Vallási türelmetlenség

 Napjainkra megvalósult a vallási szabadság hazánkban is, mindenki abban hisz amiben akar. Ez nem volt mindig így, s az erőviszonyoktól függően sokszor egyik vallás olykor igen erőszakosan is üldözte a másikat. Most nem arról beszélek , hogy ki van egyházként elismerve és ki nem, hanem arról, hogy jelenleg nincs intézményesített vallásüldözés. Zsidók, muzulmánok, keresztények, buddhisták, Krisna tudatú hívők stb. ilyen vagy olyan formában szabadon gyakorolhatják a hitüket.

Ennek talán ékes bizonyítéka az, hogy -  őszinte leszek - nekem erről a kifejezésről, a vallási türelmetlenségről amikor nemrég hallottam valami teljesen más jutott eszembe. Van egy másféle vallási türelmetlenség ami az én szubjektív meglátásom szerint inkább csak a keresztényekre jellemző. Más esetekben még nem tapasztaltam. Fenntartom a tévedés jogát.

Egy alkalommal, s bár megtörtént esetről van szó most nem a helyszín vagy a szereplők a lényegesek, hanem a szituáció, szóval egy alkalommal valaki egy félig szekurális közegben kijelentette, hogy "aki nem Jézus Krisztusban hisz, az hülye". A véleményét tisztán kifejtő ember hívő, a hallgatóság pedig vegyes elhivatottságú volt. Ez a nyers megfogalmazás mindenki fülét megütötte, de nem szólt érte senki. Ez nem azt jelenti, hogy nem fájt, vagy nem volt bántó a dolog, nem ült mélyen a bal horog, hanem inkább sokkoló volt ez a kijelentés. Hogy, hogy? Hát lehet ilyet mondani? Hát persze, hogy lehet, de nem használ, amíg valaki meg nem magyarázza, hogy miért mondta és ki nem derül, hogy nem sértegetni akart.

12Minden szabad nekem, de nem minden használ.(Pál első levele a korinthusiakhoz 6. fejezet)



Olyat is lehet mondani fordított helyzetben, hogy "Menjé orvoshoz..." Kérdés az, hogy miért mondjuk? Talán jobb volna, hogy erre a meggyőződésre, hülyeség nem hinni Istenben, maguk jönnének rá az emberek?

Fogalmazzuk meg a két álláspontot a Szentírás alapján:

9A bálványszobrok készítői mind hiábavalók, és amiket kedvelnek, nem érnek semmit. Tanúik nem látnak és nem tudnak semmit, ezért szégyent vallanak.(Ézsaiás próféta könyve 44. fejezet) 

Ergó "aki nem Jézus Krisztusban hisz, az hülye."

18Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.(Pál első levele a korinthusiakhoz 1. fejezet)

Azaz "Menjé orvoshoz..." mert aki Istenről beszél az a nem hívők nézőpontjából tekintve hülye.

Tehát a keresztények és nem keresztények egyaránt hülyének tartják egymást az egymástól eltérő hitük miatt? Aki ateista az is hívő? Azt gondolom igen. Nézzük meg mi az a hit.

1A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés.(A zsidókhoz írt levél)

Ugyan már, hogy jön ez az ige ide, pl. a materialisták esetében? Erre a világ illetve az élet eredetének magyarázata a jó példa:

A kozmológiában az ősrobbanás (más néven „nagy bumm”, angolul „The Big Bang”) egy olyan tudományos elmélet, mely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,8 milliárd évvel ezelőtt.[1]

Az élet a természet működései következtében spontán keletkezés során jött létre, azaz véletlenül. (A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából)

A Biblia szerint:

1Kezdetben teremtette Isten az eget és a földet. (Mózes első könyve 1. fejezet) Mindehhez neki 6 nap kellett csupán, kb. 6500 évvel ezelőtt, ha szó szerint értelmezzük a dolgokat.


Nem olyan tényekről van tehát szó, amit bárki akkor és ott megtapasztalt volna. Talán némi különbség, hogy a teremtésről van írásos beszámoló, az ősrobbanásról nincs. Az viszont, ha jól tudom mérhető, hogy a világegyetem tágul. Az élet viszont egy annyira harmonikus természeti, fizikai összefüggések feltételeinek megléte esetén működtethető rendszer, hogy annak véletlen kialakulását és önfejlődését csak szkeptikusan lehet fogadni, az élet létrejöttét tervező és alkotó nélkül nagyon nehéz elképzelni. 

Akkor miért haragszanak az ősrobbanás/evolúció hívő materialisták a keresztényekre úgy, hogy elűzik minden eszközzel az iskolákból a teremtés "elméletet" illetve miért akarják a keresztények, hogy a materialisták megtérjenek?

Azért mert ez hitkérdés, egy másféle vallási türelmetlenség. A kérdés, hogy ki  mit akar ezzel elérni? Ezt csak egyik oldalról tudom megválaszolni. 

Amikor édesapám haldokolt akkor felerősödött bennem egy komoly hitkérdés. Márpedig az, hogy mi lesz vele, ha meghal? (Erről részletesebben már írtam korábban: Búcsúbeszéd) Ugyanis Jézus szerint egyetlen út van a mennybe, rajta, az Ő személyen keresztül vezet ez az út. Vagyis aki nem hisz Istenben, nem követi Jézust, nem hiszi el ami róla a Bibliában leíratott, nem vallja meg, hogy bűnös ember és nem fogadja el a megváltás ígéretét Isten fiától az el fog veszni. Nemcsak testben, hanem lélekben is meg fog semmisülni. Őket a Jelenések könyvében hitetleneknek nevezik. Nem azért mert rettentő gonosz bestiális emberek lennének, de hitetlenek. Az Istennel való kapcsolat hiánya miatt vesznek el, a bűnnel jellemezhető bukott állapotuk miatt aminek helyreállítása csak a megváltással érhető el.

1És láttam új eget és új földet, mert az első ég és az első föld elmúlt, és a tenger sincs többé. 2És a szent várost, az új Jeruzsálemet is láttam, amint alászáll a mennyből az Istentől, felkészítve, mint egy menyasszony, aki férje számára van felékesítve. 3Hallottam, hogy egy hatalmas hang szól a trón felől: Íme, Isten sátora az emberekkel van, és ő velük fog lakni, ők pedig népei lesznek, és maga Isten lesz velük, 4és letöröl minden könnyet a szemükről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak. 5A trónon ülő ezt mondta: Íme, újjáteremtek mindent. És így szólt: Írd meg, mert ezek az igék megbízhatók és igazak! 6És ezt mondta nekem: Megtörtént! Én vagyok az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég. Én adok majd a szomjazónak az élet vizének forrásából ingyen. 7Aki győz, örökölni fogja mindezt, és Istene leszek annak, az pedig fiam lesz. 8De a gyáváknak és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak a tűzzel és kénnel égő tóban lesz a helye: ez a második halál.(A jelenések könyve 21. fejezet)

Tehát aggódtam, mert nem akartam, hogy az édesapám elvesszen. De sem én, sem más keresztények sem akarják azt, hogy bárki más, a szomszéd, a kolléga, a rokon, az idegen ember elvesszen. Nem agyalunk ezen naphosszat, de sokszor felerősödik bennünk ez az indulat, indíttatás, hogy beszéljünk másoknak a megváltásról. Ennek célja pedig a megszólított megmentése. Lehet, hogy a megszólított erre nemmel felel. Szabad döntésre alkotott teremtmények vagyunk. Erőszakkal nem lehet barátságot, Atya-"fiú" kapcsolatot építeni Istennel sem. Lehet valaki azt mondja, "nem akarok örökké élni." Semmi gond ebben a világban én sem. De a Jézus által felvázolt "én Atyám házában" nagyon szeretnék, mert letöröl minden könnyet a szemünkről, és halál sem lesz többé, sem gyász, sem jajkiáltás, sem fájdalom nem lesz többé. Erre mondom én azt, hogy Ámen!

Azzal, hogy Jézusban hívő emberként róla neked beszélek meg akarlak attól a veszélytől menteni aminek a létezésében hiszek. Azzal, hogy egy ateista ember Istenben nem hívő emberként ezt jellemzően meg akarja akadályozni, annak a veszélyétől akar megmenteni, amiben nem hisz. Mit nyer vele egy ateista, ha nem hisz Istenben? Semmit. Mit veszít vele egy hívő ember ha hisz Istenben? Semmit. 

24Akkor Jézus ezt mondta tanítványainak: (...) 25Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti azt, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja azt. 26Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelkében pedig kárt vall? Vagy mit adhat az ember váltságdíjul a lelkéért? (Máté evangéliuma 16. fejezet)

Azzal szoktak példálózni, hogy az egyház elveszi a szegény emberek pénzét. és még sokak szerint mit vesz el? Az eszüket. Sok nem hívő ember jellemzően mire költ? Cigaretta, alkohol, szerencsejáték, drog. A pénz mellett ez mit vesz el? Az életüket. Az egyházfenntartói járulék, (ahol van ilyen) éves szinten ajánlottan 7-8 ezer forint. A cigaretta havi szinten 20-30 ezer. Én inkább leszek a világ szemében esztelen bolond, mint halott már földi életemben, és az Isten szemében.

Az én vallási türelmetlenségem tehát az, hogy meg akarom menteni őt, téged, őket mert Isten is meg akar mindenkit menteni.

3Ez jó és kedves a mi üdvözítő Istenünk színe előtt, 4aki azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön, és eljusson az igazság megismerésére.(Pál első levele Timóteushoz 2. fejezet)

Remélem talán többen elhiszik a kedves olvasók, hogy írásaimmal nem akarok senkinek sem ártani.  Bocsássátok meg türelmetlenségemet! Békesség nektek!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma