Nem értik a kegyelmet

 Azt hiszem kevesen értik meg ebben a világban a kegyelmet. Felkapott téma lett mostanság a kegyelem. Miért adunk kegyelmet, ki érdemli meg, és aki kegyelmet ad valakinek, lehet-e felelősségre vonni?

A kegyelem olyan szeretet, amelyet méltatlannal szemben gyakorolnak. ((William McDonald: Amit a Biblia tanít)

Nincs megérdemelt kegyelem, mert akkor az már nem kegyelem lenne. Nemrég arról írtam, hogy hajléktalanoknak is kell adakozni, akkor is, ha büdös, koszos és vélhetően alkoholista az illető. Ezt a cselekményt csak az értheti meg, aki megérti az Atyaistent. Aki megérti Jézust. Lélekben ugyanis nincs tökéletes ember, mind büdös, koszos alkoholisták vagyunk, életfüggők, amibe végül belehalunk. Ebből ment ki Isten, feltételek nélkül, szeretetből. Mondhatják sokan, de hát megérdemli a tróger aki nem dolgozik, és nem is akar dolgozni, hogy szenvedjen. Igen, ez a törvény.

10Mert akkor is, amikor nálatok voltunk, azt parancsoltuk nektek: ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék.(Pál második levele a thesszalonikaiakhoz 3. fejezet)

Azonban az is meg van írva:

12Amit csak szeretnétek, hogy az emberek tegyenek veletek, mindenben ugyanúgy tegyetek ti is velük, mert ezt tanítja a törvény és a próféták.(Máté evangéliuma 7. fejezet)

Volt már, hogy nem érdemelted meg, de valaki segített rajtad úgy, hogy nem várt viszonzást? Az nem segítség, ha egy üveg vodkával ajándékozunk meg egy hajléktalant, de az már igen, ha pénzt kap amit arra költ amire akar - ezáltal kicsit feljebb emelve lecsúszott emberi méltóságát - vagy ételt, takarót, ruhát adunk neki.

Mi kell ahhoz, hogy valaki kegyelmi ajándékot kapjon? Beismerés, bűnbánat, alázatos szív. Így kezdődik a hitünk. Isten ezt vizsgálja meg, amikor hozzá fordulunk.

8Hiszen kegyelemből van üdvösségetek hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka; 9nem cselekedetekért, hogy senki se dicsekedjék. (Pál levele az efezusiakhoz 2. fejezet)

A kegyelem jogát emberként is gyakorolhatják az arra hivatott emberek. Én azt gondolom, hogy kegyelmet adni akárhogy is vizsgáljuk meg a körülményeket, csak úgy lehet, hogy arra a kegyelemben részesülő méltatlan marad és ezt ő is nagyon jól tudja. A kegyelemből hála következik, vagy ha az illető hálátlan lesz ezzel eljátssza a további lehetőségeit.

Kereszténységet, Krisztust hirdetni annak lényegét nem értve, azért ki nem állva nem lehet, az hiteltelenné teszi a báránybőrt. Akinek van füle hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek.

10Most tehát az embereket akarom meggyőzni vagy Istent? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.(Pál levele a galatákhoz 1. fejezet)

A kegyelem nem komolytalan dolog. Nem osztogatjuk meggondolatlanul. Olykor a haláltól ment meg bennünket, de Jézus figyelmeztet, "menj, de többé ne vétkezz!"



Örülök, hogy Istent nem lehet lemondatni, ha olyanon könyörül meg aki szerintünk nem érdemli meg. Isten nem fél tőlünk. A feldühödött, "vért" követelő tömeg semmivel sem jobb, mint akit (Jn 8,11) meg akarnak kövezni. Vajon a tömeg tudja-e, hogy neki is kegyelemért kellene könyörögnie? Örülnék, ha a sötét álomból egyre többen felébredve azt kiáltanák, "Jövel Uram Jézus!"

"Mocskos világ van". Ez vasárnap a templomban többször is elhangzott. Szerintem akárhogy vigyázunk, könnyen felrakódhat a talpunkra a sár, vagy felfröccsen a ruhánkra, rosszabb esetben az arcunkba. Ilyenkor milyen jól esne, ha valaki segítene lemosni.

 6Simon Péterhez lépett, aki így szólt hozzá: Uram, te mosod meg az én lábamat? 7Jézus így válaszolt neki: Amit én teszek, most még nem érted, de később majd megérted. 8Péter így szólt hozzá: Az én lábamat nem mosod meg soha. Jézus így válaszolt neki: Ha nem moslak meg, semmi közöd sincs hozzám. 9Simon Péter erre ezt mondta neki: Uram, ne csak a lábamat, hanem a kezemet, sőt a fejemet is! 10Jézus így szólt hozzá: Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta.(János evangéliuma 13. fejezet)

Én Jézusra szeretnék hasonlítani, remélem egyre inkább sikerülni fog, hogy közöm legyen hozzá.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

A szorongók evangéliuma