A tolvaj szüli az alkalmat

 Keserű tapasztalat, ha meglopják az embert. lehet, hogy sokkal, lehet, hogy csak kevéssel. Ma ezt is megtapasztaltam. Nem ez volt az első, hogy megloptak az életben, de a közelmúltat tekintve igen. "Alkalom szüli a tolvajt", tartja a közmondás, de, Barsi Balázs atya szerint "a tolvaj szüli az alkalmat." Ő szívből jövő cselekedetekről gondolkodott a példa segítségével, hogy tiszta szív kell a jó cselekedetekhez. Tehát a rosszhoz pedig "tisztátalan" szív.

21Amikor az ÚR megérezte a kedves illatot, ezt mondta magában az ÚR: Nem átkozom meg többé a földet az ember miatt, bár gonosz az ember szívének szándéka ifjúságától fogva, (Mózes első könyve 8. fejezet)



Hajnalban történt az eset, és nem nagy értékről van szó. Az is behatárolható, hogy ki volt az. Az első gondolatom az volt, hogy utána megyek és számon kérem, de az utcán nem találtam meg. Elindultam dolgozni, s mivel péntek reggel a kórházi kápolnában az imádság ideje, hálát adtam Istennek, hogy az illetőt nem találtam meg. Imádkoztam érte, hogy Isten bocsássa meg neki a tettét.

1Amikor gyógyítani akartam Izráelt, lelepleződött Efraim bűne és Samária gonoszsága. Álnok módon élnek: tolvaj jár a házban, rablóbanda fosztogat az utcán. 2Eszükbe sem jut, hogy emlékszem minden gonoszságukra. Pedig ott vannak körülöttük tetteik, amelyek színem elé kerültek. (Hóseás próféta könyve 7. fejezet)

Vélhetően ez a személy sohasem gondol arra, hogy valaki imádkozik érte, vagy, hogy lelepleződött. Nem előttem, hanem a mindenható Isten előtt. Tolvajokkal, koldusokkal van tele az utca. Nagyvárosban és egy községben is. A gazdagok sokat lopnak, a szegények pedig keveset. Ki mihez férhet hozzá. Pedig akire többet bíztak attól többet kérnek számon. Nem a hatóság, hanem majd az Úr Jézus.

8...az Úr, az igaz bíró... (Pál második levele Timóteushoz 4. fejezet)

Az általunk bűnösnek ítélt emberekért imádkozni sokszor igen nehéz. Persze van aki senkiért sem imádkozik, hanem átveszi az igaz bírótól a szerepet. Mindenkit elítél maga körül, s csak a központban nem látja meg a sötétséget, ami a saját szíve. Mindenkinek a szíve sötét amíg valami világító test nincs benne. eltakarhatja a sötétség a sötétséget? Lelki értelemben igen, fizikailag is, azt gondolom. Ha apró gyertyát gyújtunk egy szobában sok minden nagy árnyékot vet majd, ahová nem jut el még a láng fénye, de megmutatja azt ami árnyékot, igazi sötétséget vet. Ezek azok a dolgok amik nem engedik be a fényt.

Dávid mondja:

17Tudom, Istenem, hogy te megvizsgálod a szíveket, és az őszinteségben leled gyönyörűségedet. (A krónikák első könyve 29. fejezet)

Az őszinteségben minden benne van, az árnyékot vető dolgaink is. Ha ezeket feltárjuk Jézusnak ő örülni fog nekünk, és bűnbánatunkban gyönyörködik. Ekkor megteszi azt amire mi képtelenek vagyunk, megtisztít bennünket minden gonoszságból.

Bárcsak látnátok meg Jézust, aki mindig a szív ajtaja előtt áll, amíg be nem engedik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma