Hálám jeléül!

 "Hála Isten!" Ezt a kifejezést a régebb óta fiatal korosztály már biztosan hallotta. Talán elcsépeltnek tartja, talán idejétmúltnak, vagy épp olyan hanghordozással ejtjük ki, hogy az inkább negatív értelmű. A bajainkért sokszor tesszük felelőssé a teremtőt, akiben pedig elvileg nem is hiszünk. Ez az általános többségi világnézet, én azonban már megint különcködöm egy kicsit, amolyan szentfazékosan. Kezdem a fazékkal. 

21Nincs-e hatalma a fazekasnak az agyagon, hogy ugyanabból az agyagból az egyik edényt nemes célra, a másikat pedig közönségesre formálja? (Pál levele a rómaiakhoz 9. fejezet)

Azt hiszem, hogy mindenki egyet tud érteni a fenti bibliai igével, egy jó fazekas a korongon azt csinál az agyagjából amit csak akar. Lehet az az edény ünnepi és közönséges használatra szánt is. Abban sem kell kételkednünk azt hiszem, hogy az ünnepi használatra szánt edény elkészítésére sokkal több időt kell szánni, formázni, vájni, kiégetni stb. Igazi babra munka.
Akinek nincs dolga Istennel, azzal az emberrel Istennek se akad túl sok dolga. Ez az agyaggyúrás önkéntes alapon van. Ha emlékszik rá valaki a korábbi bejegyzéseimből akkor nem új információ, hogy ez a világ a sátán uralma alatt van. Alapból ő a főnöke mindannyiunknak.

5Ezután felvitte őt az ördög, megmutatta neki a földkerekség minden országát egy szempillantás alatt, 6és ezt mondta neki: Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. 7Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez. 8Jézus így válaszolt neki: Meg van írva: „Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj.”(Lukács evangéliuma 4. fejezet)

Ha olvassuk a Bibliát nagyon sok érdekes és talán meglepő tudásra tehetünk szert. Bár a világ fejedelme keretek közé van szorítva és nem tehet meg bármit, alapvetően neki vagyunk kiszolgáltatva, s a világban található gonoszság és romlottság az ő műve.

1Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk. (A prédikátor könyve 4. fejezet)

Nagyon alaposan és körömönfontan lehet támadni ezt a dolgot, milyen Isten az aki ezt megengedi, hagyja, hogy ilyen romlott és mocskos legyen ez a világ, stb. A történetírók szerint Jézus mindent végigélt a földön ami gonoszság és bűn csak lakozik itt, azt megtapasztalta s saját megvallása szerint azért jött, hogy eltörölje azt. Én hiszek Jézusban, s erre ezer számomra megingathatatlan okom van. Hálám jeléül szeretnék néhányat megosztani önökkel, veletek.

15És Krisztus békessége uralkodjék a szívetekben, hiszen erre vagytok elhíva az egy testben. És legyetek háládatosak.(Pál levele a kolosséiakhoz 3. fejezet)



Megtapasztaltam, hogy amikor rossz dolgok történnek velem, Isten képes arra, hogy jóra fordítsa azt, megmutatja a jelenlétét, a gondoskodását az életemben úgy, hogy azt biztosan tudhatom, nem a véletlen szülte események láncolatában élem a mindennapjaimat. Van egy fontos momentum ilyenkor minden esetben. Nem csak az ő megoldása kerül előtérbe, hanem az ellenségé is. Az ellenség nyomorba akar dönteni, be akar csapni, meg akar alázni és az értéktelenségünket hangsúlyozza. Isten a lehetetlen helyzetekben is azt mondja, én megyek elötted, engem kövess, hozzám fordulj segítségért, megsegítelek, támogatlak, megbocsátok neked.
A legtöbb esetben ilyenkor nekünk kell döntenünk, hogy melyik megoldást választjuk. Ha kapcsolatban vagy Istennel akkor a patásnak nincs esélye. Ha nem vagy vele kapcsolatban, akkor könnyen csapdába esel. Ez a csapda nem mindig fájdalmas, hisz minek azt kínozni aki elveszett? Azt kell tiporni aki felette van, hisz az ördög minden egyes emberre irigy akinek már megvan a jegye a mennybe, mert őt onnan taszították le, számára és a csatlósai számára nincsen visszatérés. Pont ma hallottam a buszon, hogy egy  a falumban élő idős hölgy és egy hajlott korú férfi beszélgetnek. "Te az XY milyen vallásos lett, bigott vallásos! Pedig én ismertem még fiatalkorából és nagyon rendes ember volt." Hát igen, velük sincs már dolga a patásnak, sőt igazából őt szolgálják teljes erőből.

6a nyelv is tűz, a gonoszság egész világa. Olyan a nyelv tagjaink között, hogy egész testünket beszennyezi, és lángba borítja egész életünket, miközben maga is lángba borul a gyehenna tüzétől. (Jakab levele 3. fejezet)

A hívő embert nagyon sok támadás éri, de ez nem azt jelenti, hogy ezek a támadások célt is tudnak érni. Vannak mélypontok amikor úgy érzi az ember, hogy most már elég, de ilyenkor van vígasztalója, iránymutatója, bíztatója, szeretetével körülölelő gondoskodója.

7Én azonban az igazságot mondom nektek: jobb nektek, ha én elmegyek, mert ha nem megyek el, a Pártfogó nem jön el hozzátok, ha pedig elmegyek, elküldöm őt hozzátok. 8És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság, és mi az ítélet. 9A bűn az, hogy nem hisznek énbennem; 10az igazság az, hogy én az Atyához megyek, és többé nem láttok engem; 11az ítélet pedig az, hogy e világ fejedelme megítéltetett.
12Még sok mindent kellene mondanom nektek, de most nem tudjátok elviselni; 13amikor azonban eljön ő, az igazság Lelke, elvezet titeket a teljes igazságra; mert nem önmagától szól, hanem azokat mondja, amiket hall, és az eljövendő dolgokat is kijelenti nektek. 14Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek. 15Mindaz, ami az Atyáé, az enyém; ezért mondtam, hogy az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek.(János evangéliuma 16. fejezet)

Tudom én magam is, hogy sok minden amit itt leírok a legtöbben nem tudják elviselni. Amikor befogadjátok Isten Szentlelkét - Ő az akit maga Jézus küldött nekünk - ez az egész helyzet megváltozik. Azért írom le mindezt, mert ezt tapasztalom meg újra és újra. Van egy kedves ismerősöm aki kiváló bejegyzéseket tud írni a facebookra, nagyon jól tud fogalmazni, én nem tudok úgy. Teljesen más világnézetet vall mint én, bár volt lehetősége rá, hogy Jézusról halljon, de nem kellett neki. Nemrég úgy fogalmazott egy elkeseredett bejegyezésben, hogy neki nincs szüksége spirituális lényekre, mert ő maga a megvalósítója a saját életében mindennek, saját erőből mindenen keresztül verekedi magát. Vigyázz druszám, bármilyen tehetséges, értelemes és bölcs vagy, isteni szintre senki sem tudja emelni magát. Remélem az elkeseredésed nem kíséri végig egész életedet és megtalálod Krisztust. Egy biztos, Ő már kopogtatott az ajtódon egyszer. Az Urat egyetlen politikai szereplő háta mögött sem fedezheted fel, mindannyiuk felett ül a trónuson, akár használják a nevét, akár elvetik azt. Tehát ne politikai alapon gondolkozz Istenről. Sőt ne is úgy gondolkozz Istenről, hogy kik azok akik beszélnek róla neked vagy másoknak. Ez elsősorban egy kétszemélyes kapcsolat, és csak másodsorban jön be a közösség, az egyház, a sok tag egy testben, Jézus testében a képbe. Kívülről senki sem tudja megítélni, hogy ki igazán hívő és ki nem. Csak, ha befogadod az igét a szívedbe, átesel a Szentlélek tűzzel való keresztségén, csak akkor láthatsz tisztábban, immár isteni szemlélettel felruházva a világi helyett.

9Akit én szeretek, megfeddem és megfenyítem: igyekezz tehát, és térj meg! 20Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem. 21Aki győz, annak megadom, hogy velem együtt üljön az én trónusomon; mint ahogy én is győztem, és Atyámmal együtt ülök az ő trónusán. (A jelenések könyve 3. fejezet)

Én is meg lettem már fenyítve, s utána jött a kopogás és kinyitottam az ajtót. Nem bántam meg.  Amikor kisiklottam a Krisztus követés keskeny útjáról egy jottányit, jött a feddés és én ismét megtértem. Én az én mennyei Atyám házában szeretnék időzni időtlen ideig. Nem tökéletes senki, olykor megtántorodunk az úton.

11Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugalomba, hogy senki el ne essék az ehhez hasonló engedetlenség következtében.(A zsidókhoz írt levél 4. fejezet)

Korábban egy előző bejegyzésemben már említettem, hogy közúti balesetet szenvedtünk, de személyi sérülés nem történt. Aki belénk jött elismerte a felelősségét. Én azonban tudtam, hogy aznap Isten nélkül szálltam be az autóba. Nem ragozom tovább, mert már korábban leírtam ezt részletesebben. Több körös szemlét követően arról értesített a felelősségbiztosító, hogy a kocsink javítása gazdaságtalan, ezért felajánlották, hogy értékesítik és a javítási költség kb. 50%-át fogják kártérítésként kifizetni. Semmit sem tudtam még akkor az ilyen dolgok ügymenetéről. Ez csütörtöki nap volt, hétfőre kellett mennem a szervízbe, hogy a javítási megbízást visszavonjam. A rokonaink és a barátok között is érdeklődtem, beszéltem a tulajdonos bankkal, mi merre és hogyan. Ha leadom a bank felé a totálkárról szóló levelet, akkor felbontják a szerződésemet, s először őket, majd a maradékból engem is kártalanítanak. Ez nem túl jó opció, se pénz se posztó. Odáig jutottam a lehetőségek között, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújthatok be, mennyi is a javítási értékhatár. Hétvége jött,  a szervízzel majd hétfőn tudok érdemben beszélni, további információim nem voltak. Pénteken felkerestem a munkahelyi lelkipásztoromat, csak hogy barátilag elmeséljem neki a helyzetemet. Alternatív szervízt tudott ajánlani, de ami még érdekesebb, hogy megemlítette, az ő gyülekezetében dolgozik egy biztosítási szakértő. Melyik biztosítóval van az ügyletem? Pont azzal, pont azzal. Segítséget kértem ettől a valakitől Isten emberének bíztatására. Válasz vélhetően jövő héten várható. Nekifutottunk a családommal a hétvégének, izgalom és kétségek között. Vajon mi lesz ebből? Mi tehetnénk mi a világ gépezetének zakatolása ellenében?




 Vasárnap reggel istentisztelet előtt "segítségképpen " telefonon azt az ajánlatot kaptam, hogy vegyek fel hitelt egy "Cofodistől" és sufni tunnigban csináltassam meg az autót. Hitel uzsorakamatra, hogy kifizessem a bankot, majd sufni tunnig egy 1 éves kocsira. Egyébként pedig az én hibám, hogy belém jöttek hátulról, vegyem tudomásul, szóval egy szar alak vagyok akiben már régebb óta nagyot csalódtak. Ez volt a tágabb rokonsági, Isten nélküli létből fakadó állásfoglalás. Ezzel a puttonnyal mentem istentiszteletre. Az istentiszteleten szólt az Isten, hozzám szólt. Egy balesetett szenvedett királyról esett szó, aki amikor bajba került a Baelzebub városából származó emberekhez küldetett, hogy tudakolják meg neki, miként gyógyulhat meg. Nem oda kellett volna küldeni, mert Isten is megszólította egy prófétán keresztül, hogy miért nem tőlem kérsz segítséget, hát nincs neked Istened? Nem mintha hajlandó lettem volna az uzsora buliba belemenni, de amikor a lelkipásztor épp levezeti elötted az élethelyzetedet úgy, hogy arról konkrétan semmit sem tud - a munkahelyi és a gyülekezeti pásztor nem ugyanaz a a személy - akkor tudod, hogy Isten végig veled van, a Szentlélek vezet téged, egyből az Isten emberéhez az első pillanatban, ahol azonnali megoldást kapsz... Merthogy hétfőn a szervízzel beszélve adtak türelmi időt a javítási megbízás visszavonására, estére kaptam választ a biztosítási szakértőtől, hogy ha kb. 10% alacsonyabb javítási ajánlatot szerzek, akkor beadhatom a felülvizsgálati kérelmet a totálkárra... Kaptam ilyen ajánlatot a szervíztől, nagyon jószándékúak voltak, a biztosító pedig rábólintott a dologra és reménységem, hitem szerint elkészül a kocsi, már megvan az időpontom.

Olyan szintű útmutatást kaptunk a feleségemmel kb. egy héten keresztül, hogy az Úr minden fegyverzetét felölthettük tetőtől-talpig. Nem tudom felsorolni, mert már így is hosszúra nyúltam. A mai igéből, az igeolvasásból, álmunkban, az istentiszteleten... 

10Végül pedig: erősödjetek meg az Úrban és az ő hatalmas erejében. 11Öltsétek magatokra Isten fegyverzetét, hogy megállhassatok az ördög mesterkedéseivel szemben. (Pál levele az efezusiakhoz 6. fejezet)

Továbbra is imádkozunk, továbbra is oda kell figyelnünk. Itt a mennyei lét a tét, s minden ami történik vagy nem történik velünk , erről a kincsről szól amit irigyelnek tőlünk. Ha nincs kincsed, azt nem akarják elvenni tőled. Ez a kincs nem az autó, kedves olvasók, hanem a hitből fakadó üdvösséged.

15Hála legyen Istennek kimondhatatlan ajándékáért!(Pál második levele a korinthusiakhoz 9. fejezet)

 Egy ilyen vagy hasonló helyzet ezt próbálja megingatni.  Langymeleg állapotban eléldegélhetsz életed végéig anélkül, hogy mélységeket vagy magasságokat járnál meg. Reggeli, ebéd, vacsora, munka, bevásárlás, kereskedelmi csatorna," hobogo, netfliksz." Az is lehet, hogy csak mélység jut, s nagyon nagy a sötétség körülötted.

9Ti azonban választott nemzetség, királyi papság, szent nemzet vagytok, Isten tulajdonba vett népe, hogy hirdessétek nagy tetteit annak, aki a sötétségből az ő csodálatos világosságára hívott el titeket;(Péter első levele 2. fejezet)

Ha elhívott Isten téged is választott népébe, márpedig, ha ezt olvasod akkor elhívott, lépjetek ki a sötétségből a világosságra amit meg fog mutatni nektek.

17A Lélek és a menyasszony így szól: Jöjj! Aki csak hallja, az is mondja: Jöjj! Aki szomjazik, jöjjön! Aki akarja, vegye az élet vizét ingyen!(A jelenések könyve 22. fejezet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma