Hit és tudomány

 Több könyvet, folyóiratot a kezembe vettem az elmúlt néhány hónapos időszakban amely a Biblia igazságaival foglalkozik. Nem úgy, hogy tanítja őket, hanem úgy hogy cáfolni vagy igazolni igyekszik. Ezek közül most csak  néhányat említenék meg:

Lee Strobel: A Jézus-dosszié
Lee Strobel: A Csoda-dosszié
Creation Magazin 2020, 2021

Ezen felül néhány kedves barátommal, rokonommal beszélgettünk is a kiadványokban említett témakörökről, véleményeztük, hozzákapcsoltuk ismereteinket, elképzeléseinket és talán egy picit vitatkoztunk is, nem durván, inkább csak kifejtettük eltérő álláspontunkat egy-egy témáról.

Volt aki azt mondta jó, ha utána olvasunk a tudományos és régészeti kutatások eredményeinek, amelyek olykor cáfolni, olykor pedig igazolni igyekeznek (vagy igazolják is) a Biblia állításait a benne szereplő személyek, helyszínek, történelmi események vagy katasztrófák esetében. Mások pedig azt mondták, hogy ne kutassuk hitünk cáfolatait vagy bizonyságait. Utóbbi esetben azt éreztem, hogy félelmet szül a kérdés feltevés, valamint el is bizonytalaníthatja azokat akik amúgy sem igazodnak ki jól a történelem, vagy a tudomány színpadán, vagy ha el is igazodnak, azokat sok esetben hiteltelennek tartják,  hisz, mint tudjuk a történelmet a győztesek írják, a tudományos elméletek pedig sokszor csak addig állnak meg, amíg valaki meg nem cáfolja őket. Én is vagyok így néhány dologgal, pl. evolúció, 1956, stb. De nem erről szeretnék írni az olvasónak.

Az én alapvetésem most az, s ebben hiszek 100%-ban, hogy a Biblia szava igaz, kijelentései megcáfolhatatlanok számomra. A teremtést veszem példának, de nem kell hosszú tudományos okfejtésekre számítani, nem vagyok tudós doktor, csak elfogadok egyetlen mondatot a Bibliából és erre az alapra fogom érvelésemet építeni.

1Pál, Isten szolgája, Jézus Krisztusnak pedig apostola Isten választottaiért, hogy higgyenek, és megismerjék az igazságot az igazi kegyesség szerint 2az örök élet reménységére, amelyet Isten, aki nem hazudik, örök idők előtt megígért, 3igéjét pedig kijelentette a maga idejében az evangélium hirdetésével, amelyre megbízást kaptam a mi üdvözítő Istenünk rendeléséből. (Pál levele Tituszhoz 1. fejezet)

Isten tehát nem hazudik. Még sohasem tapasztaltam meg magam sem, hogy Isten nekem bármiben hazudott volna. Amikor kijelentette 2021 ősszel, hogy menjek a bajommal Isten emberéhez tanácsért és ő segíteni fog, nem gondoltam volna, hogy minden előre el van rendezve, de el volt készítve számomra a segítség. Isten lelke a litéri lelkipásztoron keresztül jelentette ezt ki nekem, akinek fogalma sem volt az épp akkori részletes helyzetemről, a beszéde prófétai beszéd volt, Róbert prófétált. Bár ő is Isten embere, nem ő volt az az ember akihez mennem kellett. Egy másik hívő emberhez kellett mennem, mégpedig úgy, hogy egyszerre csak tudtam, hogy ki az illető, s neki beszéltem el a gondomat. A többi már történelem és nincs meghamisítva.

Kérdezhetik néhányan, de miért ne hazudhatna Isten?

Szent, szent, szent a Seregek Ura, dicsősége betölti az egész földet! (Ézsaiás próféta könyve 6. fejezet)

Isten teljességgel szent, ez a vonása lehetetlenné teszi, hogy hazudjon.

7Az Úr beszédei tiszta beszédek, mint földből való kohóban megolvasztott ezüst, hétszer megtisztítva. (Zsoltárok könyve 12. zsoltár)

Sajnos sokszor eljutunk oda, hogy halva a tudomány kutatási eredményeit elkezdjük megkérdőjelezni Isten beszédét. Nézzünk egy példát.

1Így készült el az ég és a föld és azok minden serege.
2A hetedik napra elkészült Isten a maga alkotó munkájával, és megpihent a hetedik napon egész alkotó munkája után. 3Azután megáldotta Isten a hetedik napot, és megszentelte azt, mert azon pihent meg Isten egész teremtő és alkotó munkája után.
4Ez az ég és a föld teremtésének története. (Mózes első könyve 2. fejezet)




A hat napos teremtést már szinte senki sem hiszi el, hisz keresztény tudósok, kvantumfizikusok bizonyítják a nagy bummot és a több milliárdnyi éves csillag és anyagfejlődést azzal, hogy jelenleg milyen sebességgel tágul az univerzum. Aki szeretné utána olvashat Lee Strobel: A Csodadosszié című könyvben. A tudós, nem azt mondja, hogy nem volt teremtés, hogy nem Isten műve az univerzum, hanem az én olvasatomban azt, hogy az ő tudományos eredményei határozzák meg Isten képességeit. Ezzel behatároljuk Istent a saját látóhatárunkon belülre. Van néhány árulkodó kijelentés erről a teremtés könyvén kívül is, hogy ne tegyük.

 1Fenyegető jövendölés. Az ÚR igéje szól Izráelről. Így szól az ÚR, aki az eget kifeszítette, a földnek alapot vetett, aki lelket adott az emberbe:... (Zakariás próféta könyve 12. fejezet)

Minden kijelentés arról szól, hogy gyorsan következett be, a kifeszítés, az alapvetés vetni nem milliárd évek alatt következik be. Jól ismert ige Istenről, hogy az időn felül áll:

8Az az egy azonban ne legyen rejtve előttetek, szeretteim, hogy az Úr előtt egy nap annyi, mint ezer esztendő, és ezer esztendő annyi, mint egy nap.(Péter második levele 3. fejezet)

Istennek nem volt probléma az, hogy elvégezze az univerzum teremtését 1 nap alatt, s az élőlényeket, embert és a lelkünket, stb. a többi napon. Több időt fordított az élet megteremtésére, az életfeltételek finomhangolására, mint magára az univerzumra. Hogy ez nem lehet, nem ezt olvastam egy csomó híres teológustól, kutatótól, professzortól, meg a Biblia amúgy is irodalmi műfaj?

16A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; (Pál második levele Timóteushoz 3. fejezet)

Tehát lehet, hogy a jelenlegi állapotban a csillagoknak ennyi meg annyi időre van szüksége  hogy megszülessenek majd kihunyjanak, de Isten mindenható.

1Amikor Abrám kilencvenkilenc éves volt, megjelent Abrámnak az ÚR, és ezt mondta neki: Én vagyok a Mindenható Isten. Járj színem előtt, és légy feddhetetlen! (Mózes első könyve 17. fejezet)

Az evolúció szerint is millió évek kellettek az élet kifejlődéséhez, amiben már az is hitromboló tétel, hogy kifejlődés, nemhogy maga az időtartam. Az élőlények teremtve lettek és egyszerre alkotta meg őket Isten. 

Ha az életedben jelen van az élő és most is cselekvő Isten, napról napra tapasztalod ezt, akkor nem kérdőjelezheted meg az ő kijelentéseit. Jó bizonyítékokat látni sok mindenre, de elsősorban nem bizonyíték kell, hanem hit. Ha munkálkodik az életedben akkor nem tud meginogni a hited abban amit nem tudsz felfogni belőle.

3Hit által értjük meg, hogy a világ Isten beszéde által teremtetett, hogy a mi látható, a láthatatlanból állott elő.(A zsidókhoz írt levél 11. fejezet)

Kérlek benneteket gondolkodhatok el ezen, s ne a saját gondolkodásotokra támaszkodjatok, ahogy azt más aspektusból a Róma 11:25 ben is olvashatjátok. Nem arról van szó, hogy más emberekre hallgassatok, hanem arról, hogy Isten titkos igazságait a szentírásból ismerhetjük meg, vagy ha valamilyen más formában is, de egyedül Isten tudja kijelenteni nekünk. Ha nem így cselekedtek akkor megkérdőjelezitek a teremtés folyamatát, Isten erejének mindenhatóságát, elfogadjátok, hogy az Apostolok cselekedetei óta Isten emberei nem képesek semmire, amit a Biblia kijelent, a gyógyítás, tisztátalan lelkek kiűzése, a prófétálás, a nyelveken szólás, stb. előbb-utóbb mind-mind kamu lesz számotokra és kiszárad a szívetek.

25Akinek pedig van hatalma arra, hogy megerősítsen titeket az én evangéliumom és a Jézus Krisztusról szóló üzenet szerint – ama titok kinyilatkoztatása folytán, amely örök időkön át kimondatlan maradt, 26de most nyilvánvalóvá lett, és az örök Isten rendelkezése szerint a próféták írásai által tudtul adatott minden népnek, hogy eljussanak a hit engedelmességére –, 27az egyedül bölcs Istennek legyen dicsőség Jézus Krisztus által örökkön-örökké. 

Ámen. 

(Pál levele a rómaiakhoz 16. fejezet)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma