A kárhozat fala

 Nemrég egy jó barátommal beszélgettem és felvetődött közöttünk, hogy miért is olvasunk Bibliát. Nekem eddig kevésbé volt fontos a szentírás történelmi korszakba helyezése, de már régóta volt egy címem amiről írni szerettem volna: A kárhozat fala. Most Kisantal Tibor inspirálására így kezdtem el keresni azt az igét amely a megálmodott cím alapját alkotni fogja. Még valami inspirált, egy kollégiumi éveimből ismert stratégiai kártyajáték nemrég újra kiadott lapja.


Az illusztrátor Zelenák Anikó, aki sajnos már nincs közöttünk. Annyira eltalált ez a kép, szépen kifejezi azt a helyszínt vagy annak egy részét amit a Biblia a gonosz országnak ír le.

1Fenyegető jövendölés. Az ÚR igéje, amelyet Malakiás által jelentett ki Izráelnek. 2Szeretlek benneteket – mondja az ÚR. De ti azt kérdezitek: Miből láthatjuk, hogy szeretsz minket? Abból, hogy Ézsau testvére volt Jákóbnak – így szól az ÚR –, mégis Jákóbot szerettem, 3Ézsaut pedig gyűlöltem; hegyeit pusztasággá tettem, birtokát a pusztai sakáloknak adtam. 4Edóm ugyan ezt mondja: Összezúztak bennünket, de mi újjáépítjük a romokat! – a Seregek URa azonban azt mondja erre: Ők csak építsenek, én majd lerombolom! Gonosz országnak nevezik őket, olyan népnek, amelyre mindig haragudni fog az ÚR. 5Saját szemetekkel fogjátok látni, és magatok fogjátok megvallani: Nagy az ÚR Izráel határán túl is! (Malakiás próféta könyve 1. fejezet)

Lennének tehát olyanok akik örökké lázadni fognak Isten ellen, újra és újra próbálkoznak építeni a gonosz birodalmát, hogy az emberiséget olyan fogságban tartsák amely elválasztja őket Istentől? Isten azt mondja ebben az igében, hogy igen, midig lesznek ilyenek és mindig haragudni fog rájuk és újra és újra legyőzi őket. Ez a nép, Edóm népe egyszerre szimbolikus és egyszerre történelmi jelentőségű. Nézzük a történelmet. A legkönnyebben elérhető történeti forrásgyűjtemény szerint ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Edom ) az edomiták Ézsau leszármazottai voltak, akik letelepedtek, majd leigázták őket, hányódtak ide-oda. Nagyon érdekes számomra megemlíteni, hogy Nagy (I.) Heródes edomita származású volt akinek a neve összekapcsolódik Jézus születésével.

13Miután elmentek, íme, az Úr angyala megjelent Józsefnek álmában, és így szólt: Kelj fel, vedd a gyermeket és anyját, menekülj Egyiptomba, és maradj ott, amíg nem szólok neked, mert Heródes halálra fogja kerestetni a gyermeket. 14Ő pedig felkelt, vette a gyermeket és anyját még éjnek idején, és elment Egyiptomba. 15Ott volt Heródes haláláig,(Máté evangéliuma 2. fejezet)

A gonosz országa tehát sohasem pihent és nem pihen ma sem, hogy megakadályozza az emberek bűnből való szabadulását. Olyan jó megtapasztalni, hogy a történelem alátámasztja a Biblia evangéliumi üzenetét. Ézsaiás előre leírta az Úr Jézus üzenetét, sok száz évvel korábban.

1Uramnak, az ÚRnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az ÚR. Elküldött, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek.(Ézsaiás próféta könyve 61. fejezet)

Jézus ezekkel a sorokkal jelentette ki magát a názáreti "templomban." Ő nem a gonosz országát építi, hanem valami mást.

1Levetve tehát minden gonoszságot, minden álnokságot, képmutatást, irigységet és minden rágalmazást, 2mint újszülött csecsemők a hamisítatlan lelki tejet kívánjátok, hogy azon növekedjetek az üdvösségre, 3mivel megízleltétek, hogy jóságos az Úr. 4Járuljatok őhozzá, mint élő kőhöz, amelyet az emberek ugyan megvetettek, azonban Isten előtt „kiválasztott és drága”; 5ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által. 6Ezért áll ez az Írásban: „Íme, leteszek Sionban egy kiválasztott drága sarokkövet, és aki hisz benne, nem szégyenül meg.”(Péter első levele 2. fejezet)

Sok sok lelki házból áll össze az Isten országa amely most is közel van mindenkihez, de a közelség nem biztosítja a helyeteket.

1Volt a farizeusok között egy Nikodémus nevű ember, a zsidók egyik vezető embere. 2Ő egy éjjel elment Jézushoz, és így szólt hozzá: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul, mert senki sem képes megtenni azokat a jeleket, amelyeket te teszel, csak ha Isten van vele. 3Jézus így válaszolt: Bizony, bizony, mondom neked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát. (János evangéliuma 3. fejezet)

Mégis, milyen lehet az Isten országa? Most stílusosan ezt is egy kártyalappal szeretném nektek illusztrálni a bejegyzésem végén.


36Ekkor elbocsátotta a sokaságot, és bement a házba, tanítványai pedig ezzel a kéréssel fordultak hozzá: Magyarázd meg nekünk a szántóföldben nőtt konkoly példázatát! 37Ő pedig így válaszolt nekik: Az, aki a jó magot veti, az Emberfia, 38a szántóföld a világ, a jó mag a mennyek országának fiai, a konkoly a gonosz fiai, 39az ellenség, aki elvetette a konkolyt, az ördög; az aratás a világ vége, az aratók pedig az angyalok. 40Ahogyan tehát a konkolyt összegyűjtik és megégetik, úgy lesz a világ végén. 41Az Emberfia elküldi majd angyalait, és összegyűjtenek országából minden botránkozást okozót és gonosztevőt, 42és a tüzes kemencébe vetik őket: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. 43Akkor majd az igazak fénylenek Atyjuk országában, mint a nap. Akinek van füle, hallja! (Máté evangéliuma 13. fejezet)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma