Állj át a sötét oldalra!

 A helytelen, rossz illetve tiltott dolgokhoz való vonzalom egyidős az emberiséggel. Amióta kicsit bölcsebb lettem a STAR WARS franchise is több tartalommal bír számomra, mint tizenéves koromban.

A bölcsességet nem magam szereztem, ez Istentől van és biztos, hogy még nagyon messze vagyok attól, hogy bölcsnek nevezhessem magamat. Tanítványnak azonban nevezhetem magam, mint mindenki, aki Jézus Krisztus útján jár, az Ő tanításait követi. Sok párhuzamot lehet vonni az evangélium és ennek a fantáziatörténetnek a mondanivalója között, de egy az egyben természetesen nem fedik le egymást.

A jedik az Erő-től egy személytelen hatalomtól nyerik  képességeiket és ők döntenek afelől, hogy jóra vagy rosszra használják fel azt. Azaz a Jedik útját vagy a Sith-ek a sötét Jedik útját választják. A Biblia tanítása szerint lehet Jézus útját vagy a sátánt követni, mégha utóbbi nem is fedi fel mindig magát a kísértéseknek egyre engedő majd végül már önként vállalt bűnben élő embereknek. A Szentlélek ajándékai és a sátáni tisztátalan lelkek befolyása élesen elválik egymástól, nem azonos forrásból táplálkoznak, nincs egyensúlyra való törekvés, s nem feleltethető meg Anakin Skywalker az eljövendő Jézus Krisztusnak a megváltónak. Skywalker egyensúlyt hozott az Erő-be és ezt igen csak olyan módon tette meg amire senki sem számított, Jézus megváltást hozott az embereknek szintén úgy, ahogy arra senki, még maga a sátán sem számított.


Alapvetően a jó és a rossz küzdelméről szól az életünk, ez vallástól, világszemlélettől függetlenül megállapítható igazság. Emberként van bennünk mind a kettőből, de nem vagyunk fedhetetlenek. Fedhetetlenségünket Jézus Krisztus szavatolja, ha benne hiszünk, abban amit értünk tett, hogy újra olyanok lehessünk akiknek élő és állandó kapcsolata van Istennel és végül hozzá költözhetünk egy új édenbe.

7Akinek van füle, hallja meg, amit a Lélek mond a gyülekezeteknek! Aki győz, annak enni adok az élet fájáról, amely az Isten paradicsomában van. (A jelenések könyve 2. fejezet)

Miben állhat az a győzelem, amiről itt Jézus maga beszél az utolsó ismert könyvben amit Jánossal leíratott? Nekem ezt a kérdést egy másik igerész magyarázza meg.

1Honnan vannak viszályok és harcok közöttetek? Nem a tagjaitokban dúló önző kívánságok okozzák ezeket? 2Kívántok valamit, és nem kapjátok meg, öltök és irigykedtek, de nem tudtok célt érni, harcoltok és viszálykodtok, de nem kapjátok meg, mert nem kéritek. 3Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni. 4Paráznák, nem tudjátok-e, hogy a világgal való barátság ellenségeskedés Istennel? Ha tehát valaki a világgal barátságot köt, ellenségévé válik Istennek. 5Vagy azt gondoljátok, hogy az Írás ok nélkül mondja: „Irigységre kívánkozik a lélek, amely bennünk lakozik”? 6De még nagyobb kegyelmet is ad, ezért mondja: „Isten a kevélyeknek ellenáll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad.” 7Engedelmeskedjetek azért Istennek, de álljatok ellen az ördögnek, és elfut tőletek. 8Közeledjetek Istenhez, és ő közeledni fog hozzátok. Tisztítsátok meg a kezeteket, ti bűnösök, és szenteljétek meg a szíveteket, ti kétlelkűek. 9Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. 10Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket.(Jakab levele 4. fejezet)

"Join me to the dark side".


Az a legnagyobb győzelem az életünkben, s folyamatos harc ez, ha tudunk Istennek engedelmesek lenni és ellenállni a gonosz csábításának. Erre hoztam nektek most egy egyszerű példát.

Kb. egy hete vásároltunk egy diszkont áruházban. Amikor távoztunk a pénztártól a feleségem megkérdezte, hogy a kutyatápot is kifizettük-e, mert gyanús lett neki a számla végösszege. A 10 kg -os zsákot nem teszi fel az ember a szalagra, nem a kosárból szokta lenézni a kódját a pénztáros. Megnéztük a blokkot és nem volt rajta. Haha! Mit mond ilyenkor az egyszeri ember? De jól jártunk komám! Megfordult ez az eshetőség a fejemben, hogy menjünk csak ki, jól járunk vele. Nem volt ez egy mondatba foglalt gondolat inkább csak egy kínos késztetés. Olyan, mint amikor valami rosszra készül az ember. Amikor valami belülről űzi, hajtja, hogy rosszat tegyen. Nem tettem meg, feleségem is ugyanígy gondolkodott, visszaálltunk a pénztárhoz és vártunk egy kicsit. "Valami baj van?" Kérdezte az eladó, de amikor jeleztük, hogy nem ütötte be az árut és szeretnénk kifizetni nagyon hálás volt. Vélhetően nem erre, hanem valamilyen reklamációra számított.


Mindig lesznek ilyen helyzetek és a legtöbbször teljesen váratlanul fog a "sötét oldal" bepróbálkozni.

13Emberi erőt meghaladó kísértés még nem ért titeket. Isten pedig hűséges, és nem hagy titeket erőtökön felül kísérteni; sőt a kísértéssel együtt el fogja készíteni a szabadulás útját is, hogy el bírjátok azt viselni.(Pál első levele a korinthusiakhoz 10. fejezet)

Tehát Isten szerint van elég erőnk ellenállni az ilyen helyzetekben, s ezt jó tudni. Ebből a mai bejegyzésemből jó lenne, ha utóbbi igét és annak üzenetét jól bevésnétek az elmétekbe és az bölcsességgé válna. Nincs olyan helyzet amiben Isten ne tudna és ne akarna segíteni, ha ti ellen akartok állni a gonoszságnak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma