Az inkvizítor és én

Egy alkalommal, nem is olyan régen beszéltem egy igéről néhány barátom előtt. A beszélgetés végén egy ismert inkvizítorhoz hasonlított engem valaki, mert kellemetlen érzéseket, bűntudatot okoztam neki. Ime az idézett szakasz:

3Szeretteim, miközben minden igyekezetemmel azon fáradoztam, hogy közös üdvösségünkről írjak nektek, szükségesnek láttam, hogy ezt az intést megírjam: küzdjetek a hitért, amely egyszer s mindenkorra a szentekre bízatott. 4Mert belopóztak közétek bizonyos emberek, akiknek az ítélete régóta meg van írva: istentelenek, akik a mi Istenünk kegyelmét kicsapongásra használják, és a mi egyedüli uralkodónkat és Urunkat, Jézus Krisztust megtagadják. (Júdás levele 1. fejezet)



inkvizítor


Ez a szakasz röviden és tömören arról szól, hogy olyan emberek is járnak templomba,. gyülekezetbe, az egyház hivatalos tagjai, akik megtérésüket követően hosszú ideje tudatosan kettős életet élnek, valami komoly dologban nem engedelmesek Istennek. Ez sokféle dolog lehet, alkohol, házasságon kívüli szex, szerencsejáték, stb. Majd így folytatódik:

20Ti azonban, szeretteim, épüljetek szentséges hitetekben, imádkozzatok a Szentlélek által, 21tartsátok meg magatokat Isten szeretetében, várva a mi Urunk Jézus Krisztusnak irgalmát az örök életre. 22Könyörüljetek azokon, akik kételkednek, 23mentsétek meg őket kiragadva a tűzből. Másokon is könyörüljetek, de félelemmel, utálva még a ruhát is, amelyet testük beszennyezett. 

24Annak pedig, aki megőrizhet titeket a botlástól, és dicsősége elé állíthat feddhetetlenségben, ujjongó örömmel: 25az egyedül üdvözítő Istennek a mi Urunk Jézus Krisztus által: dicsőség, fenség, erő és hatalom öröktől fogva, most és mindörökké. Ámen.((Júdás levele 1. fejezet)

Tehát meg kell különböztetnünk azt, hogy valaki ingadozik a hitében, küzd valamilyen függőségében, harcol és olykor elbukik, segítséget kér, elismeri saját gyengeségét és így van testvéri közösségben és azt, aki kijelenti, hogy nem akar engedelmeskedni annak az igének amit hall.

Pál apostol a Korinthusiakhoz írt első levelében keményen ír erről:

9Levelemben már megírtam nektek, hogy nem szabad kapcsolatot tartani paráznákkal. 10De nem általában e világ paráznáival vagy nyerészkedőivel, harácsolóival vagy bálványimádóival, hiszen akkor ki kellene mennetek a világból. 11Most tehát azt írom nektek, hogy ne tartsatok kapcsolatot azzal, akit bár testvérnek neveznek, de parázna vagy nyerészkedő, bálványimádó vagy rágalmazó, részeges vagy harácsoló. Az ilyennel még együtt se egyetek! 12Mert mit tartozik rám, hogy a kívül levők felett ítélkezzem? Nem a belül levők felett ítélkeztek-e ti is? 13A kívül levőket pedig Isten fogja megítélni. Távolítsátok el azért a gonoszt magatok közül! (Pál első levele a korinthusiakhoz 5. fejezet)

Mindkét részben szó van azokról akik a gyülekezeten belül élnek szentségtelen életet és szó van azokról akik azon kívül. Ez az egész nem a tökéletességről szól, arról, hogy csak az a keresztény aki feddhetetlen, akiben semmi hiba sincs. Ilyen ember nincs, akár megtért, akár nem. A tudatos döntéseinkről van szó, az elhatározásainkról, és az ezzel összefüggő engedetlenségünkről. Isten türelmes és jóságos, irgalmas a hozzá megtérőkhöz. De:

3Türelmes az ÚR, de nagy a hatalma; senkit sem hagy az ÚR büntetés nélkül. Förgeteg és forgószél kíséri az útján, felhő a lépteinek pora. (Náhum próféta könyve 1. fejezet)

A Korinthusiak engedelmeskedtek Pálnak, pedig biztos nem volt egyszerű. Erről a második levelében számol be.Vissza is utal az első levélre:

8Mert ha megszomorítottalak is titeket azzal a levéllel, nem bánom. Bántam ugyan, látva, hogy az a levél, ha egy kis időre is, megszomorított titeket, 9de most már örülök. Nem annak, hogy megszomorodtatok, hanem hogy szomorúságotok megtéréshez vezetett: mert Isten szerint szomorodtatok meg, és miattunk semmiben nem vallotok kárt. 10Mert az Isten szerinti szomorúság megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre, a világ szerinti szomorúság pedig halált szerez. 11Mert éppen az, hogy Isten szerint szomorodtatok meg, mekkora buzgóságot keltett bennetek, sőt mentegetőzést, sőt méltatlankodást, sőt félelmet, sőt vágyódást, sőt ragaszkodást, sőt a vétkes megbüntetését! Mindenképpen igazoltátok, hogy ártatlanok vagytok az ügyben. 12Ha tehát írtam is nektek, nem a sértő miatt és nem is a sértett érdekében írtam, hanem azért, hogy nyilvánvalóvá legyen buzgóságotok, amely Isten színe előtt van bennetek irántunk.(Pál második levele a korinthusiakhoz 7. fejezet)

Megszomorodni Isten szerint jó dolog. Megtéréshez vezet. Ezek szerint lehet többször is megtérni? Lehet. A világ szerinti szomorúság azonban halált szerez. Ez az üdvösség ellentéte. De mitől szomorodunk meg? Hisz akik nem ismerik Istent, nem hallgatják az ő igéjét és élik az életüket köszönik szépen jól vannak. Élvezik az életet, mindent kipróbálnak ami élvezetes lehet. Legalábbis egy darabig ez szuper. Egyértelmű, hogy a megszomorodáshoz beavatkozás kell. Valaki aki azt mondja nem jól mennek a dolgok. Ez lehet az orvosod, a szomszédod, a házastársad, a rendőrség, a bíróság ... hosszan sorolhatnánk. Egy hívőnek általában Isten maga szól az igén keresztül. Na de hogyan?

34Simeon pedig megáldotta őket, és ezt mondta anyjának, Máriának: Íme, ő sokak elesésére és felemelésére rendeltetett Izráelben, és jelül, amelynek ellene mondanak 35– a te lelkedet is éles kard járja majd át –, hogy nyilvánvalóvá legyen sok szív gondolata.(Lukács evangéliuma 2. fejezet)

Ha a lelkünket éles kard járja át, az igen fájdalmas lehet. Ez egy igen rejtélyes mondat az evangéliumban. Rántsuk le a leplet, mi ez a kard itt?

16Vegyétek fel mindezekhez a hit pajzsát, amellyel kiolthatjátok a gonosznak minden tüzes nyilát. 17Vegyétek fel az üdvösség sisakját is, és a Lélek kardját, amely Isten beszéde.(Pál levele az efezusiakhoz 6. fejezet)



Isten beszéde az, amely belénk tud hasítani amikor rosszat látunk körülöttünk és megszomorodunk. Ilyenkor meg kell próbálnunk segíteni a testvérünkön. Lehet, hogy mi magunk ismerjük fel az ige alapján, hogy elbuktunk. De ilyenkor lehet a bűnt elhagyni és bűnbocsánatot nyerni amitől a szívünk kimondhatatlanul boldog lesz! Akkor is fájdalom jár át, ha engedetlenek vagyunk és ez a dolog folyamatos, mert eldöntöttük, hogy kell az a részegeskedés a haverokkal hétvégén, kell a nő vagy férfi házasság nélkül, stb.Utóbbi esetben hosszú gyötrelem vár ránk amit megpróbálnak sokan ilyen-olyan módszerekkel orvosolni. "Én érzem, hogy amit teszek az jó így, mert ez és ez.... " keressük a kifogásokat. Vagy büntetjük magunkat túlzásba vitt munkával, keressük a jó cselekedetek lehetőségét, sokszor segítünk másokon, hogy vezekeljünk, mert ez majd kompenzálja a dolgokat. De a gyötrelem nem múlik el, és nem hagy nyugtot nekünk amikor elmúlik a zaj és csendben vagyunk. Ahányszor meghalljuk az igét vagy olvassuk, az a kard ott forog a szívünkben figyelmeztetésként.

11Ezt mondd nekik: Életemre mondom – így szól az én Uram, az ÚR –, hogy nem kívánom a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy a bűnös megtérjen útjáról, és éljen. Térjetek meg, térjetek meg gonosz utaitokról! Miért halnátok meg, Izráel háza? (Ezékiel próféta könyve 33. fejezet)

Vegyük észre ebben az utolsó idézetben is Isten szeretetét, amely szeretet akartam nektek közvetíteni most is, de nem álságos módon, hanem kimondva az igazságot. Nem pusztulásotokat kívánom, mint egy inkvizítor aki máglyára akar küldeni, hanem a megmentésetekre törekszem amíg az Úr engedi. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma