Lélekerősítő reggelek

 Szándékomban áll azokon segíteni akik ezt igénylik. Egyszer megkérdezte tőlem egy olvasó, "Hogyan tudnátok segíteni, ezt írtad az a kérdésem, hogy miben? Háztartás ,takarítás, kertészet, miben  szeretnétek  segíteni? Előre is köszönöm. Tisztelettel" Amikor ez a kérdés, hogy írj, ha segítségre van szükséged megjelenik egy nyilvánosan és egyértelműen Jézus Krisztusban hívő ember személyes blogján, az egyértelműen nem efféle cselédszolgálatra irányuló nyilatkozat. Ilyen jellegű segítséget egyébként végzünk önkéntes alapon a saját testvérközösségünkön belül, vagy a mi szubjektív megítélésünk szerinti rászorulóknak. Rajtam is segítettek már, pl. a karantén alatt bevásároltak a barátaink a családomnak.

Az emberek felé irányuló szolgálatom azonban nem ebből áll. Férfiember létemre elég furcsán venné ki magát, ha nekifognék egy messengeren rám író asszonynak kitakarítani a lakását. Tudom, hogy úgy általában a köztudatban egy lelkész vagy pap dologtalannak számít, aki szegény szerencsétlen emberek pénzét lenyúlva hízlalja magát. Értem a célzást csak nem kedvelem. Egyrészt, mert nem vagyok pap, másrészt mert én csak tisztességes papokat és lelkipásztorokat ismerek. Akikről rossz tapasztalattal volnék velük meg nem kötök ismeretséget. A reverenda vagy a palást sem tisztességessé sem tisztességtelenné nem teszi az embert. A tisztesség azonban minden embertől elvárható, s ha a keresztényektől ezt várjuk, s magunkat akár annak tartjuk, akár nem, mutassunk jó példát és ne rágalmazzuk őket. Mert bármely társadalmi csoport szidalmazása, még ha nem is értünk egyet a nézeteikkel nem szép dolog. A szidalmazás nem egyenlő a problémákkal való szembesítéssel. Szembesíteni pedig úgy lehet, ha megismerjük azokat akikkel nem értünk egyet. Lehet, hogy sohasem fogunk egyet érteni, de gyűlölködni azért nem kell. Ezekben sem leszünk sohasem tökéletesek, mert arra egyikünk sem képes. Törekedni azonban lehet rá.

Jó reggelt, Ti Isten szőlőskertje vagytok!

Akkor mi is az én szolgálatom? Tegnap például újra meghirdettem a kórházi kápolna reggeli összejöveteleit "Lélekerősítő reggelek" címmel. Hetente kétszer várjuk az érdeklődő betegeket és munkatársakat közös igeolvasásra, beszélgetésre, elcsendesedésre, egymásért és a kimondott problémákért mondott fohászra. Azért, hogy kimondjuk, és azért, hogy meghallgatásra találjon. A 30. zsoltár jutott eszembe.

1Zsoltár, templomszentelési ének. Dávidé. 2Magasztallak, URam, mert megmentettél. Nem engedted, hogy ellenségeim örüljenek bajomon. 3URam, Istenem, hozzád kiáltottam, és meggyógyítottál engem. 4URam, kihoztál engem a holtak hazájából, életben tartottál, nem roskadtam a sírba. 5Zengjetek az ÚRnak, ti, hívei, magasztaljátok szent nevét! 6Mert csak egy pillanatig tart haragja, de egész életen át a kegyelme. Este szállást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás. 7Míg jó dolgom volt, azt gondoltam: Nem tántorodom meg soha. 8URam, kegyelmedből hatalmas hegyre állítottál. De mikor elrejtetted orcádat, nagyon megrettentem. 9Ekkor hozzád kiáltottam, URam, és így esedeztem az ÚRhoz: 10Mit használ neked a vérem, ha leszállok a sírgödörbe? Hálát ad-e neked, aki porrá lett, hirdeti-e hűségedet? 11Hallgass meg, URam, kegyelmesen, légy segítségemre, URam! 12Te pedig gyászomat örömre fordítottad, leoldoztad gyászruhámat, és örömbe öltöztettél. 13Ezért szüntelen zeng neked a szívem, örökké magasztallak, URam, Istenem! (A zsoltárok könyve 30. zsoltár)

Isten hajlékába jönni ma már értelmetlennek tűnik. A legtöbb ember feleslegesnek tartja. Még egy cigaretta az udvaron, egy kávé a büfében, vagy a forgandó szerencse heti bizonylatainak közös megrágása gittegyletszerűen sokkal fontosabb. Ezeket ismerik, a teremtőt már nem. Én szeretném, ha megismernék sokan az Atyát.

9Jézus erre ezt mondta: Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem lát, látja az Atyát. Hogyan mondhatod: Mutasd meg nekünk az Atyát? (János evangéliuma 14. fejezet)

Ha bemutatjuk Jézust, megismerik az Atyát. Ha bemutatjuk az Urat, bemutatjuk a gyógyítót, a részrehajlás nélküli igazságot, a feltétel nélküli szeretetet.

8Isten azonban a maga szeretetét mutatta meg irántunk, mert Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor még bűnösök voltunk. (Pál levele a rómaiakhoz 5. fejezet)

Örülhetünk sőt sokszor ujjonghatunk is, ha ismerjük a mi Istenünket. Lehet, hogy sokszor beborít a fáradtság, a csüggedés, a bosszúság, a túlterheltség, a türelmetlenség, de az Úr közelében ezek dolgok erőtlenné válnak, majd idővel megsemmisülnek. Néhány napja is nagy öröm ért, mert ismét ránk vetült a feleségemmel az Isten dicsősége. Sokszor lehet úgy dolgozni, hogy nem látszik annak eredménye sőt, egészen beboríthatnak az előttünk álló feladatok vagy a mögöttünk hagyott fáradalmak értelmetlennek tűnő tornyai. Ilyenkor van aki beveszi azt a bizonyos tablettát és van aki ismerve Istent aki mindig elhozza a világosságot, ha már túl nagy a sötétség, imádkozik. Így is történt. A feleségem előtt már elkezdtek zsonglőrködni a szorongató óriások, s az iskolakezdés és az új kihívások, rémálmos éjszakák, rém álmos reggelek. Ez nekem is megjelent egyéb nemkívánatos közlekedésügyi hercehurcák miatt. Erőért, megélhető örömökért és békességért imádkoztunk a munkánkra egész előttünk álló közeli életünkre vonatkozóan. A feleségem egyik volt 8-as tanítványa az új iskolájában dicséretet kapott irodalomból az első órán, mert olyan irodalmi elméleti alapokkal érkezett és mutatkozott be, ami meglepte új tanárát és az osztálytársait is. "Te ezt honnan tudod?" kérdezték. "Hát tanultuk, sőt még vizsgáztam is belőle." Örült a volt tanítvány, örült az új és a régi tanár is, mert bár az aratás nem az övé lesz, kisarjadt a vetés, jó volt a mag, s jó talajba is esett. A feleségem tanítja ezt a tantárgyat a helyi iskolában, dicsőség és hála Istennek, hogy ilyen öröme lehet, s ilyen jó időzítéssel esett ez az eset. Az imádság és a visszajelzés között két nap, az imádság és a történet között egy nap telhetett el. Az Úr időzítése mindig tökéletes. "Este szállást vesz a sírás, reggelre itt az ujjongás."

8Némelyik pedig a jó földbe esett, és amikor felnövekedett, százszoros termést hozott.(Lukács evangéliuma 8. fejezet)

Vannak olyan bajok is amelyek hosszan tartanak, s megvan a maguk oka. Istennél mindig van helye a meghallgatásnak és az erőgyűjtésnek, a felismerésnek és a gyógyulásnak, az elfogadásnak és az örök életre való előretekintésnek is. Amit nem hárít el arra felkészít, így van ez az élettel és a halállal egyaránt.

Olyan jó ezzel dicsekedni, erről beszélni a bajok közepette is, mert vele nem tudunk magányosak lenni.

23Aki dicsekedni akar, azzal dicsekedjék, hogy érti és tudja rólam, hogy én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az ÚR! (Jeremiás próféta könyve 9. fejezet)

Van amikor a lelkünk roskad a sírba, ahogy a leghíresebb zsidó királyé Dávidé is. Van amikor a testünk betegségei,  kimerültsége miatt vagyunk erőtlenek. Ezernyi megoldást kínál a világ ezekre, s vannak köztük jók és rosszak egyaránt. Isten megoldása csak egy, s nem ebből a világból való. Ezt is érdemes megismerni, vagy a tanulását, a tanítványságot folytatni, erre hívogatlak benneteket.

Az Úr Jézus kegyelme legyen és maradjon veletek!

Megjegyzések

  1. Kedves Csaba! Jó volt olvasni a soraidat, Isten áldja a szolgálatodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy olvasásra érdemesnek találtad. Köszönöm a visszajelzést is, mert megerősítést jelent a számomra. Áldjon meg téged is továbbra az Úr és őrizzen meg téged!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma