A bölcsesség kezdete

 

A nem tudás tudása a bölcsesség kezdete, hallottam ezt valahol. Ha tudom, hogy mihez nem értek azzal biztos nem kérkedek, nem viccelek, végső soron nem hozom magam kínos helyzetbe. Persze mindannyian beleeshetünk ebbe a csapdába. Hogyan lehetne mindezt elkerülni? A Biblia szerint:

 9,10 A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet.

4,7 A bölcsességnek ez a kezdete: Szerezz bölcsességet, és minden szerzeményeden szerezz értelmet!

1,7 Az ÚRnak félelme az ismeret kezdete, a bölcsességet és intést csak a bolondok vetik meg. (A példabeszédek könyve (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014)

 111,10 A bölcsesség kezdete az ÚR félelme. A józan eszűek mind eszerint élnek. Az ő dicsérete örökre megmarad. (A zsoltárok könyve (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014)

forrás: pixabay.com

Egy elsőre talán vicces, de komolyabban belegondolva a lexikális tudás teljes hiánya nélkül tett megjegyzés, sejtetés, egy társadalmi csoport nyilvános lejáratása számomra nem elfogadható. Sajnos egyre többször találkozom azzal hogy a keresztyén embereket, vagyis az egyházat sokan kedvelik valamilyen erkölcsi témában ilyen kontextusba hozni. Íme egy példa ami most írásra késztetett:

forrás: Facebook


Azonnal lereagáltam. De szükségét érzem kicsit bővebben. Igen, Ádám és Éva házasok voltak. A teremtés könyvében minden benne van.

18Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. 19Formált tehát az ÚRisten a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember elnevezi. 20Így adott az ember nevet minden jószágnak, az égi madaraknak és minden vadállatnak, de az emberhez illő segítőtársat nem talált.21Mély álmot bocsátott azért az ÚRisten az emberre, és az elaludt. Akkor kivette az egyik oldalbordáját, és húst tett a helyére. 22Az emberből kivett oldalbordát az ÚRisten asszonnyá formálta, és odavezette az emberhez. 23Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett. 24Ezért hagyja el a férfi apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és ezért lesznek egy testté. 25Még mindketten meztelenek voltak: az ember és a felesége is, de nem szégyellték magukat. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Mózes első könyve 2. fejezet)


 Isten jelenlétében lettek ők egy test. Az asszonyt az Úristen vezette oda a férfihoz. Gondolom mindenkinek rémlik még az a kép, hogy az Apa (Atya) vezeti oltárhoz a lányát a leendő férjhez ami itt kezdődik:

https://pixabay.com

6Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól.(Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) A példabeszédek könyve 22. fejezet)

És itt fejeződik be:
forrás: http://www.vous.hu/hir/20160625-apa-lanya-eskuvo-fotok

14Mert szoros az a kapu, és keskeny az az út, amely az életre visz, és kevesen vannak, akik megtalálják azt. (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Máté evangéliuma 7. fejezet)

A házasságot Isten tanította meg az embernek. Apaként a mi feladatunk, hogy Isten példáját követve (Istenfélelem) fiainkat és lányainkat egy olyan házastárshoz vezessük aki úgy szereti majd őt, mint önmagát. Mert csak így lesznek egy test. A keresztény értelemben vett házasság hármas kötelék, férfi és nő valamint Isten szövetsége. Ebbe nem fér bele a félrekufircolás. Az hogy házasság előtt szexelt már vki a jegyesével, barátnőjével azonban nem u.a, mint egyéjszakás kalandokba keveredni, több szeretőt tartani, házasságot törni.

15A házasságtörő szeme az alkonyatot lesi: Senki szeme ne vegyen észre – gondolja, és lepellel takarja el arcát.( Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) Jób könyve 24. fejezet)

Mindezeket azonban tekintsük korunkban emberi szemmel kisebb vagy nagyobb bűnnek vagy épp lényegtelennek elmossa Isten kegyelme Jézus áldozata révén, ha meg akarunk térni belőle és elismerjük, hogy lehetne ezt szebben, jobban csinálni. Mózes korában ezt halállal büntették és a hiedelemmel ellentétben nemcsak a nőt, a férfit is kivégezték. Vélhetően nem volt ez tömegesen jellemző, bár statisztikáink nincsenek. Komoly tiltás volt amit komolyan is vettek. Mi van ma? Semmi szankciója nincs, gyakorlatilag a társadalmunk jelentős része mátrix kapcsolatokban él, egy gyerek életében az a csoda, ha egy anyja és egy apja van míg fel nem nő. Nem vagyok a halálbüntetés híve, mielőtt még valaki azt gondolná. Jézusra tekintek a hit szerzőjére és beteljesítőjére.

1Jézus pedig kiment az Olajfák hegyére. 2De korán reggel ismét megjelent a templomban, és az egész nép hozzásereglett; ő pedig leült, és tanította őket. 3Ekkor odavezettek az írástudók és a farizeusok egy asszonyt, akit házasságtörésen értek, középre állították, 4és így szóltak Jézushoz: Mester, ezt az asszonyt házasságtörés közben tetten érték. 5Mózes azt parancsolta nekünk a törvényben, hogy kövezzük meg az ilyeneket. Hát te mit mondasz? 6Ezt azért mondták, hogy próbára tegyék, és legyen mivel vádolniuk őt. Jézus pedig lehajolt, és ujjával írt a földre. 7Amikor továbbra is faggatták, felegyenesedett, és ezt mondta nekik: Aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ. 8És lehajolva tovább írt a földre. 9Azok pedig ezt hallva, egymás után kimentek, kezdve a véneken. Egyedül ő meg az asszony maradt ott a középen. 10Mikor pedig Jézus felegyenesedett, és senkit sem látott az asszonyon kívül, így szólt hozzá: Asszony, hol vannak a vádlóid? Senki sem ítélt el téged? 11Ő így felelt: Senki, Uram. Jézus pedig ezt mondta neki: Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz! (Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája (2014) János evangéliuma 8. fejezet)

 A továbbiakban nem kéne megcsalni a másikat vagy épp önmagunkat. Érdemes utánaolvasni a szakirodalomnak, hogy mennyi idejekorán megesett közösülésből lett magzatgyilkosság, öngyilkosság, családalapításra és hűségre képtelen pszichés állapot, perverzió és sorolhatnám. Tudom, hogy az Isten által a Bibliában lefektetett szabályokat, törvényeket, végső soron bölcsességet nehéz megtartani, sokszor nehéz megérteni is.  Mivel nincs tökéletes ember egyetlen egy sem, mindannyian híján vagyunk Isten dicsőségének, szentségének, ezt tőle kaphatjuk meg ha elkérjük. A keresztény egyház Krisztus teste, nem egy intézmény. Azért szeretné, hogy törekedjünk az Isten szentségére mert az jó nekünk, mivel Isten szeret minden embert és kapcsolatba akar kerülni velük. Egy házasságtörővel épp úgy mint egy bigott vallásossal. Mindkettőnek meg kell térnie a hülyeségéből és elismerni Isten uralmát az élete felett. Törekedjetek az igazságra amely megjelent az idők teljességében Jézus Krisztusban és minden rendben lesz. Amúgy elvesztek, akár hiszitek ezt akár nem.

9Ismerd hát föl, hogy az Úr, a te Istened az igaz Isten, a hűséges Isten, aki szövetségét és szeretetét az ezredik nemzedékig megőrzi azok iránt, akik szeretik és megtartják parancsait, (Szent István Társulati Biblia Második Törvénykönyv 7. fejezet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma