A név kötelez

 Év elején a lányom az ősi magyar hitvilággal kezdett el foglalkozni a gimnáziumi oktatás keretében. Általában képben vagyunk a feleségemmel arról, hogy mit tanul, olvassuk, meghallgatjuk tőle a tananyagot. Két dolog ragadott meg belőle.

"A fő istenalak a teremtő (Öregisten, Jóisten) ... A főistennek nincs felesége, de létezhetett egy fontos funkciót betöltő női istenség: a Boldogasszony. (Az istennő nevében az oszét eredetű asszony szó és az anya is azt jelzi, hogy valakinek a felesége, asszonya. Ez pozitív tulajdonságainak megfelelően nem lehet más, mint a főisten.) Alakja később a Szűzanyáéval mosódott össze (kontaminálódott)."

Ez nem a lányom jegyzete, de internetes forrásokban utánajárva is ugyanez a helyzet. (link)

Elődeink istenei nem a mi Istenünk az Úr, nem a szentháromság Istene. Megnéztem a kontaminálódott szó jelentését, szennyezés, vegyülés. Amikor keresztény templomok a Boldogaszonynak vagy Nagyboldogasszonynak vannak szentelve, valami sántít. Amikor keresztyén emberek a Jóistenre hivatkoznak, valami sántít. Ez nem felekezeti támadás, katolikus és protestáns körökben egyaránt elterjedt vallásos kifejezőeszközökről van szó.

19Ó, URam, én erőm és mentsváram, menedékem a nyomorúság idején! Hozzád jönnek majd a nemzetek a föld legszéléről is, és ezt mondják: Bizony, hamis isteneik voltak elődeinknek, hiábavalók, egyik sem ér semmit!(Jeremiás próféta könyve 16. fejezet)

A szentírás szerint az elődeink istenei hamis istenek. Mielőtt valaki belekötne, hogy az ószövetségi ige csak a zsidókra vonatkozik, olvasson kicsit figyelmesebben. Minden nemzetről prófétál itt Jeremiás. Ezek a hamis istenek elvonják figyelmünket Jézusról és az őáltala nekünk elküldött Szentlélek munkájáról. Aki által mindannyiunkkal velünk van az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

Köztudott ellentét katolikusok és protestánsok között Mária személyének kérdése. Tiszteletben tartva ezt a különbözőséget hívom fel rá a figyelmet, hogy a Nagyboldogasszonynak szentelt templomok nem egyenlőek a Szűz Máriának szentelttel. Tehát ez a gyakorlat nem a protestáns szemlélettel megy szembe, miszerint Jézus édesanyját nem lehet a Fiúval csaknem egy szintre hozni, hanem véleményem szerint az a probléma, hogy a pogány hitvilág hallgatólagos átmentése megtörtént, és ezt az állapotot nincs bátorsága a magyar katolikus felekezet előljáróinak áttörni. Ha ezt nem is ismerték fel, az még szomorúbb.

Nincs azonban joga a jó magyar reformátusoknak sem vállon veregetniük magukat, mert a pogány hitvilág átmentésének hagyományát a Jóistenséggel szépen tovább hozták magukkal.

Lehet, hogy nem túlzottan érdekes ez a téma, mert annyi ember van akit Isten semmilyen formában és egyáltalán nem érdekel, nemhogy ilyen "semmiségekkel" foglalkozzon. Azonban a név egy azonosító és nemcsak az embereknél probléma, ha ez miatt összetévesztik őket. Jézus szerint a legfőbb parancsolat ez:

29Jézus így válaszolt: A legfőbb ez: „Halld meg, Izráel: Az Úr a mi Istenünk, egyedül az Úr!”(Márk evangéliuma 12. fejezet)

Jézus azt is kijelenti, hogy kiben kell hinnünk.

1Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem! valamint 6Jézus így válaszolt: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam. (János evangéliuma 14. fejezet)

Az ószövetségben és az újszövetségben az Úr neve nagyon fontos. Két személyből áll, aki egy és felsejlik az igében szinte ezt a kijelentést követően azonnal a harmadik is. Egyelőre maradjunk az első kettőnél. 

 8Fülöp így szólt hozzá: Uram, mutasd meg nekünk az Atyát, és az elég nekünk. 9Jézus erre ezt mondta: Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem, Fülöp? Aki engem lát, látja az Atyát.

Az Úr = Atya+Fiú+(Szentlélek)



Ezek a nevek szerepelnek az összes felekezet bibliafordításaiban, a Jóisten pedig sehol. Boldogasszony vagy Nagyboldogasszony sincs az Írásban sehol.

 A szűznek pedig Mária volt a neve. (Lukács evangéliuma 1. fejezet)

Miért olyan fontos a név?

49mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve, (Lukács evangéliuma 1. fejezet)

és mert

31Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.(János evangéliuma 20. fejezet)

Istent nem lehet arcról, vagy a járásáról felismerni, csak a nevéről és a cselekedeteiről. Így ismerjük meg Őt. Igaz tehát az a mondás, a név kötelez.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Látogatás a "Mágusiskolában"

Nem értik a kegyelmet

A szorongók evangéliuma