talán mindenki emlékszik még az iskolában tanultakra.
  • előkészítés
  • bonyodalom
  • kibontakozás
  • tetőpont
  • megoldás
Az előkészítés jellemzője a helyszín, a szereplők bemutatása és a fennálló problémák ismertetése. Életünk legjellemzőbb helyszínei a család, az iskola, a gyülekezet az egyéb közösség (sport, klub, stb.) vagy a munkahely. Ettől függenek a szereplők, a házastárs, élettárs, a gyermek(ek), szülők, testvérek, a többi rokon, valamint a munkatársak, főnökök, beosztottak, sporttársak, barátok stb.
A problémák szerteágazóak lehetnek ember és ember között, idézzen fel néhányat magában a kedves olvasó! Megvannak? Akkor lássuk ezek közös gyökerét a Biblia szerint:

Pál levele Tituszhoz (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
3,3 Mert valamikor mi is esztelenek, engedetlenek, tévelygők voltunk, különféle kívánságok és élvezetek rabjai, gonoszságban és irigységben élők, egymástól gyűlöltek és egymást gyűlölők.



Tehát összefoglalóan ezek okozzák a konfliktust, a bonyodalmat. Ha ilyesmi történik az nehezen oldódik meg egy karikacsapásra, minél tovább tart a kibontakozás, az adott helyzet fenntartása, bővítése, kiterjesztése, annál nehezebb lesz majd a megoldás, ahogy a tetőpont felé tartunk. Mi a tetőpont? Az ahonnan már nem lehet tovább felfelé menni és ha a visszautat nem ismerjük jön a zuhanás. Az ilyen befejezés is megoldás, de nem a jó, a helyes megoldás. Pál apostol Istentől ihletett szavai így figyelmeztetnek:

 Pál levele a galatákhoz (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
5,15 Ha pedig egymást marjátok és faljátok, vigyázzatok, el ne emésszétek egymást!

Min szokás összemarni? Pénzen, hatalmon, befolyáson valamint szeretetféltésből, féltékenységből. Az ilyesmi súlyosan, akár gyilkossággal is végződhet. De az is épp elég kemény, ha kirúgatod a másikat vagy téged rúgnak ki, elszereted a másik feleségét vagy kifosztod a szüleidet, az örökségből a testvéredet ... ugye milyen hosszan lehetne sorolni?

Hogyan lehet ebből jó megoldás? Általában azt szokás mondani, hogy ehhez 2 ember szükséges. Én azt mondanám, hogy ketten mindenképpen szükségesek hozzá és lehet, hogy elég hozzá két ember is, ám ez legtöbbször nem így van. Akkor nem lenne ennyi elvált, partnert cserélgető ember, gyűlölködő testvér, egymással háborúban álló szakmai vetélytárs, stb. Szerintem egy ember és Isten (Három az egyben: Atya, Fiú, Szentlélek) már igencsak jó megoldás. Miért? Megint mit is ír a szentírás:

Pál levele a kolosséiakhoz (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
 3,13 Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza volna valaki ellen: ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.

Tehát, ha vesszük az isteni példát és felfogjuk, hogy ő megbocsátott nekünk amikor még (vagy épp most is) bűnösök voltunk ... tudjátok olyan esztelenek, engedetlenek, élvezetek és kívánságok rabjai, gonoszok és irigyek, egymást gyűlölők ... mindezt azért tette, hogy ne kelljen azonnal elpusztítani bennünket, mivel szeret minket akkor rájöhetünk arra, hogy igen én valaha szerettem a testvéremet amikor még nem vesztünk össze az örökségen. Lehet, hogy ez gyerekkorunkban volt, de szerettem. Szerettem a férjemet is, mielőtt a dolog elromlott. Lehetne együtt fölépíteni valamit a kollégámmal és nem felülkerekedni rajta stb.
Arra nem várhatsz, hogy a másik bocsásson meg előbb. Ebben kell neked az elsőnek lenni. "Ó kérem szépen én ezt nem tudom megtenni, erre én képtelen vagyok. Annak a szemétnek?" Mondod. Figyelj rám, Isten neked is megbocsátott pedig ... nézz mélyen magadba milyen vagy! Nem vagy tökéletes. Szeretnél Jézusra hasonlítani? Akkor elismered neki (elmondod neki, Jézusnak) a saját ostobaságaidat, gonoszságaidat, hülyeségeidet és kéred, hogy bocsásson meg. Tudod, ilyenkor mindig azt mondja majd, hogy már régen megbocsátottam, ott 2000 éve a kereszten.

 Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Lukács evangéliuma 23. fejezet
34Jézus pedig így könyörgött: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek!

 Innentől kezdve a semmiből, a nihilből, a lelki sötétségből és ürességből elkezdesz templommá épülni. Mondjátok, ha nincs igazam, de aki már keresztülment rajta tudja, hogy az indulatok, sötét gondolatok, a gyűlölet és marakodás végére (a tetőponton) belül semmid sem marad, mert a lélekölő dögvész végül mindent felemészt csillapíthatatlan éhségében, mivel egy fenevadnak soha semmi nem elég. A fenevadat táplálni kell, a szörnynek áldozat kell és, ha már mindenkit elirtottál magad mellől akkor marad önmagad, a saját lelked tudod csak koncként odavetni, csakhogy megments magad. Azonban már rég becsaptak téged, mert ez semmit sem segít.


revideált károli biblia A jelenések könyve 13. fejezet
A tízszarvú és hétfejű vadállat
1 És láttam, hogy a tengerből feljön egy fenevad, tíz szarva és hét feje volt, szarvain tíz korona, és a fejein istenkáromló nevek. Dán 7,3 ; Jel 17,3.7-12 2 Ez a fenevad, amelyet láttam, párduchoz hasonlított, lába, mint a medvéé, szája, mint az oroszláné: a sárkány átadta neki erejét, trónját és nagy hatalmát. Dán 7,4-6 3 Láttam azt is, hogy az egyik feje szinte halálosan megsebesült, de halálos sebe meggyógyult. Az egész föld csodálta a fenevadat: 4 imádták a sárkányt, mivel átadta a hatalmat a fenevadnak, imádták a fenevadat is, és így szóltak: Ki hasonló a fenevadhoz, és ki tudna vele harcra kelni? 5 És adatott neki nagyokat mondó és istenkáromló száj, és adatott neki hatalom a cselekvésre negyvenkét hónapon át; Dán 7,8.25 ; 11,36 6 és megnyitotta száját káromlásra Isten ellen, hogy káromolja az ő nevét és sátorát, azokat, akik a mennyben laknak. 7 Megadatott neki, hogy hadat indítson a szentek ellen, és legyőzze őket, megadatott neki a hatalom minden törzs és nép, minden nyelv és nemzet felett: Dán 7,21 8 hogy imádja őt mindenki, aki a földön lakik, akinek nincs beírva a neve a megöletett Bárány életkönyvébe a világ kezdete óta. Zsolt 69,29 9 Ha valakinek van füle, hallja! 10 Ha valakire fogság vár, fogságra jut; ha valakinek kard által kell meghalnia, kard által hal meg. Itt van szükség a szentek állhatatosságára és hitére. Jer 15,2 ; 43,11

"Itt van a szükség a szentek állhatatosságára és hitére." Kik a szentek? Ugyanolyan emberek, mint te vagy én. Ne a szenté avatott emberekre gondolj, mert ez egy nagyon szép dolog, de a Biblia nem ezt tanítja.

Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) A zsoltárok könyve 16. zsoltár
3A szentekben, akik a földön élnek, és a dicsőségesekben telik minden kedvem.

Nem csak elhunyt hithősökről van tehát szó, hanem azokról akik is akik még itt a földön egy időben veled és velem élnek. Ezt erősíti meg ez a kiragadott csokor a rómaikakhoz írott levélből is.

 Pál levele a rómaiakhoz (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
6,19 Emberi módon beszélek, mert erőtlenek vagytok. Ahogyan tehát tagjaitokat a tisztátalanság és a törvénytelenség szolgálatába állítottátok, hogy törvénytelenekké legyenek, úgy most állítsátok tagjaitokat az igazság szolgálatába, hogy szentek legyenek.
15,25 Most pedig Jeruzsálembe megyek a szentek szolgálatára.
15,26 Makedónia és Akhája ugyanis jónak látták, hogy gyűjtést rendezzenek a jeruzsálemi szentek szegényeinek.
8,27 Aki pedig a szíveket vizsgálja, tudja, mi a Lélek szándéka, mert Isten szerint jár közben a szentekért.
12,13 A szentekkel vállaljatok közösséget szükségeikben, gyakoroljátok a vendégszeretetet.
15,31 hogy megszabaduljak azoktól, akik hitetlenek Júdeában, és hogy jeruzsálemi szolgálatom kedves legyen a szenteknek,
16,2 fogadjátok be őt az Úrban a szentekhez illően, és álljatok mellé minden olyan ügyben, amelyben szüksége van rátok, mert ő is sokaknak lett pártfogója, nekem magamnak is.
16,15 Köszöntsétek Filologoszt és Júliát, Néreuszt és nőtestvérét, valamint Olimpászt és a velük lévő szenteket mind!

Minden hívő ember aki Jézust elfogadta megváltójának és hiszi, hogy őérte is meghalt a kereszten (átvállalta a bűnért járó jogos büntetést) és hiszi, hogy harmadnapon feltámadt szent. Mivel az egyház és annak tagjai Krisztus teste, ezért mivel Jézus Krisztus szent, minden ember aki befogadta őt a szívébe szent. Vagyis nem olyan nehéz szentnek lenni, mint azt általában az emberek képzelik, mert a "szentség" nem saját erőfeszítésből van, hanem ez egy Istentől kapott jelző.

Állhatatossággal és hittel - a fenevad jelenléte ellenére - templommá tudunk épülni. Ez a legjobb megoldás. Mit csinál valaki aki már az Úr Jézus temploma? Alább olvasható. 

Pál levele a kolosséiakhoz (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014))
3,16 Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben Istennek.

A fenevad közben nem fog megállni, mivel nagyot mondó és istenkáromló szája van. Felismerheted őt az imádóin keresztül, mivel ugyanígy viselkednek. Akár Istent, akár szentjeit, pl. téged vagy engem gúnyolnak, szidnak, becsmérelnek, támadják a hitedet emberi tökéletlenséged miatt ezt sose feledd:

Az, hogy testestől-lelkestől, mind életemben, mind halálomban, nem a magamé, hanem az én hűséges Megváltómnak, Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok, aki az ő drága vérével minden bűnömért tökéletesen eleget tett s engem az ördögnek minden hatalmából megszabadított és úgy megőriz, hogy mennyei Atyámnak akarata nélkül egy hajszál se eshetik le a fejemről, sőt inkább minden az én üdvösségemre kell, hogy szolgáljon. Ezért Szentlelke által is engem az örök élet felől biztosít és szív szerint késszé tesz arra, hogy ezentúl Őneki éljek. (HEIDELBERGI KÁTÉ)
 
Tehát nem attól függ elsősorban a megoldás, hogy a másik ember kibékül-e veled, mert igazából te is, ő is a fenevad szorításában éli az életét amíg meg nem tér Istenhez, hanem attól, hogy megbékélsz-e Istennel, hogy megmenthessen téged. Sokféle regény van, a tied hogyan végződik?

Isten legyen veletek most(antól) és mindörökké. Ámen.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma