Üdv a fedélzeten!

"Szárazföldi patkányok sorakozó!" 

Talán mindenkinek ismerős ez a mondat, ha látott valaha is tengeren játszódó kalandfilmet. Én magam ebbe a kategóriába tartozom, nem vagyok egy tengeri medve, ritkaság számba megy, ha hajóra vagy csónakra szállok. Pedig balatoni gyerek vagyok. Ami ezt a tevékenységet, a hajózást gondolataim előtérbe hozta az egy idézet, amellyel néhány hete az irodánk asztalán szemezgetek.




Albert Einstein remek gondolkodó volt mindamellett, hogy remek elméleti fizikus is. Egyébként a vallást badarságnak tartotta. „Az a szó, hogy «isten», számomra semmi más, mint az emberi gyengeség kifejezése és terméke; a Biblia tiszteletreméltó, ám primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteménye.”

Vajon, ha valaki a fizikában ilyen magasra ér, akkor minden másban is igaza van? Ezt is badarság lenne feltételek nélkül elfogadni, mint ahogy a relativitás elmélet matematikailag bizonyítható, úgy az Istenben való hit sem állhat meg sziklaszilárd alapok nélkül.

Einstein azt sugallja, hogy ha nem szállsz be a hajóba akkor nem töltöd be a szerepedet az életben. Érdekes, mert ez egybevág egy nagyon hasonló történettel a "primitív és meglehetősen gyermeteg legendák gyűjteményéből."

45Ekkor azonnal arra kényszerítette tanítványait (más fordításban: nyomban sürgetni kezdte tanítványait) , hogy szálljanak hajóba, és menjenek át előre a túlsó partra Betsaida felé, amíg ő a sokaságot elbocsátja. 46Miután pedig elbocsátotta őket, fölment a hegyre imádkozni. 47Mikor beesteledett, a hajó a tenger közepén volt, ő pedig egymaga a szárazon. 48És látta őket, amint az evezéssel vesződnek, mert a szél velük szembe fújt; és az éj negyedik szakában hozzájuk ment a tengeren járva, és el akart haladni mellettük. 49Azok pedig látva őt a tengeren járni, kísértetnek vélték, és felkiáltottak; 50mert mindnyájan látták őt, és megrémültek. De ő azonnal megszólította őket, és mondta nekik: „Bízzatok, én vagyok, ne féljetek.“ 51Ekkor beszállt hozzájuk a hajóba, és elállt a szél, ők pedig szerfölött álmélkodtak és csodálkoztak magukban, 52mert nem okultak a kenyerekből, mivel a szívük meg volt keményedve.(Márk evangéliuma 6. fejezet)

Einstein nem tagadja, hogy veszélyes a hajózás, de arra már nem tér ki, hogy mit tegyél, ha viharba kerülsz. Indulj neki pajtás, a sikerre mindig van esély, a biztonságos semmittevés nem tölti be célját. Az emberi bölcsesség alapja a legtöbb esetben az, hogy csak magadra számíthatsz. Vagy "Segíts magadon az Isten is megsegít." De mindkettő féligazság. Vannak helyzetek, amire kevesek vagyunk. Vannak olyan kihívások, amit emberi erőből lehetetlen teljesíteni. Jézus eme története három különböző beszámoló szerint is megtörtént. Vajon minek ismételni azt amit már másvalaki leírt, ha csupán írói sikerhajhászás lenne az egész? Nem tudom, hogy az evangéliumok írói mennyire voltak tisztában egymás munkásságával, mennyire egy időszakban vetették papírra a beszámolóikat Jézusról. A történészek szerint a több forrásból megerősített dolgokat ildomos inkább hitelesnek, mint legendának beállítani.

Sokkal könnyebbé válik elhinni azt amit olvasol, ha már veled is történt hasonló. Amikor téged hív Jézus, hogy járj a vízen. Ez a rész Péterről :

27De Jézus azonnal megszólította őket, és ezt mondta: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! 28Péter ekkor így válaszolt neki: Uram, ha te vagy az, parancsold meg, hogy odamenjek hozzád a vízen! 29Ő pedig így szólt: Jöjj! És Péter, kiszállva a hajóból, járni kezdett a vízen, és elindult Jézus felé. 30Amikor azonban az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: Uram, ments meg! 31Jézus pedig azonnal kinyújtotta a kezét, megragadta őt, és ezt mondta neki: Kicsinyhitű, miért kételkedtél? 32És amint beszálltak a hajóba, elült a szél. 33A hajóban levők pedig leborultak előtte, és ezt mondták: Valóban Isten Fia vagy! (Máté evangéliuma 14. fejezet)

Vannak történetek, vannak olyan helyzetek az életben amik szürreálisak, hogy túléltük. "Ezt nem hiszem el!" Megtörténik velünk, de nem vagyunk hajlandóak a lehetetlen teljesülését elfogadni, inkább csak gyorsan elfelejtjük, fátylat borítunk rá, hogy ne zavarja össze racionális gondolkodásunkat. Ami nem illik a képbe, azt töröljük.  Van amikor kihívást intézünk Isten felé, hogy bizonyítsa be nekünk a hatalmát. Kételkedünk benne, nem elég amit eddig tett értünk, csakúgy, ahogy a tanítványoknak is kevés volt minden csoda amit eddig a pillanatig tett értük, vagy az őket követő emberekért. Gondoljunk a gyógyításokra vagy a kenyerek és a hal megszaporítására. Volt olyan autóbalesetes ember akiért imádkoztunk, hogy felgyógyuljon egy súlyos sérülésből és amikor ez szürreális módon megtörtént elengedte a füle mellett a barátja szavát, "imádkoztam a gyógyulásodért".

Vajon miért kényszerítette Jézus a hajóba tanítványait, mint ahogy ezt Einstein is igyekszik saját bölcsesség szerint indítványozni nekünk? Több magyarázat szerint Jézus elfáradt és egyedül akart lenni. Azt olvassuk fölment a hegyre imádkozni. Nem aludni ment, hanem erőt kérni Istentől. Ez azonban csak a tények egyik része. Jézus tudta, hogy nehéz lesz az út a tengeren keresztül, tudta, hogy minden jel és cselekedet ellenére nem hisznek még benne a tanítványai Isten fiaként, ezért magukra hagyta őket, hogy eszméljenek fel, sok helyzetben nélküle eddig sem mentek volna semmire. 5000 férfi és még akik velük voltak éhesen, a tanítványok félek, hogy tőlük számítanak majd ellátásra és meg is rettentek tőle mikor Jézus azt mondta nekik, ez bizony a ti feladatotok lenne, adjatok nekik enni.



Jézus sohasem tagadja meg a segítséget tőlünk, legyen a baj, probléma, feladat bármilyen kétségbeejtő, bármilyen horderejű. Elküldte számunkra a Szentlelket, hogy állandóan velünk legyen, Őrá kell figyelnünk, arra amit a Lélek mond nekünk, s a Lélek az is, aki felemeli és jézusi szintre emeli sokszor kicsinyhitű imádságainkat.

26Ugyanígy segít a Lélek is a mi erőtlenségünkön. Mert amiért imádkoznunk kell, nem tudjuk úgy kérni, ahogyan kell, de maga a Lélek esedezik értünk kimondhatatlan fohászkodásokkal. (Pál levele a rómaiakhoz 8. fejezet)

Az emberi bölcsesség nem haszontalan dolog, sok helyzetre ad megoldást a logikus gondolkodás, az évek alatt megszerzett tapasztalat, az emberi viselkedés kutatása és ismerve. A Biblia elején Isten kijelenti, hogy tőle származik minden tudás amit az ember kapott, vagy épp lopott. Most csak előbbiről szól az alábbi igevers, utóbbinak Ádám és Éva, valamint a kígyó lenne a szereplője.

 3Betöltöttem őt isteni lélekkel, bölcsességgel, értelemmel és képességgel mindenféle munkára, 4hogy terveket készítsen az arany, az ezüst és a réz feldolgozására, 5kövek vésésére és berakására, fafaragásra és mindenféle munka elvégzésére. 6Én most melléje állítom Oholíábot, Ahíszámák fiát Dán törzséből. Bölcsességet adok minden hozzáértő ember szívébe, hogy el tudják készíteni mindazt, amit megparancsoltam neked: (Mózes második könyve 31. fejezet)

Van egy magasabb szintű bölcsesség, melyet sokszor azok, akiknek Isten sokat adott a mindenféle munkára való bölcsességből magukban elbizakodva megvetnek. Ez így hangzik:

10A bölcsesség kezdete az ÚRnak félelme, és a Szentnek a megismerése ad értelmet. (Példabeszédek könyve 9. fejezet)

Én tisztelem és nem tartom bolondnak azokat akik kiválóak a tudományokban, remek mesteremberek, rendkívüli tapasztalatokkal rendelkeznek sok-sok gyakorlati dologban. Azonban sokszor találkozom azzal, hogy ezek a képességeik büszkeséget és gőgöt szülnek magukban és megvetést mindenki más felé, aki kevésbé jártas ismereteikben és tudásukban.

Én megtapasztaltam ezt, voltam már mindkét oldalon. Van amiben jó vagyok és szült bennem ez már gőgöt és büszkeséget. Van amiben rossz vagyok és kaptam ezért már gúnyt és megaláztatást. Amióta azonban Istentől alábbi igeverseket olvastam megértettem és feldolgoztam mindezt, és leborulok az igazi bölcsesség, Isten bölcsessége előtt. Tegyetek ti is így, és felszabadultok!

18Mert a keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje. 19Mert meg van írva: „Véget vetek a bölcsek bölcsességének, és az értelmesek értelmét semmivé teszem.” 20Hol a bölcs? Hol az írástudó? Hol e világ vitázója? Nem tette-e bolondsággá Isten a világ bölcsességét? 21Mivel tehát a világ a saját bölcsessége útján nem ismerte meg Istent a maga bölcsességében, tetszett Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által üdvözítse a hívőket. 22És miközben a zsidók jelt kívánnak, a görögök pedig bölcsességet keresnek, 23mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, 24de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt az Isten ereje és az Isten bölcsessége. 25Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél26Mert nézzétek csak a ti elhívatásotokat, testvéreim; nem sokan vannak köztetek, akik emberi megítélés szerint bölcsek, hatalmasok vagy előkelők. 27Sőt azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében bolondok, hogy megszégyenítse a bölcseket, és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket, 28és azokat választotta ki Isten, akik a világ szemében nem előkelők, sőt lenézettek, és a semmiket, hogy semmikké tegye a valamiket, 29hogy egyetlen ember se dicsekedjék az Isten színe előtt. 30Az ő munkája az, hogy ti Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, 31hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.” (Pál első levele a korinthusiakhoz 1. fejezet)

Ha mindezt megérted és kellő alázattal tekintesz teremtődre, akkor kezdesz el járni az igazi bölcsesség útján. Ez nem büszkeséget és gőgöt szül majd, hanem örömöt, tartást, szabadságot.

Ezt élte meg egy Anna nevű asszony is aki meddő volt és keserűségben, nyomorúságban élte az életét. Istenhez fordult segítségért, mert a maga erejéből semmit sem tehetett. Amikor fia született így hálálkodott:

1Akkor így imádkozott Anna: Örömöt szerzett szívemnek az ÚR, felemelte arcomat az ÚR. Tudok már mit felelni ellenségeimnek, mert szabadításodnak örvendezhetek. 2Nincs olyan szent, mint az ÚR, rajtad kívül senki sincsen, nincs olyan kőszikla, mint a mi Istenünk. 3Ne beszéljetek oly sokat büszkén, gőgösen, ne hagyja el szátokat kérkedés! Hiszen mindentudó Isten az ÚR, és ő teszi mérlegre a tetteket. 4A hősök íja összetörik, de akik a földre rogytak, az erő övét kötik magukra. (Sámuel első könyve 2. fejezet)

Hál és dicsőség minden szóért amit ma át tudtam adni a számotokra! Isten áldjon benneteket!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma