Merj segítséget kérni!

Az aggodalom, a csüggedés általában hullámokban tör rá az emberre. Egyszer fent, egyszer lent, szoktam volt mondani. A legjobb ilyenkor az, ha az illető nem hagyja magát. Íme néhány példa: Megkérdezték a temetkezési vállalkozót: Mihez kezd, ha magára tör a depihullám? A válasz ez volt:  Mit csinálok ha rám tör a depihullám? Elásom. A kertészt is megkérdezték, neki mi a megküzdési stratégiája depresszió illetve szorongás ellen: Hát komám, ha ideges vagy szedjél hangyát, ha bedepizel markolásszál kaktuszt.
Mi van akkor, ha a jobbnál jobb "kipróbált" tanácsok ellenére sem javul a helyzet? 

8Akkor ezt mondta neki a férje, Elkáná: Anna, miért sírsz, és miért nem eszel? Miért vagy úgy elkeseredve? (Sámuel első könyve 1. fejezet)




Sokszor az a baj, hogy olyan lelki fájdalmaink vannak, amiket nem tudunk vagy nem merünk kimondani. Lehet hogy voltak, vagy rosszabb esetben vannak olyan személyek az életünkben akik kritikával illetnek gyengeségeink miatt, és nem akarnak leszállni rólunk, vagy épp ellenkezőleg, elborítanak feladatokkal amit ők nem tudnak, vagy nem akarnak elvégezni és tudják, hogy mi képesek vagyunk rá. Ilyenkor baj, ha nem tudunk nemet mondani az erőszakosoknak. Az is lehet, hogy mélyen eltemetett borzalmak visszhangjaiban élünk. Az Annáról szóló bibliai történetben évek óta tart a határsértés a család egyik nőtagja részéről, a tisztelet hiánya az áldozat meddősége miatt, amely a lelki terror egy formája.
Nem tudni miért, de Annának egyszer csak elege lett.

9Egyszer Anna fölkelt, miután ettek és ittak Sílóban. Éli pap meg ott ült egy széken az ÚR templomának az ajtófélfájánál. 10Az asszony lelke mélyéig elkeseredve könyörgött az ÚRhoz, és keservesen sírt. (Sámuel első könyve 1. fejezet)

Ha a lelkünk mélyéig el vagyunk keseredve, onnan már nincs lejjebb. Általában ilyenkor jön el az Istennel és önmagunkkal szembeni őszinteség ideje. Ilyenkor minden kijön belőlünk aminek ki kell jönnie. Védtelenek és sebezhetőek vagyunk ebben a helyzetben, de Anna esetében már ott volt a segítség Éli, egy "lelkipásztor" személyében. Ez a segítség lehet a házastársad is, ha igazán közel áll hozzád, vagy lehet egy mentálhigéniés szakember, orvos, szakpszichológus is. Ez személytől, helyzettől, problémától függ.

Ami történt Annával, az most már történelem. Az ő fia lett Sámuel próféta. Egy másik igeszakasz nagyon szépen szemlélteti, hogy mi zajlott le Isten és Anna között.

6Mint elhagyott és fájó lelkű asszonyt, megszólít téged az ÚR, és mint ifjú menyasszonynak, ha megvetett volt is, ezt mondja Istened: 7Magadra hagytalak néhány pillanatra, de nagy irgalommal ismét összegyűjtelek. 8Túláradó haragomban egy pillanatra elrejtettem előled arcomat, de örök hűséggel irgalmazok neked – mondja megváltó URad. 9Mert úgy teszek, mint Nóé idejében: Ahogyan megesküdtem, hogy nem árasztja el Nóé özönvize többé a földet, úgy esküszöm meg most, hogy nem haragszom rád, és nem dorgállak meg többé. 10Mert a hegyek megszűnhetnek, és a halmok meginoghatnak, de hozzád való hűségem nem szűnik meg, és békességem szövetsége nem inog meg – mondja könyörülő URad.(Ézsaiás próféta könyve 54. fejezet)

Még nem fogant meg gyermeke, de szomorúsága megszűnt, étvágya visszatért. Egy kicsit én is hasonlítok Annára, mert ugyan még "nem szültem meg" nem gyógyultam meg teljesen, de a szomorúságom múlóban, az étvágyam pedig visszatért. Istentől és embertől egyaránt kaptam segítséget, hála és alázat az amit mostanában csak érzek.

Ha betalált neked ez a bejegyzés, merj és kérj segítséget. Ne szenvedj tovább!

15Hívj segítségül engem a nyomorúság idején! Én megszabadítlak, és te dicsőítesz engem.(A zsoltárok könyve 50. zsoltár)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma